Dolar, piyasalardaki karamsar havaya rağmen hazine tahvili getirileriyle birlikte yükselişine devam ediyor.
Haftanın kapanış gününde küresel piyasalardaki genel hava karamsarlığını korurken, ABD doları özelindeki pozitif seyir bozulmadan devam ediyor.
Asya piyasaları, Wall Street hisselerindeki gecelik zayıflığı takip ediyor. ABD hazine tahvillerinin getirilerindeki yükseliş ve artan resesyon korkuları sebebiyle yatırımcıların temkinli davranmasıyla S&P 500 vadeli işlemleri yaklaşık yüzde 0,60 oranında düştü.
ABD haftalık işsizlik başvuruları verisindeki beklenmedik düşüş ve Amerika Merkez Bankası (Fed) üyelerinden gelen şahin yorumlar, Fed'in faiz oranlarını artırma konusunda agresif davranacağına dair beklentilerini güçlendirdi ve bu durum da güçlü kurumsal kazançların etkisini ortadan kaldırdı.
ABD’de bu hafta açıklanan konut satışı verileri ne ifade ediyor?
ABD’de bu hafta açıklanan konut satışı verileri sektörde bir yavaşlamaya işaret ediyor.
Ülkede yükselen faiz oranlarıyla mortgage (ABD’de konut kredileri kapsamındaki bir çeşit taşınmaz finansman sistemi) faizleri de son yirmi senenin en yüksek seviyesine çıktı ve bu durum kredi başvurularında önemli gerileme yarattı. Uzun lafın kısası, mevcut duruma baktığımızda izlenen agresif faiz politikasının konut talebinde bir düşüşe yol açtığı söylenebilir.
Konut başlangıçlar ve inşaat izinleri ağustos ayında yükselmişti; fakat bu ayki düşüş piyasalar tarafından da öngörülmekteydi. Bunun yanında ikinci el konut satışları ise arka arkaya sekizinci ayda da düşerek son on beş yılın en uzun süreli düşüş serisini sergiledi.
Pandemi süresinde düşük seyreden faizler ve konut alımını teşvik amacıyla bankalarca hazırlanan kampanyaların hazırlamasıyla cazip hale gelen konut alma fikri; konut fiyatları ve faizler yükselirken, alım gücünün düşmesiyle tekrar cazip olmaktan uzaklaştı. Buna ek olarak artan kiralar da enflasyona katkı yaparak konut sektöründeki olumsuz durumu bir nevi sarmala soktu. Konut satışlarında pozitif bir seyir görebilmek için konut fiyatlarının ve buna bağlı olarak kiraların düşmesi ve bu düşüşün enflasyona yansıması gerekiyor.
Fed’den şahin mesajlar gelmeye devam ediyor
Fed'in faiz artışları her ne kadar gayrimenkul sektöründe talebin azalmasına neden olsa da enflasyon kontrol altına alınana ve yüzde 2 hedefine düşürülene dek faiz artışlarının devam edeceği aşikâr. Fakat şu anda enflasyonun kontrol altına dahi alınabildiğini söylemek çok mümkün değil.
Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz hafta ABD’de açıklanan eylül ayı enflasyon oranı beklentilerin üzerinde gelmiş, bu oran Fed üyeleri tarafından enflasyonun tehlikeli hale geldiğinin bir göstergesi olarak yorumlanmıştı.
Son açıklanan enflasyon verisine kadar beklenti, Fed’in faizleri yüzde 4,5 oranına ulaşana kadar yükseltip daha sonra 2023 yılının mart ayından itibaren beklemeye geçmesi yönündeydi. Ancak beklenenden yüksek gelen bu veriyle birlikte enflasyondaki inatçı tablonun kolayca aşılamayacağını fark eden Fed üyelerinden yüzde 4,5 faiz oranından daha ileri gidilebileceğine dair sinyaller gelmeye başladı.
Bu hafta Minnesota'da düzenlenen bir etkinlikte konuşan Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, enflasyon halen hızlanıyorsa, Fed’in para politikası sıkılaştırma kampanyasını durduramayacağını ve yüzde 4,5 faiz oranında durmayabileceğini söyledi.
Bu mesajın ardından Fed swaplarında 2023 yılının ilk yarısı için ilk kez yüzde 5 faiz oranı fiyatlanmaya başlandı. Fed'in 1-2 Kasım tarihinde gerçekleştireceği bir sonraki toplantıda da 75 baz puanlık faiz artışı kararı vermesi beklenirken, yatırımcılar verilecek mesajlarda Fed’in yüzde 5 ve üzeri faiz oranına nasıl baktığına ilişkin ipuçları da arayacak.
Dolar endeksi, haftanın son işlem gününde, bu yazının yazıldığı an itibarıyla yüzde 0,93 artışla 113,93 seviyesinden işlem görüyor. Endeksin önümüzdeki hafta 114 seviyesi üzerine ataklarını devam ettirmesi olası duruyor. Dolar endeksinin haftayı 113 seviyesi üzerinde kapatması ilerleyen günlerde 115 seviyesinin test edilmesini gündeme getirebilir.