Nispeten sakin geçen haftanın ilk iş gününde dolar endeksi son haftadaki en düşük seviyesini görürken, euro/dolar ise 1,1050 seviyesini test etti.
Haftanın ilk iş günü nispeten sakin bir veri gündemiyle tamamlandı. Almanya’dan gelen nisan ayı Ifo İş İklimi Endeksi verisi ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyelerinin konuşmaları, piyasalar açısından takip edilen önemli gelişmelerdi. Ancak geçtiğimiz haftayı resesyon ve yüksek enflasyonun yarattığı stres ile olumsuz kapatan küresel piyasalar, aynı olumsuzluğu bu haftaya da taşıdı. Özellikle emtia grubu haftaya satışlı başlarken hafta başında piyasalardaki olumsuz hava dikkat çekti.
Ancak, geçtiğimiz haftaki düşüş trendini bu hafta başına da taşıyan brent petrol kayıpla başladığı haftanın ilk iş gününde daha sonra 82,73 dolar seviyesine dek yükseldi. 2000 dolar seviyesi altına düşen ve özellikle ABD’de geçen haftaki karışık verilerin yarattığı resesyon korkusundan da olumsuz etkilenen ons altın ise bu haftaya da 2000 dolar seviyesinin altında seyrederek ve nispeten zayıf bir görüntüyle başladı.
Dolar endeksi zayıf görüntüsüne devam ediyor
Dolar endeksi haftaya sınırlı bir hareketle ve geçen haftaki zayıf görüntüsünü bu haftaya da taşıyarak başladı. Buna göre dolar endeksi, yüzde 0,48’lik bir düşüşle 101,35 seviyesinden işlem gördü. Geçtiğimiz hafta Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) 2 şubesinden gelen analizler sonucu hazırlanan ve Amerikan ekonomisindeki mevcut duruma ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı Bej Kitap raporunun nisan sayısı, ekonomik faaliyetlerin ve büyüme beklentilerinin büyük oranda sabit kaldığına vurgu yapsa da Fed’in faiz artışlarına devam edeceğine yönelik sinyaller içermiş ve bu durum halihazırda faiz artışları sebebiyle resesyon korkusu yaşayan piyasaların korkularını derinleştirmişti. Fed üyelerinden de benzer açıklamalar gelmişti.
ABD’de bu hafta ise özellikle cuma günü açıklanacak kişisel tüketim giderleri verisi Fed açısından enflasyon göstergesi olarak kabul edildiği için önem teşkil edecek. Söz konusu veride yüzde 0,1’lik sınırlı bir düşüş bekleniyor. Bunun dışında hafta boyunca konut satışları, inşaat izinleri, birinci çeyrek gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) gibi veriler açıklanacak. Enflasyonun Fed’in hedefi olan yüzde 2 seviyesinin hayli üzerinde olduğu ekonomide özellikle cuma günü açıklanacak veri piyasalarca yakından takip edilecek. Analistler ise dolar endeksinin pozitif seyrinden söz edebilmek için 103,50 seviyesinin önemli bir direnç noktası olduğunu vurguluyor.
Buna ek olarak geçen hafta kapanışta bankalar arası kurda 19,39 TL seviyesinde seyreden dolar/TL çaprazı, haftanın ilk iş günü yatay seviyede seyretse de banka işlemleri ve Kapalı Çarşı arasındaki makas açılmaya devam ederek 1 TL'yi aştı.
Euro/dolar gelen verilerle ve açıklamalarla desteklenerek haftaya güçlü başladı
Dün Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisi olan Almanya’da nisan ayı Ifo İş İklimi Endeksi verisi açıklandı. Endeks yükselişini altıncı aya taşıyarak nisan ayında 93,6 seviyesine çıktı. AB’nin en büyük ekonomisinde iş dünyası güveninin altıncı ayda da iyileşmesi, ortak para birimi euro üzerinde ise olumlu etki yaptı.
Buna ek olarak dün, ECB guvernörü ve Belçika Merkez Bankası Başkanı Pierre Wunsch’tan şahin açıklamalar geldi. Yatırımcıların Euro Bölgesi borçlanma maliyetlerinin ne derece yükseleceği konusunu hafife aldıkları konusunda uyarıda bulunan Wunsch, ECB’nin ücret artışları gerileyene dek faiz artışlarına devam edeceği öngörüsünde bulunarak faizler yüzde 4 seviyesine yükseltilirse şaşırmayacağını dile getirdi.
Önceki verilerle ve Wunsch’un açıklamalarıyla da desteklenen euro/dolar çaprazı ise 1,1050 seviyesini test ettikten sonra bu seviyenin de üzerine çıkarak 1,1054’e kadar yükseldi.
Ülkemizde ise euro/TL haftanın ilk işlem gününde 21,45 seviyesine kadar çıktı.