Bu hafta yurt içi piyasada perakende satış verisi, yurt dışı piyasada ise Japonya büyüme, ABD enflasyon, ABD perakende satışlar verileri ile Fed yetkililerinin konuşmaları izlenecek.
Geçtiğimiz hafta uluslararası ekonomi gündemi sakin geçti. İç piyasalarda ise takip edilen en önemli gelişme 2024 yılı ikinci enflasyon raporu oldu.
Bu hafta uluslararası gündem biraz daha yoğun geçecek. Hafta boyunca Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell başta olmak üzere Fed üyelerinin konuşmaları izlenecek. Buna ek olarak ABD enflasyon verisi ve ABD perakende satış verileri de takip edilecek önemli veriler arasında yer alacak. Son olarak Japonya’da birinci çeyrek büyüme verisi takip edilecek. İç piyasada ise izlenecek en önemli veri perakende satış verisi olacak. Bu noktada belirtmek gerekiyor ki Euro Bölgesi ve Almanya’da enflasyon ve büyüme verilerinin ikinci okumaları da yatırımcıların takip ettiği gelişmeler arasında yer alacak. Almanya enflasyon verisinin ve Euro Bölgesi büyüme verisinin yukarı yönlü revize edilmesi beklenirken Euro Bölgesi enflasyon verisinin aşağı yönlü revize edilmesi bekleniyor.
ABD enflasyon verisi
Fed’in son toplantıda politika faizini bir kez daha sabit bırakma kararı almasının ardından bu hafta ABD’de enflasyon verisi açıklanacak. Salı günü üretici fiyat endeksi (ÜFE), çarşamba günü ise tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verileri kamuoyu ile paylaşılacak. Aylık manşet ve çekirdek ÜFE’nin yüzde 0,2 seviyesinde, yıllık çekirdek ÜFE’nin ise yüzde 2,4 seviyesinde sabit kalması beklenirken; yıllık ÜFE’nin ise yüzde 2,1 seviyesinden yüzde 2,2 seviyesine çıkması bekleniyor. TÜFE’de ise sınırlı bir düşüş görüleceği öngörülüyor. Aylık manşet ve çekirdek TÜFE’nin yüzde 0,4’ten yüzde 0,3’e, yıllık çekirdek TÜFE’nin yüzde 3,8’den yüzde 3,7’ye, yıllık çekirdek TÜFE’nin ise yüzde 3,5’ten yüzde 3,4’e inmesi bekleniyor.
ABD perakende satışlar
Bu hafta açıklanacak ABD perakende satış verisi mevcut enflasyonun harcama alışkanlığına etkisini ve tüketici güvenini göstermesi açısından yakından izlenecek. Açıklanacak verinin beklenenden düşük gelmesi faiz indirimi beklentilerini güçlendirebilir. Nisan ayında aylık perakende satışların yüzde 0,7 seviyesinden yüzde 0,4 seviyesine inmesi bekleniyor.
Fed yetkililerinin konuşmaları
Piyasalar bu hafta Fed üyelerinin gerçekleştireceği konuşmaları, faiz indirimi senaryolarını fiyatlamak adına yakından takip edecek. Salı günü Başkan Powell’ın gerçekleştireceği konuşma, takip edilecek konuşmalar arasında en önemlisi olacak. Bunun dışında hafta boyunca çeşitli Fed yöneticilerinin ve Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyelerinin konuşmaları da yatırımcılar tarafından dikkatle izlenecek.
Japonya büyüme verisi
Dünyanın en büyük dördüncü ekonomisi olan Japonya’da bu hafta birinci çeyrek gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) verileri açıklanacak ve ülke ekonomisinin 2024 yılının birinci çeyreğinde ne kadar büyüdüğü anlaşılacak. Önceki çeyrekte yüzde 0,1 büyüyen Japonya ekonomisinin birinci çeyrekte yüzde 0,4 küçülmesi bekleniyor. Söz konusu veri perşembe günü açıklanacak.
Hatırlanacağı üzere, Japonya Merkez Bankası (BoE) geçtiğimiz günlerde sekiz yıldır devam eden eksi faiz politikasına son vermiş ve faiz artırma kararı almıştı.
Türkiye perakende satışlar
Türkiye perakende satış verileri haftanın ilk iş günü olan pazartesi günü açıklanacak. Perakende satışların aylık bazda yüzde 3,5 seviyesinden yüzde 1,8’e inmesi beklenirken yıllık bazda ise yüzde 25,1 seviyesinden yüzde 18,9 seviyesine düşüş bekleniyor.
Öte yandan bugün, Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katılımlarıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen toplantıyla kamuoyuyla paylaşılacak.
Cuma günü ise piyasaların merakla beklediği Piyasa Katılımcıları Anketi’nin sonucu açıklancak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının son Piyasa Katılımcıları Anketi'nde yıl sonu dolar kuru tahmini 40,01 lira, enflasyon beklentisi ise yüzde 44,16 olmuştu.