Euro, dolar karşısında son iki ayın en düşük seviyesinde

Okuma Süresi: 3 Dakika
Euro, dolar karşısında son iki ayın en düşük seviyesinde
Hamit Alp Ünlü
11.10.2024 15:44

Perşembe günü açıklanan ABD enflasyon verisinin ardından düşüş gösteren euro, dolar karşısında son iki ayın en düşük seviyesinde işlem görüyor.

ABD eylül ayı enflasyon verileri perşembe günü açıklandı. Açıklanan veriler sınırlı şekilde de olsa beklentilerin üzerinde geldi. Piyasalar yıllık manşet TÜFE’nin yüzde 2,3 seviyesinde, aylık manşet TÜFE’nin ise yüzde 0,1 seviyesinde açıklanmasını beklemekteydi.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre ise eylül ayında  yıllık manşet TÜFE yüzde 2,4 seviyesinde açıklanırken aylık bazdaki artış yüzde 0,2 oldu. Eylül ayında yıllık çekirdek TÜFE yüzde 3,3 olarak açıklanırken aylık çekirdek TÜFE ise yüzde 0,3 oldu.

İLGİLİ HABER ABD enflasyon verileri açıklandı Fed'in faiz kararı üzerinde etkili olabilecek eylül ayına ilişkin ABD enflasyon verileri açıklandı.

Amerikan Merkez Bankasının (Fed) 50 baz puanlık ilk faiz indiriminin ardından açıklanan verinin enflasyonel baskıların halen piyasa beklentisinin üzerinde olduğunu göstermesi ile birlikte Fed kanadından gelecek açıklamalar ve Fed’in kasım ayı toplantısında nasıl bir karar alacağı da merak konusu oldu. Nitekim New York Fed Başkanı John Williams gibi bazı üyeler güçlü ABD ekonomisini gerekçe göstererek kasım ayında bir faiz indirimi daha gerçekleştirilmesi yönünde görüş bildirirken Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic gibi bazı üyeler ise kasım ayında faizleri mevcut seviyede sabit bırakma yönünde görüş bildirmişti.

Öte yandan perşembe günü Avrupa Merkez Bankası (ECB) da eylül ayı para politikasına ilişkin toplantı tutanaklarını açıkladı. İkinci faiz indirimi kararı ile faizlerin 25 baz puan daha gevşetildiği toplantıya ilişkin açıklanan tutanaklarda, bazı üyelerin fiyat baskılarını gerekçe göstererek kademeli bir faiz indirimine ilişkin bir yol haritasını savunduğu görüldü.

Euro, dolar karşısında son iki ayın en düşük seviyesinde

ABD TÜFE verisinin ardından ise dolar endeksinde aşağı yönlü hareket gözlemlendi. Buna göre 102,47 puana kadar gerileyen endeks bugün saat 15.30 itibarıyla sınırlı bir düşüşle 102,61 puandan fiyatlandı.

Dolarda görülen aşağı yönlü harekete rağmen ECB toplantı tutanakları ise euro/dolar çaprazını yukarı yönlü destekledi. Ancak bu son hareket, paritenin son iki ayın en düşük seviyelerinde fiyatlanmasına engel olamadı.

Parite son olarak 12 Ağustos tarihinde mevcut seviyelerinden fiyatlanmıştı.

Dolar/TL ve euro/TL nasıl seyrediyor?

Cuma günü açıklanan TCMB piyasa katılımcıları anketi ekim dönemi sonuçları, piyasa katılımcılarının dolar/TL çaprazında daha olumlu bir tablo gördüklerini ortaya koydu. Eylül ayı anket dönemlerinde yıl sonu ve 12 sonraki dolar kuru beklentileri sırasıyla 37,16 lira ve 42,43 lira olarak açıklanmıştı. Ekim ayı anket döneminde ise 2024 yılı yıl sonu dolar kuru beklentisi 36,63 lira olarak açıklanırken 12  ay sonrasında ilişkin dolar kuru beklentisi ise 42,73 lira olarak açıklandı.

Kur beklentilerindeki iyileşmenin ortasında haftanın son iş gününde dolar/TL çaprazının alıcılı seyrettiği ve yüzde 0,38’lik bir yükselişle 34,28 seviyesinde seyrettiği görülüyor. Euro/TL çaprazı ise aynı dakikalarda sınırlı bir gerilemeyle 37,49 TL’den fiyatlanıyor.

REKLAMI KAPAT X