Küresel piyasalarda karışık seyir sürerken piyasalar Fed (ABD Merkez Bankası) Başkanı Jerome Powell ve ECB (Avrupa Merkez Bankası) Başkanı Christine Lagarde'ın yapacağı açıklamaları beklemeye başladı.
Dünya piyasaları karışık seyrini sürdürürken; ABD ve Avrupa'da artış eğilimini sürdüren enflasyon karşısında atılacak adımlar gittikçe önem kazanmaya başladı. Bugün Türkiye saati ile akşam saatlerinde IMF’nin düzenlediği bahar toplantısında konuşacak olan Powell ve Lagarde’ın açıklamalarında para politikasının geleceğine ilişkin ipuçları aranacak. Bu konuşmada özellikle Powell’ın, Mayıs ayı için beklentilerin üzerinde faiz artırımına gidilebileceğini işaret etmesi bekleniyor.
Dün San Francisco Fed Başkanı Mary Daly yaptığı açıklamada Mayıs ayında 50 baz puanlık faiz artırımının "nihai" ve "sağlam" olduğuna inandığını belirtti. Enflasyonda da gerilemenin başlayacağına inandığını belirten Daly, ancak enflasyonun bu yıl yüzde 2 seviyesine gerilemesini muhtemel görmediğini de ekledi. Daly resesyon ihtimalini beklemediğini belirterek, şayet bir resesyon yaşanırsa bunun kısa vadeli ve hafif olacağını ifade etti. 3-4 Mayıs Fed politika toplantısının ardından alınacak önlemlerle “yumuşak bir iniş” beklediğini açıkladı.
Öte yandan Chicago Fed Başkanı Charles Evans, ilerleyen günlerde özel faktörlerin enflasyon oranlarını aşağı yönde etkilemesi ihtimalini de göz önünde tutarak Fed'in faiz oranlarını artırma konusunda makul bir yol izlemesi gerektiğini belirtti. Evans, Fed'in faiz oranı için hedef aralığını yıl sonuna kadar yüzde 2,25-2,50'ye yükseltebileceği ve ardından ekonominin güncel durumunu değerlendireceğini; buna rağmen enflasyonun yüksek kalması halinde oranları daha da artırmak gerekeceği görüşünü tekrar etti.
Ayrıca, Fed, Amerikan ekonomisindeki mevcut duruma ilişkin değerlendirmelere yer verilen Bej Kitap Raporu’nun Nisan 2022 sayısını yayımladı. Amerikan Merkez Bankasının on iki federal şubesinden gelen değerlendirmeler ışığında hazırlanan raporda, ekonominin şubat ayı ortasından bu yana "ılımlı" hızda büyüdüğü belirtildi. Fed, raporda, enflasyonist baskıların güçlü kalmaya devam ettiğine; büyümeye ilişkin görünümün jeopolitik gelişmeler ve fiyat artışlarının yarattığı belirsizlik sebebiyle gölgelendiğine dikkat çekti.
St. Louis Fed Başkanı James Bullard da bu hafta gerçekleştirdiği bir konuşma esnasında, ihtiyaç duyulduğu takdirde faizlerin 75 baz puan artırılabileceği açıklamasını yapmıştı. Bullard resesyon riskini konuşmak için henüz erken olduğunu belirtmiş; ancak enflasyonun rahat davranmak için de fazla yüksek olduğunu dile getirmişti.
Avrupa Merkez Bankasından da faiz artırımı sinyalleri
ECB Yönetim Konseyi Üyesi Pierre Wunsch, yaptığı açıklamada Ukrayna-Rusya savaşının para politikasında izlenen yolu değiştirmek için çok büyük bir şok olduğunu söyleyerek, bankanın 2022'de faizleri pozitif seviyeye çekebileceğini belirtti ve artış için Temmuz'a dikkat çekti. Belçikalı yetkilinin ardından bir diğer ECB yetkilisi Guindos da veriler ışığında Temmuz'da faiz artışının mümkün göründüğünü belirtti.
Açıklama para piyasalarında fiyatlamalara da yansıdı. Bloomberg'in haberine göre piyasalar bu yıl için ECB'den 75 baz puanlık faiz artışı bekliyor.
Altın fiyatları yatay seyrini sürdürüyor
Fed Başkanı’nın bugünkü açıklamaları beklenirken ve Fed Mayıs ayı toplantısında beklenenden büyük bir faiz artışına kesin gözüyle bakılmasına karşın yatırımcıların jeopolitik belirsizlikler ve enflasyonun düşmeyeceğine dair endişeleri nedeniyle altın fiyatları yatay seyrini korumaya devam ediyor.
Altın, yatırımcıların artan tahvil getirileri ve güçlenen doları göz ardı ederek politik ve ekonomik risklere odaklanmasıyla bu yıl yüzde yedinin üzerinde değer kazanarak direncini korumaya devam ediyor. Yukarıda sayılan nedenler göz önünde tutulduğunda; altın gibi güvenli varlıklara olan talebin güçlü kalmaya devam ettiği açıkça görülüyor. Bakalım ons altının ilerleyen haftalarda yatırımcıların güçlü talebi doğrultusunda doların direncini kırıp 2.000 dolar seviyesini aşması mümkün olacak mı?