Faiz haftası başlıyor: Bu hafta piyasaların takip edeceği 5 önemli gelişme

Okuma Süresi: 3 Dakika
Faiz haftası başlıyor: Bu hafta piyasaların takip edeceği 5 önemli gelişme
Hamit Alp Ünlü
14.10.2024 09:02

İç piyasanın bu hafta takip edeceği en önemli gelişme TCMB’nin faiz kararı olacak. Küresel çapta ise ECB’nin ekim ayı faiz kararı, ABD perakende satış verileri, Çin büyüme verisi ve ABD üçüncü çeyrek bilanço sezonu sonuçları piyasa katılımcıları tarafından takip edilecek.

Bu hafta iç piyasada takip edilecek en önemli gelişme perşembe günü gerçekleşecek olan TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) ekim ayı toplantısı sonrasında açıklanacak olan faiz kararı olacak. Bu hafta TCMB gibi faiz kararı açıklayacak olan merkez bankalarından biri de Avrupa Merkez Bankası (ECB). Buna göre ECB de ekim ayı faiz kararını TCMB gibi perşembe günü açıklayacak. Bunlara ek olarak perşembe günü açıklanacak olan ABD eylül ayı perakende satış verileri ve cuma günü açıklanacak olan Çin üçüncü çeyrek büyüme verisi de piyasalar tarafından takip edilecek. Ayrıca geçtiğimiz hafta başlayan üçüncü çeyrek kazanç sezonu da yine bu hafta yatırımcılar tarafından yakından izlenecek.

TCMB ekim ayı faiz kararı

TCMB ekim ayı faiz kararı, perşembe günü gerçekleştirilecek olan PPK toplantısı sonrası kamuoyu ile paylaşılacak. TCMB’nin ekim ayında politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bırakması bekleniyor. Olası faiz indirimine dair söylentiler zaman zaman dile getirilmiş olsa da eylül ayı enflasyon verisinin piyasa beklentilerinden olumsuz  gelmesinin ardından faiz indirimi beklentileri de ötelenmişti.

İLGİLİ HABER JPMorgan, TCMB’ye yönelik faiz indirimi tahminini öteledi JPMorgan, beklentileri aşan enflasyon rakamlarının ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) ilk faiz indirimine ilişkin beklentisini öteledi.

ECB ekim ayı faiz kararı

ECB’nin eylül ayında mevduat faiz oranını 25 baz puan indirimle yüzde 3,5 seviyesine, ana refinansman faizi ve marjinal borçlanma faizlerini ise 60'ar baz puan indirimle sırasıyla yüzde 3,65 ve yüzde 3,90 seviyelerine çekmesinin ardından perşembe günü açıklanacak olan ekim ayı faiz kararında da faiz indirimlerine devam etmesi bekleniyor. Beklenti üç faiz türünde de 25 baz puanlık faiz indirime gidilmesi yönünde.

İLGİLİ HABER ECB tutanakları, daha fazla gevşemeye karşı temkinli duruşa işaret etti Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) eylül ayı para politikası toplantı tutanakları, ECB Yönetim Konseyi üyelerinin dezenflasyon sürecinin yolunda gitmesinden memnun olmalarına rağmen daha fazla politika gevşemesi konusunda temkinli bir duruş sergilediklerini ortaya koydu.

ABD eylül ayı perakende satış verileri

ABD eylül ayı perakende satış verileri de perşembe günü açıklanacak. Amerikan Merkez Bankasının (Fed) faiz indirimine başladığı ve bir sonraki adımının piyasalarca fiyatlanmaya çalışıldığı ve dolayısıyla açıklanan tüm verilerin önem teşkil ettiği bu dönemde açıklanacak olan eylül ayı perakende satış verisinin artış göstermesi bekleniyor.

Açıklanacak olan veriye ek olarak hafta boyunca Fed Guvernörü Christopher Waller, Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari and San Francisco Fed Başkanı Mary Daly’nin konuşmaları da takip edilecek.

Çin büyüme verisi

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin ise cuma günü 2024 yılı üçüncü çeyrek gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) verileri açıklanacak. Beklentilerin altında kalan ikinci çeyrek büyüme verisini ardından politika yapıcılar yüzde 5’lik büyüme hedefinin aşılacağına yönelik güvenlerini dile getirseler de piyasa beklentisi cuma günü açıklanacak olan verinin yüzde 4,5 seviyesinde kalacağı yönünde.

Öte yandan Çin, ekonomiyi yeniden canlandırma planı kapsamında geçtiğimiz günlerde bir teşvik paketi açıklamış ve ancak paket piyasalarda hayal kırıklığı yaratmıştı. Atılan adımlar sonrasında borsalarda ise yükseliş yavaşlamıştı.

İLGİLİ HABER Çin'den beklen teşvik paketi hayal kırıklığı yarattı Çin yönetimi bu yılki ekonomik hedeflerine ulaşacağından emin olduğunu belirtip büyümeyi daha fazla destekleme sözü verse de ilave teşvik adımları açıklamayarak yatırımcıları hayal kırıklığına uğrattı.

Üçüncü çeyrek kazanç sezonu

Geçtiğimiz hafta başlayan üçüncü çeyrek kazanç sezonu bu hafta da devam edecek. Geçtiğimiz hafta cuma günü bilanço açıklayan finans dünyasının iki devi JPMorgan (JPM) ve Wells Fargo (WFC) beklentileri aşarak piyasaları heyecanlandırdı. Bu hafta yine iki büyük banka Bank of America (BAC) ve Citigroup (C) salı günü, Netflix (NFLX) ise perşembe günü bilanço açıklayacak. Şirket bilançolarının beklentilerin altında kalması durumunda borsanın yukarı yönlü eğilimi bundan olumsuz etkilenebilir.

İLGİLİ HABER ABD'de bankaların bilanço sezonu açıldı ABD'nin büyük bankalarından JPMorgan Chase ve Wells Fargo'nun net karı üçüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine kıyasla geriledi.
İLGİLİ ANALİZ Gram altında yeni kanal oluşumu dikkati çekiyor Geçtiğimiz hafta kısa vadeli düzeltme hareketi başlatan ons altın, işaret ettiğim ilk destek seviyeden dönüş yaparak kısa vadeli kar realizasyonu sürecini tamamlamış oldu. Böylece, gram altın için oluşan orta vadeli yeni yükselen kanal bir kez daha teyit edilmiş oldu.
REKLAMI KAPAT X