Enflasyon Euro Bölgesi’nde Avrupa Merkez Bankası’nı daha agresif davranmaya mı itecek?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Enflasyon Euro Bölgesi’nde Avrupa Merkez Bankası’nı daha agresif davranmaya mı itecek?
Hamit Alp Ünlü
17.09.2022 12:55

Dün açıklanan Euro Bölgesi ağustos ayı enflasyon verisine göre Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon ve çekirdek enflasyon sabit kalırken, aylık enflasyon artış gösterdi.

Euro Bölgesi’nde dün ağustos ayı enflasyon oranı açıklandı. Eurostat tarafından açıklanan verilere göre ağustos ayında Euro Bölgesi yıllık enflasyon oranı beklentiler doğrultusunda sabit kalarak yüzde 9,1 olarak açıklanırken aylık enflasyon ise beklentilerin üzerinde bir şekilde yüzde 0,6 olarak açıklandı. Bu rakamlar euro para biriminin tedavüle girdiği 1999 yılından bu yana görülen en yüksek rakamlar olarak tarihe geçti. Enerji ve gıda fiyatları dahil edilmeden hesaplanan çekirdek enflasyon oranı ise yine beklentiler doğrultusunda sabit kalarak yüzde 4,3 olarak belirlendi. 2021 yılında yüzde 3,2 olan Avrupa Birliği enflasyonu ise Ağustos 2022’de yüzde 10,1’e yükseldi.

Açıklanan verilere göre Euro Bölgesi ülkelerinde Fransa yüzde 6,6 ile en düşük yıllık enflasyon oranına sahip ülke oldu. Fransa’yı yüzde 7 ile Malta ve yüzde 7,9 ile Finlandiya izledi. Buna karşılık yıllık en yüksek enflasyon oranına sahip ülke ise yüzde 25,2 ile Estonya oldu. Estonya’yı yüzde 21,4 ile Letonya ve yüzde 21,1 ile Litvanya izledi.

Aylık enflasyon bölgedeki 12 ülkede gerilerken Euro Bölgesi’nin genelinde arttı. Açıklanan verilere göz atıldığında da Euro Bölgesi ekonomilerinin enflasyon oranları arasındaki uçurum göze çarpıyordu. Aynı para birimini kullanan ülkelerden Estonya’nın yerel enflasyon oranının Fransa’nın enflasyon oranının yaklaşık dört katı olması; Euro Bölgesi’nin ve Avrupa Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadeledeki en büyük handikaplarından birini göstermekte. Avrupa Merkez Bankası, izleyeceği politikayla hem Euro Bölgesi ekonomisini hem de bölge ülkelerinin ekonomilerini gözetmek zorunda.

Dünya Bankası’nın açıklamaları piyasalarda resesyon korkusunu tetikledi

Dünya Bankası, “Küresel Resesyon Yakın mı?” başlıklı bir rapor yayımladı. Bu rapora ilişkin yapılan açıklamada yüksek enflasyonla mücadele kapsamında dünyadaki merkez bankalarının faiz oranlarını son 50 yılda görülmemiş bir eş zamanlılıkta yükselttiğine dikkat çekerek faiz oranlarının eş zamanlı artırılmasının 2023'te küresel resesyon riskini de arttığı bildirildi. Açıklamada ayrıca bu trendin gelecek yıl da devam etmesinin muhtemel olduğuna dikkat çekilerek, dünyanın 2023 yılında küresel bir resesyona ve yükselen piyasalar ile gelişmekte olan ekonomilere kalıcı zararlar verebilecek bir dizi finansal krize doğru ilerliyor olabileceğine işaret edildi. Dünyanın en büyük üç ekonomisi olan ABD, Çin ve Euro Bölgesi ekonomilerinin keskin bir şekilde yavaşladığı değerlendirildi.

Bu açıklamaların etkisiyle yeniden körüklenen resesyon korkularıyla birlikte Avrupa borsalarında dün sabah saatlerinde aşağı yönlü bir hareket görüldü. Açıklanan enflasyon rakamlarında istenen sonucun görülememesiyle birlikte Avrupa Merkez Bankası’nın para politikasını daha da sıkılaştıracağı ve bu izlenecek daha sıkı para politikasının resesyon ihtimalini daha da kuvvetlendireceği yönünde bir korku da haftayı kapatırken izlenen gelişmelerden yapılan başka bir çıkarım. Dün Almanya’da DAX yüzde 1,66 düşerken Fransa’da da CAC 40 yüzde 1,31 geriledi.

Lagarde’dan fiyat istikrarı vurgusu

Euro Bölgesi enflasyon oranlarının açıklanmasının ardından Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde’ın Fransa’da katıldığı bir lise söyleşisinde yaptığı açıklama da piyasalarda hâkim olan korkuyu körükledi. Lagarde yaptığı açıklamada Avrupa Merkez Bankası’nın atacağı adımların ekonomik büyüme üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini ifade ederek fiyat istikrarını sağlamanın şu andaki en temel hedefleri olduğunu dile getirdi. Başkan Lagarde’ın bu açıklaması Euro Bölgesi ekonomisini yavaşlatmak ya da durgunluğa sokmak anlamına da gelse enflasyonu arzu edilen seviyeye çekene dek sıkı para politikasına ve faiz artırımına devam edileceği şeklinde anlaşılıyor. Mevcut enflasyon seviyesi Avrupa Merkez Bankası’nın hedefi olan yüzde 2 seviyesinin bir hayli üstünde.

Enerji kriziyle boğuşan Euro Bölgesi’nde düşüş göstermeyen ağustos ayı enflasyon oranları ve körüklenen resesyon korkularıyla düşen euro/dolar paritesi yüzde 0,16 artışla 1,0052 seviyesinden haftayı kapattı. Yeni haftada gözler, Amerikan Merkez Bankası (Fed) tarafından açıklanacak faiz kararında olacak. Haftaya süregelen enerji krizinde olumlu bir gelişme yaşanmaması halinde ve Fed’den çıkacak karar doğrultusunda yatırımcıların dolara olan güveninin artması euronun kayıplarını artırabilir.

REKLAMI KAPAT X