Enflasyon, mart ayında sıkılaşma politikasının etkisiyle beklentilerin altında kaldı. Verinin ardından ise enflasyonla mücadele kapsamında atılacak yeni adımlar merak konusu oldu.
2024 yılının mart ayına ilişkin tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ve üretici fiyat endeksi (ÜFE) verileri bugün açıklandı. Açıklanan veriler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından (TCMB) gelen faiz artışları ve ek sıkılaşma hamlelerinin etkisiyle TÜFE’nin aylık ve yıllık bazda beklentilerin altında kaldığını göstererek, enflasyondaki artışın hız kestiğini gösterdi.
Şubat ayında çizdiği sürpriz tabloyu mart ayında devam ettirmeyen TÜFE, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre aylık bazda yüzde 3,16, yıllık bazda ise yüzde 68,50 artış kaydetti. Piyasaların beklentisi, aylık TÜFE’nin yüzde 3,50 yıllık TÜFE’nin ise yüzde 69,10 seviyesinde açıklanması idi. ÜFE verisine bakıldığında ise mart ayında aylık ÜFE’nin yüzde 3,74’ten yüzde 3,29 seviyesine indiği, yıllık ÜFE’nin ise yüzde 47,29’dan yüzde 51,47 seviyesine yükseldiği gözlemlendi.
TCMB ise mart ayı toplantısında alınan 500 baz puanlık sürpriz faiz kararı ile politika faizi olan bir hafta vadeli repo faiz oranı yüzde 50 seviyesine çıkarmış ve ek sıkılaşma önlemleri ile de tüketicinin harcama ve borçlanma alışkanlıklarını düzenlemeye çalışmıştı. Bu önlemlerin ardından mart ayında TÜFE’deki artışın hız kesmesi, TCMB’nin atacağı bir sonraki adımlar hakkında piyasalarda meraklı bir bekleyişe neden oldu.
ENAG ve İTO, TÜİK’ten farklı bir tablo çizdi
Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) ise mart ayı enflasyon verileri ile alakalı olarak TÜİK’ten farklı bir tablo ortaya koymuştu. Buna göre ENAG ve İTO verileri, TÜİK’ten daha yüksek seviyede açıklanmıştı.
Bilindiği üzere İTO, yalnızca İstanbul’daki enflasyon oranına dair bir araştırma verisi açıklıyor. Fakat İstanbul, tek başına tüm ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 31’ini oluşturduğu için İstanbul’a dair yapılan bir araştırma; genel açıdan fikir sahibi olabilmek adına önem taşıyor. Açıklanan mart ayı verilerine göre İstanbul’da aylık bazda perakende fiyatlar yüzde 3,93 artarken toptan fiyatlar ise yüzde 3,78 artış gösterdi. Perakende fiyatlar yıllık bazda yüzde 78,25 artarken toptan fiyatlardaki yıllık artış ise yüzde 63,21 olarak kaydedildi. Perakende harcamalarda giyim harcamaları grubu, diğer harcamalar grubu ve ev eşyası harcamaları mart ayında en fazla artış görülen kalemler oldu.
ENAG’a göre ise mart ayında tüketici enflasyonu daha da yüksek seviyede ölçüldü. ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) mart ayında aylık bazda 5,68 olurken yıllık bazda artış ise yüzde 124,63 seviyesinde gerçekleşti.
TCMB nasıl bir politika izleyecek?
Mart ayı enflasyon verisinin açıklanmasından önce dün TCMB kanadından şahin bir açıklama gelmişti. Buna göre TCMB Başkanı Fatih Karahan, aylık enflasyonun ana eğilimini belirgin ve kalıcı bir şekilde düşürecek sıkı parasal koşulların sürdürüleceği açıklamasını yapmıştı.
Bu açıklamanın enflasyon verisi öncesinde yapılması ise gerek yerli gerekse yabancı yatırımcılar açısından TCMB’nin ikna ediciliği ve gerektiği takdirde ne kadar ileri gidebileceği konusunda oldukça önemliydi. TCMB Başkanı’nın piyasaları ikna etmek adına şahin bir çıkış yapmasını ise TCMB’nin kararlı duruşunu göstermesi adına umut verici bir gelişme olarak görüyorum.
Öte yandan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten de benzer tonda bir açıklama geldi. Buna göre Bakan Şimşek, enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından yaptığı paylaşımda, fiyat istikrarı hedefine ulaşana kadar ne gerekiyorsa yapacaklarının altını çizdi.
TCMB politikasının maliye politikası ile desteklenebilmesi senaryosu ise gerçekleşmesi halinde, Türkiye’deki mevcut ekonomik koşulların iyileşmesini temenni eden herkes için en ideal senaryo olacaktır.
**Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.