Euro/dolar çaprazı bugün Avrupa piyasalarında 0,9700 eşiğini aştı. Çapraz kayıplarını telafi edebilmek adına kazandığı ivmeyi devam ettirmeye çalışırken Almanya’dan gelen enflasyon verisi, karamsar bir hava estirdi.
Süregiden enerji krizi ve yüksek enflasyon oranlarıyla boğuşan Avrupa'da Euro Bölgesi ortak para birimi euronun özellikle agresif merkez bankası politikalarıyla ve resesyon korkularıyla güçlenen Amerikan doları karşısında bir süredir bocaladığına şahit oluyoruz. Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinden arka arkaya gelen açıklamalar ECB’nin faiz artırımlarına devam edeceği yönünde; ancak Avrupa’da faiz artırımları sonucu Euro Bölgesi ekonomisinin de resesyona gireceği korkusu yatırımcıları güvenli liman arayışıyla dolara iterek doların güçlenmesine yardımcı oluyor. Bu koşullarda euronun güçlenebilmesi için Euro Bölgesi ekonomisinin öncelikle devam eden enerji krizine bir çözüm bulması gerekiyor. İkinci olarak ise yükselişine devam eden doların ivme kaybetmesi gerekiyor.
Bugün Avrupa piyasalarının açılış saatinin ardından, dün 114,70 seviyelerini görerek rekor kıran dolar endeksinin gün içinde 112,80 seviyelerine dek düşmesiyle euro/dolar çaprazı 0,97 eşiğini aşarak kayıplarını bir nebze olsun telafi etmeye çalıştı. İspanya’dan gelen olumlu enflasyon verisiyle de biraz ivme kazanan euro/dolar bugün 0,9746’ya dek yükseldi; fakat az önce açıklanan ve beklenenden yüksek gelen Almanya enflasyon verisiyle şu an 0,9695-0,9710 bandında hareket ediyor.
Almanya euro döneminde ilk kez çift haneli enflasyon verisi açıkladı
Bugün erken saatlerde İspanya’dan gelen enflasyon verisi pozitif bir görüntü çizdi. Geçtiğimiz ay yüzde 10,5 olarak açıklanan ve bu ay da yüzde 10’a gerilemesi beklenen yıllık enflasyon beklentileri aşan bir düşüşle yüzde 9’a geriledi. Böylece İspanya 3 aylık çift haneli enflasyon verisinin ardından enflasyonda tekrar tek haneli rakamlara geriledi. Aylık enflasyon ise yüzde 0,3’ten yüzde -0,6’ya geriledi. Ülkede ağustos ayında yüzde 6,4 olarak açıklanan çekirdek enflasyon ise eylül ayında yüzde 6,2’ye geriledi.
Yarın açıklanacak Euro Bölgesi enflasyon verisi öncesinde olumlu bir gelişme olarak not edilen bu verinin ardından Almanya’dan gelen eylül ayı enflasyon verisi ise buna gölge düşürdü. Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisi olan ve halihazırdaki enerji krizinden de en çok etkilenen ülkelerin başında gelen Almanya’da enflasyon artmaya devam etti. Ülkede geçtiğimiz ay yüzde 7,9 olarak açıklanan yıllık enflasyon oranı, eylül ayında piyasa beklentisi olan yüzde 9,4’ü aşarak yüzde 10 olarak açıklandı. Aylık enflasyon miktarı ise yüzde 0,3’ten yüzde 1,9’a yükselerek büyük bir artış gösterdi.
Eurostat tarafından hazırlanıp açıklanan ve tüm AB ülkeleriyle harmonize edilmiş enflasyon rakamına işaret eden harmonize tüketici fiyat endeksine göre ise Almanya’da geçtiğimiz ay yüzde 8,8 olan harmonize enflasyon oranı, eylüle yüzde 10 olan beklentilerin üzerinde kalarak yüzde 10,9 olarak açıklandı. Aylık harmonize enflasyon ise yüzde 0,4’ten yüzde 2,2’ye çıktı. Böylece Almanya’nın euro para birimine geçtiği 1 Ocak 1999 yılından itibaren enflasyon ilk kez çift hanelere çıkmış oldu.
Yine bugün açıklanan Bloomberg anketine göre ise Euro Bölgesi’nde ekonomik güven 2020 yılından bu yana en düşük seviyeye geriledi.
ECB’den enflasyonla mücadele mesajları gelmeye devam ediyor
ECB cephesinden ise enflasyonla mücadele ve kararlılık mesajları gelmeye devam ediyor. Özellikle ECB Başkanı Christine Lagarde’ın bu hafta konuşmasında vurguladığı enflasyonu yüzde 2'lik hedefe çekme kararlılığı ve bu hedefe ulaşana kadar faiz artışlarının gelecek birkaç toplantıda daha devam edeceği söylemi umut verici olsa da hem kimi çevrelerce geç kalınmış bir hamle olarak eleştiriliyor hem de piyasalardaki resesyon korkusunu da artırıyor. Her ne kadar Lagarde hedeflerinin resesyona yol açmamak olduğunu dile getirmiş olsa da önceliklerinin fiyat istikrarını sağlamak olacağını; zira bunun sağlanamamasının ekonomiye daha çok zarar vereceğini de sözlerine eklemişti. Lagarde henüz nötr faiz oranına ulaşılmadığını belirtti. Dolayısıyla ECB’nin ne denli ileri gideceğini ilerleyen toplantılarda göreceğiz.
Yarın Euro Bölgesi’nde eylül ayı enflasyon oranı açıklanacak. Beklenti, ağustos ayında yüzde 9,1 olan yıllık enflasyonun eylül ayında yüzde 9,7’ye yükselmesi. Son günlerde derinleşen enerji krizinin de etkisiyle Almanya’dakine benzer bir tablonun yarın Euro Bölgesi’nde de görülüp görülmeyeceği merak ediliyor.