Euro/TL emin adımlarla yoluna devam ediyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Euro/TL emin adımlarla yoluna devam ediyor
Hamit Alp Ünlü
26.09.2024 11:16

Dolar karşısında 1,1214 puana çıkarak son 14 ayın zirvesini gören euro, TL karşısında da emin adımlarla yükselişine devam ediyor.

Euro Bölgesi ortak para birimi son günlerde dolarda yaşanan gevşemeyle birlikte başlattığı yukarı yönlü hareketini sürdürüyor. Amerikan Merkez Bankasının (Fed) 50 baz puan faiz indirimine gitmesi ile birlikte dolarda görülmeye başlanan gevşeme, Fed üyelerinden gelen güvercin tonda mesajlarla birlikte devam ederken en büyük ikinci ekonomi olan Çin’de geçtiğimiz günlerde açıklanan teşvik önlemleri de ortak para birimi üzerinde pozitif etki yarattı.

Bu gelişmelerin ardından euro dolar karşısında son 14 ayın en yüksek seviyesini test ederken, paritedeki yükselişin etkisiyle Euro/TL çaprazı da yukarı yönlü hareketine ivme kazandırarak 38 lira üzerinde fiyatlanmaya başladı.

Piyasalarda gözler Powell’da

Piyasalarda ise Fed’in geçtiğimiz hafta aldığı 50 baz puanlık faiz indirimi kararının ardından kasım ayı toplantısından nasıl bir karar çıkacağını fiyatlamaya başlandı. Buna göre piyasalarda, kasım ayında gelecek 25 baz puanlık ve 50 baz puanlık faizi indirimi ihtimalleri “at başı” işlem görüyor. Fed elbette piyasa beklentilerine göre karar almayacaktır fakat Fed kanadından gelen açıklamaların piyasa beklentilerini etkilediği unutulmamalıdır.

Öte yandan piyasalar, 2024 yılı için kalan 2 Fed toplantısında toplam 75 baz puanlık faiz indirimi beklerken Fed üyelerinden gelen açıklamalar daha yüksek faiz indirimi beklentilerini güçlendiriyor. Hafta boyunca Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee ve Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic’ten gelen açıklamalar piyasalarda güvercin Fed beklentisi oluştururken Kansas City Fed Başkanı Michelle Bowman’dan gelen ‘enflasyon riski ve ölçülü’ faiz indirimi vurgusu 25 baz puanlık indirim fiyatlamalarını kuvvetlendirdi.

Bugün ilerleyen saatlerde gerçekleşecek olan Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşması ve açıklanacak veriler öncesinde altın yükselirken, dolar endeksi ise 100,67 seviyesinde satış baskısıyla karşı karşıya kalmaya devam ediyor.

Çin’in aldığı teşvik önlemleri önemli etkiler yarattı

Eylül ayı toplantısında Fed’in 50 baz puanlık faiz indirimi gerçekleştirmesi piyasadaki risk iştahını desteklemiş olsa da Çin’de ekonomiyi canlandırmak adına pandemiden bu yana açıklanan en büyük teşvik önlemleri, risk iştahını biraz azaltmışa benziyor. Çarşamba günü Dow Jones ve S&P 500 endekslerinin rekor seviyelerden gerilemesi de bunun göstergelerinden bir tanesi.

İLGİLİ HABER Çin’den ekonomiyi canlandırmak için kapsamlı teşvik paketi Çin Merkez Bankası, ekonomiyi canlandırmak için Fed'in faiz kararının ardından bir dizi destek açıkladı.

Euro/dolar son 14 ayın zirvesine çıktı

Euro Bölgesinin Çin ile olan bağlarının ABD’den daha sıkı olması sebebi ile ortak para birimi, Çin’in açıkladığı teşvik paketine daha olumlu bir tepki gösterdi ve euro, dolar karşısında değer kazandı. Dolardaki gevşemenin devam etmesi halinde eurodaki ilerleyiş devam edebilir fakat belirtilmesi gereken bir nokta da var: Hafta başında beklentileri karşılayamayan Euro Bölgesi PMI endeksine benzer şekilde zayıf birkaç verinin daha açıklanması ve Avrupa Merkez Bankasının (ECB) faiz indirimlerini hızlandırabileceğine dair senaryoların kuvvetlenmesi halinde euro bundan olumsuz etkilenebilir.

Çarşamba günü 1,1214 seviyesinden aşağı yönlü harekete geçen ve kapanışta 1,1133 seviyesine dek gerileyen euro/dolar çaprazı yazının kaleme alındığı dakikalarda yüzde 0,22 artışla 1,1133 seviyesinden işlem gördü.

Euro/TL çaprazı ise yazının kaleme alındığı dakikalarda yüzde 0,44 artışla 38,19 seviyesinden fiyatlandı.

İLGİLİ HABER HSBC'den Türkiye için dolar, faiz ve enflasyon tahmini HSBC, Türkiye ekonomisine yönelik görüşlerini aktardığı son analizde, enflasyon ve dolar/TL tahminlerini açıkladı. Faiz indirimlerinin bu yıl başlamayacağını öngören banka, Türk hisse senetleri için "ağırlık üstü getiri" tavsiyesini koruyarak son düşüşün bir satın alma fırsatı olabileceğini belirtti.
REKLAMI KAPAT X