Avrupa Merkez Bankası yetkililerinden enflasyonla mücadele kapsamında daha şahin mesajlar gelmeye devam ederken, euro/dolar paritesi dalgalı seyrediyor.
Avrupa’da Almanya ve İspanya’nın ağustos ayı enflasyon rakamları dün öğleden sonra açıklandı. Euro Bölgesi, Fransa ve İtalya verileri ise bugün açıklanacak. Geçtiğimiz hafta euroya biraz canlılık kazandırabilecek en yakın ihtimalin doların biraz gevşemesi olduğunu belirtmiştik. Bu hafta başında doların biraz gerilemesiyle euro/dolar açıklanan enflasyon verilerinin beklentiler doğrultusunda gelmesiyle açıklanacak diğer veriler öncesinde pozitif bir ivme yakalamıştı.
Almanya’da enflasyon yükselirken İspanya’da geriledi
Dün öğleden sonra Almanya Federal İstatistik Ofisi’nin (Destatis) açıkladığı fiyat artışlarına ilişkin ağustos ayı öncü verilerine göre Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’da ağustos ayı enflasyon rakamları artış gösterdi. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık bazda yüzde 0,3; yıllık bazda ise yüzde 7,9 olarak açıklandı. Yıllın enflasyon temmuz ayında yüzde 7,5 seviyesinde idi. Almanya’da uygulanan yakıt indirimi ve 9 euroluk toplu taşıma bileti uygulamalarına rağmen bu artışın gözlenmesi ise dikkat çekti. İki uygulama da önümüzdeki ay sona erecek. Özellikle enerji fiyatlarındaki artış ve Almanya’nın Rus enerjisine olan bağımlılığı ülkedeki yüksek enflasyonun ana nedeni kabul ediliyor.
İspanya’da ise geçtiğimiz ayki rekor yıllık enflasyon rakamının ardından enflasyon az da olsa gerileme kaydetti. Yıllık TÜFE temmuz ayında görülen yüzde 10,8 değerinden yüzde 10,4’e geriledi. Aylık TÜFE ise temmuz ayında görülen yüzde -0,3’den yüzde 0,1’e yükseldi.
Almanya enflasyon verisinin ardından Avrupa Merkez Bankası’ndan beklentiler arttı
Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkilileri rekor enflasyon rakamlarıyla mücadele kapsamında şahin mesajlar vermeye devam ederken piyasaların ECB’den bu yöndeki beklentisi de kuvvetleniyor. ECB yetkililerinin gelecek toplantıda 50 hatta 75 baz puanlık faiz artışına dair sinyaller verdiğini görüyoruz.
ECB Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel, merkez bankalarının kamuoyunun güvenini kaybetme riski ile karşı karşıya bulunduğunu ve ekonomilerini resesyona sokmak pahasına enflasyon ile mücadele kapsamında faiz artırmaya devam etmeleri gerektiğini belirtti. Bir resesyona girilmesi durumunda dahi para politikasını normalleştirme yolunda devam edilmesi gerektiğini belirten Schnabel enflasyon beklentilerinin kontrolden çıkması durumunda bunun ekonomi üzerindeki etkisinin çok daha kötü olacağını ifade etti. Schnabel ayrıca politika yapıcıların enflasyonu, hedef seviye olan yüzde 2 seviyesine en kısa sürede geri getirmek hususunda güçlü bir kararlılık göstermeleri gerektiğini belirterek halkın merkez bankalarının ekonomik büyümeye yönelik riskler karşısında gardlarını düşürmelerini beklemesi ve merkez bankalarının enflasyon ile mücadeleyi erken bırakmaları durumunda çok daha kesin bir düzeltme görme riski ile karşı karşıya kalınabileceği konusunda uyardı.
Diğer bir ECB Yönetim Konseyi Üyesi ve Finlandiya Merkez Bankası Başkanı Olli Rehn de ECB’nin enflasyonu kontrol altına almak adına güçlü bir şekilde harekete geçmesi gerektiğini dile getirdi. ECB’nin en güvercin isimlerinden olan Rehn eurodaki değer kaybı sebebiyle enerji maliyetlerindeki artışın şiddetlendirdiğine dikkat çekerek ECB’nin fiyat artışı beklentilerini koruması gerektiğini ifade etti.
Geçtiğimiz hafta ABD’de gerçekleşen Jackson Hole Sempozyumunda 11 ECB üyesi para politikası konusunda benzer mesajlar verdi. ECB temmuz ayında beklentilerin üzerinde 50 baz puanlık faiz artışı yapmıştı. Önümüzdeki hafta 8 Eylül tarihinde gerçekleşecek bir sonraki toplantıda Avusturya Merkez Bankası Başkanı Robert Holzmann, Hollanda Merkez Bankası Başkanı Klaas Knot ve Litvanya Merkez Bankası Başkanı Martins Kazaks gibi isimler en az 50 baz puanlık artış olması gerektiği görüşünde iken 75 baz puanlık artışın da özellikle dün açıklanan Almanya ağustos ayı enflasyon verisinin ardından, masada olduğu ortada. Bugün açıklanacak Euro Bölgesi enflasyon oranının da yüzde 9 ile rekor tazelemesi bekleniyor.