Son 10 haftanın en yüksek seviyesini gören ABD dolar endeksinin gerilemesi ile birlikte euro/dolar çaprazı zayıf performans gösterdiği haftayı ivmelenerek kapatabilir.
ABD doları piyasalardaki borç limiti krizi endişesi ve Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) önümüzdeki hafta gerçekleşecek Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında nasıl bir faiz kararı alacağına ilişkin yürütülen tahminler ve yapılan fiyatlamalarla geçen haftaya önceki haftalarda görülen yukarı yönlü hareketini taşıyarak başladı. Dolar endeksi de böylelikle son 10 haftanın en yüksek seviyesi olan 104,60 direncini test etti.
Ancak haftanın ikinci yarısında ABD’deki borç krizinin çözüme ulaşması ve piyasalardaki risk iştahının yeniden artması ABD dolarının bir miktar gevşemesine neden oldu. Ayrıca ABD’den gelen karışık veriler ve enflasyon göstergesinin fiyat artışlarının devam edeceğini işaret etmesi, Fed politikalarının özellikle enflasyon konusunda işe yarayıp yaramadığı konusunda soru işaretlerine yol açtı.
Bu gelişmelerin ardından dolar endeksi şu sıralarda yüzde 0,12’lik bir düşüşle 103,36 seviyesinde seyrediyor. Öte yandan euro/dolar çaprazı ise son üç haftalık düşüş trendi ile birlikte zayıf başladığı haftada özellikle olumlu gelen enflasyon verileri ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyelerinin şahin açıklamaları ile desteklenerek bugün yukarı yönlü hareketine bugün de devam ediyor. Çapraz şu sıralarda yüzde 0,1’lik bir artışla 1,0773 seviyesinden işlem görüyor.
Piyasalar merkez bankalarının ne karar vereceğini fiyatlamaya çalışıyor
Haziran ayının ortasında, yani iki hafta sonra, hem Fed hem ECB faiz kararı açıklayacak ve piyasalar gerçekleşecek toplantılar öncesinde, her zaman olduğu gibi merkez bankalarının nasıl karar vereceğini fiyatlamaya çalışıyor. ECB kanadından şahin açıklamalar gelmekle birlikte, Fed üyeleri FOMC toplantısı öncesinde geleneksel suskunluk (blackout) döneminde olduklarından dolayı Fed kanadından bir açıklama takip etmek mümkün olmuyor.
Ancak suskunluk dönemi başlamadan hemen önce Fed kanadından gelen açıklamalar faiz beklentilerinin seyrini bir nebze olsun değiştirmişti. Buna göre, Fed guvernörü ve ABD Başkanı Joe Biden’ın Fed Başkan Yardımcısı adayı olan Philip Jefferson, çarşamba günü yaptığı açıklamalarda Fed’in bu FOMC toplantısında faiz artışını pas geçmesi halinde ileriye yönelik izlenecek sıkılaştırma politikaları için daha fazla veri görme şansı elde edebileceğini ifade etti.
Jefferson’un açıklamalarına ek olarak bu sene FOMC’de oy hakkı bulununan Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker da gelecek Fed toplantısında faiz artışının pas geçilebileceğini dile getirdi.
Bu açıklamalar öncesinde Fed’in gelecek toplantıda 25 baz puanlık bir faiz artışına gideceği beklentisinde olan piyasalar, açıklamaların ardından Fed’in 13-14 Haziran 2023 tarihlerinde gerçekleşecek toplantıda faiz artışını pas geçme ihtimalini yüzde 76,1 olarak fiyatladı.
Fed kararına etkisi olabilecek önemli verilerden biri olan ABD mayıs ayı tarım dışı istihdam verisi ise bugün açıklanacak.
Piyasalar nisan ayında 253 bin ile beklentilerin üzerinde gelen tarım dışı yeni istihdamın mayıs ayında 180 bine inmesini bekliyor.
Dün açıklanan ve tarım dışı istihdam verisi hakkında adeta öncü bir fikir verebilen ADP Ulusal İstihdam Raporuna yönelik 170 binlik beklentiye karşı veri ise 278 bin ile istihdamın halen güçlü olduğunu gösterdi. Bugünkü tarım dışı istihdam verisinin de benzer şekilde gelmesi halinde bu durum Fed kararı üzerinde bir etki yaratabilir.
ECB kanadından ise şahin açıklamalar geliyor. Buna göre, ECB Başkanı Christine Lagarde, dün Almanya’da gerçekleştirdiği konuşmasında çekirdek enflasyonun zirveyi gördüğüne ilişkin net bir kanıt olmadığını ifade ederek, faiz artışlarının devam edeceği sinyalini verdi. Benzer tonda bir açıklama yine bu hafta içinde ECB üyesi ve Finlandiya Merkez Bankası Başkanı Olli Rehn’den geldi.
Rehn sıkılaştırmanın devam etmesi gerektiğini ifade ederek parasal gevşeme tartışmalarından önce çekirdek enflasyonun zirveyi gördüğüne dair ikna edici bir düşüş trendi görülmesi gerektiğini belirtti.
Euro Bölgesi enflasyon verileri beklentilerden daha iyi geldi
Enflasyon rakamlarından söz etmişken, Euro Bölgesi mayıs ayı enflasyon oranları dün açıklandı. Verilere göre mayıs ayında yüzde 7’den yüzde 6,3’e gerilemesi beklenen yıllık tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yüzde 6,1’e; yüzde 5,6’dan yüzde 5,5’e gerilemesi beklenen yıllık çekirdek TÜFE yüzde 5,3’e; yüzde 1’den yüzde 0,8’e düşmesi beklenen aylık çekirdek TÜFE yüzde 0,2’ye düştü.
Geçtiğimiz ayki yüzde 0,6’lık artışını sürdürmesi beklenen aylık TÜFE ise sabit kaldı. Böylece tüm kalemlerde tüketici enflasyonu beklentilerden daha iyi gelirken yıllık enflasyon da Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana en düşük seviyeyi gördü.
Mevcut durumda haziran toplantısında ECB kanadından faiz artışı geleceğine kesin gözüyle bakılmakla birlikte bu artışın 25 baz puan mı yoksa 50 baz puan mı olacağı önem teşkil eden konu. Mevcut görüntüde 25 baz puanlık faiz artışı daha mantıklı bir seçenek gibi durmakta.