Euro Bölgesi enflasyonu bir rekor daha kırdı

Okuma Süresi: 4 Dakika
Euro Bölgesi enflasyonu bir rekor daha kırdı
Hamit Alp Ünlü
31.08.2022 16:15

Euro Bölgesi'nde ağustos ayı enflasyon oranı yıllık yüzde 9,1 olarak açıklanarak rekor tazeledi. Aynı biçimde çekirdek enflasyon da rekor tazeledi.

Avrupa’da dün öğleden sonra açıklanan Almanya ve İspanya’nın ağustos ayı enflasyon rakamlarının ardından bugün de Euro Bölgesi, Fransa ve İtalya verileri açıklandı. Hatırlanacağı üzere İspanya’da yıllık enflasyon oranı ağustos ayında yüzde 10,8’den yüzde 10,4’e gerilemiş; ancak Almanya’da yıllık enflasyon oranı akaryakıt yardımlarına ve aylık 9 euroluk toplu taşıma bileti uygulamasına karşın yüzde 7,5’ten yüzde 7,9’a yükselmiş; bu verinin ardından gelecek hafta Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) para politikası toplantısında nasıl bir karara varacağını fiyatlamaya başlayan piyasalarda gözler bugün açıklanacak verilere dikilmişti.

Bugün açıklanan verilere göre Euro Bölgesi'nde ağustos ayı yıllık enflasyon oranı yüzde 9,1’e yükseldi. Temmuz ayı yıllık enflasyonu yüzde 8,9; bu ayki beklenti ise yüzde 9,0 idi. Yani 19 üyeli Euro Bölgesi’nde tüketici fiyatları özellikle enerji ve gıda maliyetlerindeki artışın da hız kesmemesiyle beklentileri aşarak rekor artışını sürdürdü. Temmuz ayında yüzde 0,1 olan aylık enflasyon miktarı ise yüzde 0,4 olan beklentileri aşarak yüzde 0,5 oldu. Enerji ve gıda fiyatlarının hariç tutulduğu çekirdek enflasyon da beklentileri aşarak yüzde 4’ten yüzde 4,3’e yükselip rekor tazeledi.

İtalya’da da benzer bir tablo görüldü. Ağustos ayı yıllık enflasyon oranı yüzde 8,4’e yükseldi. Temmuz ayı yıllık enflasyonu yüzde 7,9; bu ayki beklenti ise yüzde 8,1 idi. Temmuz ayında yüzde 0,4 olan aylık enflasyon miktarı ise yüzde 0,6 olan beklentileri aşarak yüzde 0,8 oldu.

Bugün açıklanan tek olumlu veri Fransa’nın ağustos ayı enflasyon verisi oldu. Temmuz ayında yüzde 6,1 ile rekor kıran yıllık enflasyonu yüzde bu ay yine yüzde 6,1 olan beklentilerin altında kalarak yüzde 5,8’e geriledi. Temmuz ayında yüzde 0,3 olan aylık enflasyon miktarı ise yüzde 0,5 olan beklentilerin altında kalarak yüzde 0,4’e yükseldi.

Bundesbank Başkanı Nagel’den ECB’ye çağrı

Tahminleri aşan enflasyon verileri, Avrupa Merkez Bankası'nın gelecek hafta gerçekleştireceği toplantıda 50 baz puan mı 75 baz puan mı yoksa 100 baz puan mı artış yapacağı konusunda tartışmalara yol açıyor. Geçtiğimiz hafta 50 ya da 75 baz puan artış olasılığını fiyatlayan piyasaların bugünkü verilerin ardından 75 ya da 100 puanlık artış ihtimaline yöneldiğini görüyoruz. ECB’yi enflasyonla mücadeleye başlama konusunda geç kalmakla suçlayan kimi yatırımcılar ve ekonomistler ECB’den resesyona neden olsa bile daha agresif bir para politikası beklentilerini ortaya koymaktan çekinmiyorlar.

ECB’nin bazı isimleri de geçtiğimiz haftadan bu yana benzer yoldaki taleplerini dile getirmeye başladılar. ECB Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel, merkez bankalarının kamuoyunun güvenini kaybetme riski ile karşı karşıya bulunduğunu ve ekonomilerini resesyona sokmak pahasına enflasyon ile mücadele kapsamında faiz artırmaya devam etmeleri gerektiğini belirtmişti. ECB’nin güvercin isimlerinden Yönetim Konseyi Üyesi ve Finlandiya Merkez Bankası Başkanı Olli Rehn de ECB’nin enflasyonu kontrol altına almak adına güçlü bir şekilde harekete geçmesi gerektiğini dile getirmişti.

Bugün ise Euro Bölgesi’nde yüksek enflasyondan ve enerji krizinden en çok etkilenen ülkelerin başında gelen Almanya’nın Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı ve Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi Üyesi Joachim Nagel’den rekor tazeleyen enflasyon verisi sonrası bir şahin açıklama geldi. Nagel gelecek hafta gerçekleşecek ECB eylül ayı toplantısında yüksek enflasyona karşı güçlü bir tepki verilmesi gerektiğini dile getirdi. Nagel ECB’nin kararlı davranması gerektiğin de vurgulayarak eylül ayında faizlerde güçlü bir artışa ihtiyaç olduğunu ve gelecek aylarda ise daha fazla faiz artışı beklenmesi gerektiğini ifade etti.

Euro/dolar Rusya’nın gaz sevkiyatını durdurmasının ardından geriledi

Rusya'nın Avrupa’ya üç günlük bakım yapılacağı gerekçesiyle Nordstream 1 boru hattı üzerinden gaz sevkiyatını durdurma kararını teyit etmesinin ardından euro/dolar yüzde 0,2 gerileyerek 0,9990'a seviyesini gördü ve parite değeri olan 1’in üzerinde tutunamadı. Analistler, Rusya'nın Avrupa’dan yapılan ekonomik yaptırımlara karşı bir yaptırım olacak ve Euro Bölgesi’ndeki krizi derinleştirecek daha uzun süreli, siyasi güdümlü bir kesinti ihtimalinden çekiniyorlar.

Bunun yanında her ne kadar enerji krizi ve enerji fiyatlarındaki artış Avrupa’daki yüksek enflasyonun baş mimarı olsa da son 1 ay içinde petrol fiyatlarındaki düşüşe karşın bölgede enflasyonun temmuz ve ağustos aylarında ivme kaybetmemesi aslında gıda sorununun da enerji kadar kritik olduğunun bir göstergesi.

Nagel’in açıklamalarıyla birlikte haftaya gerçekleşecek ECB toplantısında 100 baz puan artış olma ihtimalinin fiyatlanmasıyla birlikte euro/dolar 1,0002 ile test ettiği parite seviyesine tutunmaya çalışıyor.

REKLAMI KAPAT X