Avrupa piyasaları Paskalya tatili nedeniyle bugün işleme kapalı olacak; ancak küresel piyasalar haftaya enflasyon endişesi ile başladı.
Geçtiğimiz hafta Avrupa piyasaları Paskalya tatili nedeniyle haftayı erken sonlandırmıştı. Paskalya tatilinin bugün de devam etmesi sebebiyle piyasalar bugün de işleme kapalı olacak. Öte yandan Çin, bugün, ilk çeyrekteki büyüme verilerini açıkladı.
Çin ilk çeyrek büyüme verilerinde beklentileri aştı
Çin bugün açıklanan ilk çeyrek büyüme verilerinde yüzde 4,8 büyüme ile yüzde 4,2 olan beklentileri aştı. Ancak önümüzdeki döneme ilişkin zayıflama sinyalleri küresel piyasalardaki iştahın baskılanmasına yol açtı.
Kovid-19 önlemleri sebebiyle Mart ayında milyonlarca kişinin evine kapandığı Çin’de söz konusu önlemlerin ve Ukrayna-Rusya savaşının etkileri ilk çeyrek büyüme verilerine de yansıdı. Veriler her ne kadar beklentilerin üzerinde bir büyümeyi işaret etse de Mart ayında tüketim, gayrimenkul ve ihracat mallarının darbe almasıyla Çin ekonomisinin yavaşladığı söylenebilir. Bunlara ek olarak ülkedeki işsizlik seviyesinin Mayıs 2020’den bu yana en yüksek seviyede olması da dikkatlerden kaçmadı.
Çin’i önümüzdeki dönemde bekleyen en büyük sıkıntı halen devam eden sıkı Kovid-19 önlemleri. Dünya genelinde yaşanan tedarik malları sıkıntısı ve halihazırdaki Ukrayna-Rusya savaşı göz önüne alındığında, ülkedeki fiyat dengesini bozmadan büyüme yönünde devam etmeye çalışan Çin otoriterini zor bir dönem bekleyecek gibi görünüyor. Nitekim Kovid-19 önlemlerinin özellikle ülkenin ticaret merkezi olan Şanghay’ı da içine alarak devam etmesiyle Nisan ayı verilerinin Mart ayından daha düşük geleceği ve bu olumsuz etkilerin ikinci çeyreğin devamına da yansıyacağı öngörülüyor.
Küresel piyasalarda enflasyon endişesi
Öte yandan küresel piyasalarda enflasyon endişesi de devam ediyor. Bilindiği üzere Euro Bölgesi Mart 2022’ye ait son enflasyon verilerini bu Perşembe açıklayacak. Enflasyon verilerinin bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7,5 artışla rekor kıran tüketici fiyat endeksini (TÜFE) doğrulaması bekleniyor.
Bunlara ek olarak ABD’li banka Goldman Sachs’tan ABD ekonomisine ilişkin resesyon beklentisi geldi. Bilindiği üzere resesyon, bir ekonomide reel gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) en az altı ay (iki çeyrek) süresince negatif büyümesi anlamına geliyor. Banka, ABD Merkez Bankası Fed’in önünde, bir resesyona neden olmadan enflasyondaki artan tansiyonu düşürebilmesi için zor bir yol olduğunu kaydetti. Goldman’a göre önümüzdeki iki yıl içinde ABD’de resesyon ihtimali yüzde 35.
Hindistan ise Mart 2022’ye ait toptan eşya fiyat endeksini (TEFE) yüzde 14,55 olarak açıkladı. Önceki ay yüzde 13,11 olarak açıklanan enflasyondaki bu artış Nisan 2005’ten bu yana ülkede görülen en yüksek enflasyon değeri anlamına geliyor.
Altın zirvede
Artan enflasyon, ABD’deki resesyon riski, Rusya-Ukrayna savaşı gibi etkilerle güvenli varlıklara olan yönelimin artmasıyla gram altın 939,16 TL ile son bir aydaki en yüksek seviyesini gördü. Bu durumda özellikle Avrupa Birliği tarafından açıklanacak bir sonraki yaptırım paketinde Rus enerji kaynaklarına uygulanabilecek fiili bir ambargo ihtimali de etkili oldu.