Decentralized Physical Infrastructure Networks (DePIN) olarak adlandırılan yapılar, blok zinciri teknolojisini Web 3.0'ın ötesine taşıyarak gerçek dünya ile bütünleştirmeyi hedefliyor. Geçtiğimiz yıl ortaya çıkan bu yeni trendin 2024 yılında popülerliğini daha da artırması bekleniyor.
Blok zinciri teknolojisi, özellikle merkezi olmayan ağları kolaylaştırma konusunda belirgin güçlere sahiptir. İşte bu yüzden fiziksel altyapı ağlarını güçlendirmek için mükemmel bir araçtır. DePIN'ler, Web 3.0 alanında genellikle kullanılan blok zinciri protokollerinin, gerçek dünya uygulamalarına uygun hale getirilmesiyle oluşturulur. Örneğin, elektrikli araçlar için bir DePIN, merkezi olmayan bir araç paylaşım hizmeti veya ticari teslimat hizmeti sunabilir. Ayrıca, küçük güneş enerjisi üreticilerinden oluşan merkezi olmayan bir ağı yönetmek için DePIN altyapısından yararlanılabilir.
DePIN'ler, kitlesel kaynak kullanımını teşvik edip ödüllendirme yetenekleri sayesinde çeşitli avantajlar sunar. Blokzinciri, her bir ağ katılımcısının ağın durumu üzerinde anlaşmaya varmasını sağlayan konsensüs mekanizması gibi araçları içerir. Bu, DePIN'lerin kendi yönetim araçlarını geliştirmek zorunda kalmadan bu mekanizmaları kullanabilmesini sağlar.
İşte büyük 4 DePIN coin’i…
Render (RNDR)
Render Token (RNDR), blockchain tabanlı, dağıtık bir GPU render ağı sunarak dijital içerik üreticilerine, özellikle de animasyon ve görsel efekt sanatçılarına, render işlemlerini daha hızlı ve ekonomik bir şekilde yapma imkanı tanır. Bu platform, kullanıcıların kullanılmayan GPU gücünü paylaşmalarını ve bunun karşılığında RNDR token kazanmalarını sağlar, böylece yüksek işlem gücü gerektiren render işlemleri için büyük ölçekli ve pahalı donanımlara ihtiyaç duymadan, daha geniş bir kullanıcı kitlesine hizmet verebilir.
Kaynak: Coinranking
İlk çıktığı günden bu yana %9.866’dan fazla yükseliş yaşayan RNDR coin’e 1000 dolarlık yatırım yapan bir kişinin bugün hiç satmadığı takdirde 98.660 dolar değerinde varlığı olacaktı.
Ayrıca, bu süreçte RNDR coin, Bitcoin’e oranla yaklaşık olarak %1540 daha fazla yükseliş kaydetmeyi başardı.
Filecoin (FIL)
Filecoin, blockchain teknolojisi üzerine kurulu merkeziyetsiz bir dijital depolama platformudur. Dropbox veya WeTransfer gibi çalışır, ancak veriler tek bir sunucuda değil, eşler arası bir ağda saklanır. Kullanıcılar, kullanılmayan depolama alanlarını kiralayarak gelir elde edebilirler. Bu, depolama maliyetlerini düşürür ve ölçeklenebilirlik sağlar. Merkeziyetsiz yapı sayesinde, Dropbox ve iCloud gibi merkezi hizmetlerin maruz kaldığı saldırılara karşı daha güvenlidir. Filecoin, verileri güvenli bir şekilde şifreler ve ağın işlemesini sağlamak için katılımcıları ödüllendirir.
Kaynak: Coinranking
İlk çıktığı günden bu yana %81’den fazla düşüş yaşayan FIL coin’e 1000 dolarlık yatırım yapan bir kişinin bugün hiç satmadığı takdirde 190 dolar değerinde varlığı olacaktı.
Ayrıca, bu süreçte FIL coin, Bitcoin’e oranla yaklaşık olarak %97 daha fazla düşüş kaydetti.
The Graph (GRT)
The Graph, blockchain verilerini indekslemek ve sorgulamak için kullanılan merkeziyetsiz ve açık kaynaklı bir protokoldür. Ethereum ve diğer blockchain ağlarından veri toplama, saklama ve analiz etme imkanı sunar. Geliştiricilere güvenilir ve doğru blockchain verilerini kullanarak merkeziyetsiz uygulamalar (DApp) oluşturma olanağı tanır. DeFi gibi birçok alanda veri erişimini kolaylaştırır ve protokol, subgraph adı verilen açık kaynaklı API'lar kullanarak çalışır. GRT token, indeksleme ve sorgulama işlemlerinde kullanılır ve ağdaki çeşitli katılımcılar arasında ödül ve teşvik mekanizması olarak hizmet eder.
Kaynak: Coinranking
İlk çıktığı günden bu yana %10’tan fazla yükseliş yaşayan GRT coin’e 1000 dolarlık yatırım yapan bir kişinin bugün hiç satmadığı takdirde 1100 dolar değerinde varlığı olacaktı.
Ancak, bu süreçte GRT coin, Bitcoin’e oranla yaklaşık olarak %47,65 civarında değer kaybetti.
Arweave (AR)
Arweave, kalıcı veri saklama sunan merkeziyetsiz bir depolama ağıdır. Blockweave teknolojisini kullanarak, her yeni bloğu önceki bloğa ve rastgele seçilen bir önceki bloğa bağlayarak verilerin daha hızlı ve enerji verimli bir şekilde erişilmesini sağlar. Arweave, verileri kalıcı olarak saklayan Permaweb adlı bir katman sunar, bu sayede veriler zamanla değişmeden veya kaybolmadan korunur. Proof of Access mekanizması sayesinde madenciler, geçmiş verileri sakladıklarını kanıtlayarak AR token’ları kazanır. AR token’ları, ağdaki veri saklama işlemleri için ödeme yapmakta ve madencilik ödüllerinde kullanılır. Arweave, kullanıcıların verilerini merkezi olmayan bir şekilde saklamasını ve sonsuza kadar erişilebilir kılmasını hedefler.
Kaynak: Coinranking
İlk çıktığı günden bu yana %249’dan fazla yükseliş yaşayan AR coin’e 1000 dolarlık yatırım yapan bir kişinin bugün hiç satmadığı takdirde 2490 dolar değerinde varlığı olacaktı.
Ayrıca, bu süreçte AR coin, Bitcoin’e oranla yaklaşık olarak %101 daha fazla yükseliş kaydetmeyi başardı.