Dolar endeksi, dün ABD'de beklentilerin üzerinde gelen ISM hizmet sektörü verisinin Fed'in faiz artışına devam edeceği beklentisini pekiştirmesiyle yükselişe geçerek son 20 yılın en yüksek seviyesini gördü.
ABD’de dün ağustos ayı ISM İmalat Dışı Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) verisi açıklandı. Temmuz ayında 56,7 olarak açıklanan ve ağustosta 55,1’e düşmesi beklenen veri, ticari faaliyetlerdeki ve yeni siparişlerdeki artışla beklentilerin aksine gerilemeyerek 56,9’a yükseldi. 50'nin üzerindeki veriler büyüme sinyali olarak kabul ediliyor.
Ağustos ayına ait bu veri ABD hizmet sektörünün dört ayın en hızlı artışını gösterdiğine işaret ederken yüksek enflasyon, faiz artışı ve süregelen ekonomik belirsizliğe karşın ABD’de hizmetlere yönelik esnek ve güçlü tüketici talebinin de devam ettiğini gösterdi ve enflasyonist fiyat baskılarının hafiflemeye devam ettiğine dair bir işaret oluşturdu.
Beklenenden yüksek gelen veri, Fed’den şahin hamle beklentisini artırdı
Dün açıklanan ISM İmalat Dışı Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) verisinin beklentilerden yüksek gelmesi tahvil faizlerini ve doları yukarı yönde destekleyerek finansal koşulların daha da sıkılaşmasına sebep verdi. Risk iştahının azalmasıyla birlikte hisse senedi endeksleri ise düşüşe geçti.
Veri ayrıca, piyasalarda Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) eylül ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında agresif faiz artışına ve sıkı para politikasına devam edeceği yönündeki beklenti arttı. Eylül ayı toplantısında Fed’den gelecek 75 baz puanlık bir faiz artışı daha olması ihtimali salı sabahı yüzde 57 olarak fiyatlanırken dünkü verilerin ardından bugün piyasalar bu ihtimali yüzde 75 oranla fiyatlamaya başladı.
Fed’in art arda gerçekleştirdiği faiz artırma hamlelerine rağmen büyüme sinyali olarak kabul edilen verilerin gelmesi Fed’in kararlılık vurgusu yaptığı enflasyonla mücadele kapsamında bankaya daha kararlı adımlar atabilmesi ve eylül ayındaki toplantıda da faiz artışına gidebilmesi konusunda bir hareket alanı sağlayacak gibi görünmekte.
Küresel piyasalarda dolar rüzgârı esiyor
Piyasalarda risk iştahının düşmesiyle ve faiz artışı ihtimalinin fiyatlanmasıyla birlikte güvenli liman olarak görülen dolara yönelimle dolar endeksi son 20 yılın zirvesini gördü. Dolar endeksi bugün 110,70 seviyesine yükselerek 2002 yılının haziran ayından bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Endeks daha sonra bir nebze olsun gevşediyse de sonrasında tekrardan yükselişe geçerek 110,745 seviyesiyle yeni bir rekor daha kırdı.
Dolar son 20 yılın en yüksek seviyesini görürken iki gün önce Rusya’nın doğal gaz tedarikini kesmesiyle son 20 yılın en düşük seviyesini gören euro/dolar iki günlük toparlanmanın ardından bugün yüzde 0,25 düşüş yaşayarak 0,9881’e geriledi.
Dün Liz Truss’un yeni başbakan olarak açıklandığı İngiltere’de ise İngiltere Merkez Bankası Bank of England (BoE) yetkililerinden gelen temkinli açıklamaların İngiliz sterlini üzerinde oluşturduğu baskı sonucu sterlin/dolar çaprazı 2020 yılının mart ayından bu yana gördüğü en düşük seviye olan 1,1420 seviyesine geriledi. Ve son olarak dolar/yen çaprazı bugün yüzde 1,51 artarak 144,93 seviyesine çıktı.
Bu rakam 1998’den bu yana Japon yeninin en düşük seviyesi anlamına gelmekte.
Ülkemizde ise dolar/TL çaprazı bugün yüzde 0,08 artarak 18,2361 seviyesinden işlem görüyor. Dolar endeksinin rekor seviyeye yükselmesiyle birlikte ABD ham petrolü ocak ayından bu yana gördüğü en düşük seviye olan 85 doların altını gördü, brent petrol ise 92 doların altına düştü. Daha sonra gün içinde yukarı yönlü hareket yaşandı ve ham petrol 86,34; brent petrol ise 92,30 dolar seviyesine çıktı.
Piyasalarda estirdiği rüzgâr ve devam eden yükseliş ivmesiyle kısa vadede enflasyonla mücadele kapsamında ABD’ye kolaylık sağlayacak olsa da doların bu denli güçlenmesinin uzun vadede küresel piyasaları olumsuz etkilemesi ve önünde sonunda bu negatif etkinin ABD ekonomisine de yansıması olasılığı ileride cereyan edecek mi bilinmez; fakat şu aşamada doların piyasalarda kuvvetli bir rüzgâr estirdiği ve estireceği aşikâr.