Avrupa Merkez Bankası (ECB) dün gerçekleştirdiği politika toplantısında faizi piyasa beklentileri doğrultusunda 25 baz puan artırma kararı alırken, bu karar sonrasında euroda yükseliş hızlandı.
Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) 15 aylık faiz artış döngüsüne ara verme kararının ardından bu haftanın piyasalar tarafından beklenen en önemli ikinci olayı Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) alacağı faiz kararı idi.
Piyasalar ise ECB’den bu ay da 25 baz puanlık bir faiz artışı gerçekleştirmesini bekliyordu. ECB de sürpriz yapmayarak, beklentiler doğrultusunda faizleri 25 baz puan artırdı. Böylelikle ECB, politika faizini yüzde 4 seviyesine çıkararak, Avrupa’da son 22 yıldır görülen en yüksek faiz oranına ulaştı.
Kararda faiz artışlarına devam edileceği sinyali verildi
Enflasyonla mücadele kapsamında son yedi toplantısında da faiz artışı gerçekleştiren ECB, bu kararla birlikte faiz artış döngüsünü sekizinci toplantıda da sürdürmüş oldu. Böylelikle banka, gecelik mevduat faizini yüzde 3,50'ye, refinansman faizini yüzde 4'e ve marjinal fonlama faizini yüzde 4,25'e yükseltmiş oldu.
Karar metninde ise geçmiş faiz kararlarının ekonomiye kademeli biçimde etki ettiği belirtilerek, faiz artışlarında henüz sona gelinmediği vurgusu yapıldı.
Banka, açıklamasında gelecekteki faiz kararlarında veri odaklı bir yaklaşımla hareket etmeye devam edileceğini ve faizlerin yeteri derecede kısıtlayıcı seviyelerde olmasının sağlanacağını ifade etti. Ayrıca, daha önce ECB Başkanı Christine Lagarde tarafından belirtildiği şekilde, olağan varlık alım programının da (APP) temmuz ayı itibarıyla sonlandırılacağı açıklandı.
Buna ek olarak ECB çekirdek enflasyonun güçlü kalmaya devam ettiğini ve yüksek enflasyonun uzun süre daha bizimle kalmaya devam edeceğini vurguladı.
Banka, ekonomik görünümdeki beklentilerinde de revizyona gitti.
Buna göre ECB, 2023 yılı enflasyon tahminini yüzde 5,3'ten yüzde 5,4'e, 2024 beklentisini yüzde 2,9'dan yüzde 3'e yükseltirken; 2025 yılı beklentisini ise yüzde 2,2 olarak açıkladı.
Banka’nın çekirdek enflasyon tahmini ise 2023 yılı için yüzde 4,6'dan yüzde 5,1'e, 2024 yılı için yüzde 2,5'ten yüzde 3'e yükseltildi. 2025 yılı tahmini ise yüzde 2,3 seviyesinde gerçekleşti.
Banka büyüme tahminlerini ise aşağı yönlü revize etti. Buna göre 2023 yılı büyüme tahmini yüzde 1'den yüzde 0,9'a, 2024 yılı büyüme tahmini de yüzde 1,7'den yüzde 1,5'e indirildi.
Lagarde’ın açıklamalarında faiz artışına devam sinyali
Karar sonrası kameralar karşısına geçen Başkan Lagarde ise toplantı esnasında faiz artışına ara verilmesiyle ilgili herhangi bir görüş ya da tartışma olmadığını ifade ederek, ECB üyeleri arasında mevcut politika konusunda görüş birliği olduğunu söyledi.
Lagarde konuşmasında ekonomik görünümdeki belirsizliklere de vurgu yaparak, büyüme tahminlerindeki aşağı yönlü revizyonu; ekonomi üzerindeki riskler, büyüme ve enflasyon görünümlerinin yüksek derecede belirsiz olmasına bağladı. Lagarde ayrıca faiz artışlarına ara vermeyi düşünmediklerini, temmuz ayında faiz artışına devam etmelerinin çok olası olduğunu söyledi.
Karar sonrası euro, diğer para birimleri karşısında yükselişte
Faiz artış kararı ve artışlara devam edileceği sinyali sonrasında ise ivme kazanan Euro Bölgesi ortak para birimi, diğer para birimleri karşısında yükselişe geçti.
Karar sonrası euro/dolar önce 1,08 seviyesini ardından ise gün içinde 1,0962 seviyesini aştı. Daha sonra çapraz 1,0947 seviyesine kadar geri çekildi.
Euro/dolar çaprazının haftayı 1,0940 seviyesi üzerinde kapatması halinde önümüzdeki süreçte önce psikolojik eşik olan 1,1000 direncine ve sonrasında 1,1050 direncine doğru hareket etmesi beklenebilir fakat bugün öğleden sonra ABD’den gelecek veriler ve Fed üyelerinin mesajlarını piyasaların nasıl fiyatlayacağı da çaprazın seyrinde önemli olacak.
Bu gelişmelerin etkisiyle Euro/TL ise Türkiye’de piyasaların kapalı olduğu saatlerde tarihinde ilk kez 26 seviyesinin üzerine çıktı. Türkiye’de piyasaların açılmasıyla 26 seviyesinin altında inen euro/TL şu dakikalarda ise yüzde 0,14’lük bir artışla 25,8992 seviyesinden işlem görüyor.
Tıklayın: Sterlin 30 liraya ulaştı: Uzmanlar 'euro mu sterlin mi?' sorusunu yanıtladı