Hafta başından bu yana üzerindeki baskının artmasıyla gerileyen euro/dolar çaprazı, ECB’den güvercin hamleler gelebileceği yönündeki beklentilere ve ABD'den gelen verilere rağmen 1,08 seviyesinin üzerinde kalmaya çalışıyor.
Son dönemde yükseliş trendiyle dikkat çeken ve son 1 ayda yüzde 2,45 yükselen euro/dolar çaprazı hafta başından bu yana gerileyen bir grafik çizmişti. ABD’de gerileyen enflasyon ve beklentilerden güçlü gelen istihdam verilerinin ardından Amerikan Merkez Bankasının (Fed) ocak ayı sonundaki toplantısında faiz artış hızını yavaşlatacağına dair güçlenen piyasa beklentisi ise piyasalardaki risk iştahını artırırken, bu durum dolar üzerinde bir baskı yaratmış ve dolar düşerken borsalarda, altında ve euro/dolar çaprazında yukarı yönlü hareketler görülmesini sağlamıştı.
Dün ise doların zayıflamasıyla önce 1,0887 seviyelerine dek yükselerek son dokuz aydaki en yüksek seviyeye yükselen çapraz, daha sonra düşüşe geçerek günü 1,08 seviyesinin altında kapattı. Piyasalar ise bir yandan İsviçre’nin Davos kentinde devam eden Dünya Ekonomik Forumu'nu takip ederken bir yandan da dün ABD’den gelen bazı verileri inceledi.
ABD’de dün açıklanan aralık ayı üretici fiyat endeksi (ÜFE) üretici enflasyonunda beklenenden daha hızlı bir yavaşlama olduğunu gösterdi. Kasım ayında yüzde 7,3 seviyesinde olan ve aralıkta da yıllık 6,8’e gerilemesi beklenen yıllık ÜFE yüzde 6,2 olarak açıklandı. Yüzde 0,1 düşüş beklentisi olan aylık ÜFE ise yüzde 0,5 düştü. Bu durum ise Fed’in faiz artış hızını yavaşlatabileceğine yönelik bir emare olarak yorumlandı.
Dün yayımlanan Fed’in Bej Kitabı ise piyasalardaki resesyon korkularını körükledi. 12 Federal Merkez Bankası tarafından yayınlanan ve ABD ekonomisindeki mevcut duruma ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı Bej Kitap raporunun ocak sayısı, kasım ayından bu yana genel ekonomik faaliyette bir değişiklik gözlemlenmediğini; fakat gelecek aylarda “düşük büyüme” beklendiğini gösterdi. Raporda geçen bu ifadeyse resesyon korkularının körüklenmesine yol açtı.
Piyasalarda ECB’nin faiz artışında vites düşüreceği söylentileri
Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, Kasım 2022’de yüzde 10,1 seviyesinde olan Euro Bölgesi yıllık enflasyonu, aralık ayında yüzde 9,2 seviyesine geriledi. Dün gerçekleşen son okumada aralık ayı enflasyon değerinde ise herhangi bir revize gerçekleşmedi. Bunun yanında yine dün açıklanan ECB Tüketici Beklentileri Anketi, tüketicilerin Euro Bölgesi’nde gelecek aylarda enflasyonun daha da düşmesini beklediğini gösterdi. Bu, bölgedeki tüketicilerin ve piyasaların enflasyon baskısı konusunda daha iyimser beklentilere sahip olması açısından olumlu bir gelişme olarak görülebilir.
Buna ek olarak enflasyonda gerilemenin hızlanacağına dair beklentilerle birlikte piyasalarda ECB’nin faiz artış hızını kademeli olarak yavaşlatacağına yönelik beklentilerde oluşmaya başladı. Buna göre piyasalar, şubat ayında gelecek 50 baz puanlık bir faiz artışının ardından mart ayı toplantısında 25 baz puanlık bir faiz artışı gelme ihtimalini konuşmaya başladı. Bloomberg’in gerçekleştirdiği ECB politikasına yönelik anketten de faiz artış hızında yavaşlama gerçekleşmesinin beklendiği görüldü. Buna göre, bu ankette şubat ve mart aylarındaki toplantılarda gelecek 50'şer baz puanlık artışın ardından mayıs ayında 25 baz puanlık bir faiz artışına işaret edildi.
Davos'ta gazetecilere açıklamalar yapan ECB Yönetim Konseyi Üyesi ve Fransa Merkez Bankası Başkanı François Villeroy de Galhau ise ECB Başkanı Christine Lagarde'ın bir süre daha 50 baz puanlık artış görüleceğine yönelik sözlü yönlendirmesinin geçerliliğini koruduğunu, 2023 yılında geçtiğimiz yılın aksine enflasyonla mücadelede önemli olanın artık hız değil seviye ve süreklilik olacağını ifade etti.
Söz konusu gelişmelerin piyasalara etki ettiği günde dolar endeksi günü sınırlı bir yükselişle 102,45 seviyesinde kapatırken euro/dolar çaprazı ise günü 1,0792 seviyesinde sonlandırdı. Euro/dolar için 1,0745-1,0690 ve 1,0640 önemli destek noktaları; 1,0825-1,0870 ve 1,0910 ise önemli direnç noktaları olarak göze çarpıyor.