Faiz indirimi borsada hangi sektörleri öne çıkarır?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Faiz indirimi borsada hangi sektörleri öne çıkarır?
Hamit Alp Ünlü
19.09.2024 09:50

Fed’in ardından TCMB’nin de eylül ayında olmasa da ilerleyen aylarda faiz indirim döngüsünü başlatması bekleniyor. Bu sebeple yatırımcılar da pozisyonlarını yeniden ayarlamaya çalışıyor. İşte faiz indirim döngüsünün borsada öne çıkarabileceği sektörler..

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) bugün gerçekleşecek eylül ayı toplantısının ardından faiz kararını açıklayacak. Piyasalar, TCMB’nin politika faizi olan bir hafta vadeli repo faizi oranını eylül ayında da yüzde 50 seviyesinde sabit bırakacağına kesin gözüyle bakıyor.

Bu toplantının pas geçilmesini bekleyen piyasa katılımcıları, TCMB’nin 2024 yılının son çeyreğinde faiz indirimi ya da indirimlerine başlayabileceğini öngörüyor. Bu beklentide kritik olan nokta ise enflasyonun düşme eğiliminde olduğuna dair ikna edici bulguların görülmesi. Kimi uzmanlar söz konusu ortamın oluştuğunu ve TCMB’nin bugünkü eylül ayı toplantısında faiz indirimine başlanması gerektiğini iddia etse de şahsi görüşüm bunun için henüz erken olduğu yönünde. ABD’li yatırım bankası JPMorgan da ilk faiz indirimini ekim ya da kasım ayında beklediklerini açıklamıştı.

Aylık tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verisi ise 2024 yılı mayıs ayından bu yana piyasa beklentilerinin altında kalmakla birlikte açıklanan son veri olan ağustos ayı verisinde aylık bazdaki TÜFE artışı yüzde 2,47 olarak kaydedilmiş, yıllık bazdaki artış ise yüzde 51,97 seviyesinde gerçekleşmişti. Burada hatırlatılması gereken nokta yıl sonu 2024 TÜFE beklentisi ve TCMB hedefi olmalı.

Geçtiğimiz hafta Orta Vadeli Program’da (OVP) yapılan değişikliklerle 2024 yılı yıl sonu TÜFE hedefi yüzde 33’ten yüzde 41,5’e çıkarılırken, büyüme tahminleri ise aşağı yönlü revize edildi. Unutmamak gerekiyor ki TCMB’nin orta vadeli nihai hedefi de enflasyonu yüzde 5 seviyesine çekmek. Mevcut tablo değerlendirildiğinde özellikle para politikasında olumlu adımlar atılmakla birlikte yolun daha uzun olduğu dikkati çekiyor. Bu süreçte özellikle yatırımcılardan ve piyasa aktörlerinden faiz indirimi ve ‘normalleşme’ yolunda talepler gelebilir fakat olabilecek en tehlikeli senaryo enflasyon tam olarak kontrol altına alınmadan gerçekleştirilecek bu tarz politika değişiklikleri olacaktır. Dolayısıyla ekim ya da kasım ayında gerçekleşebilecek bir faiz indirimine rağmen mevcut TCMB yönetimi faiz indirimi hususunda temkinli davranacak ve yüksek faiz oranı bir süre daha bizimle olacaktır.

Faiz indirimi başladığında hangi sektörlerler bundan fayda sağlar?

Bununla birlikte, faiz indirimi başladığında bazı sektörler de öne çıkacaktır. Yalnızca TCMB açısından değil genel anlamda yapılan incelemelerde merkez bankalarının faiz indirimleriyle birlikte bundan fayda sağlayabilecek sektörler şöyle sıralanabilir:

Ana endeksler (BIST 30 - BIST 100)

BIST 30 ya da BIST 100 gibi ana endeksler sabit şirketlerden oluşmamakta ve düzenli aralıklarla güncellenerek değişim göstermektedir. Dolayısıyla bu tarz öncü endeksler ve endeks bünyesindeki şirketlerin hisseleri faiz indirimiyle birlikte kısa ve uzun vadede artış gösterebilir.

Temettü veren hisseler

Temettü veren hisseler, yatırımcısına sağladığı ekstra kazanç sebebiyle talep gören hisse senetleri olarak görülmektedir. Olası faiz indirimleriyle birlikte yatırımda fırsat maliyeti azalacağı için temettü veren hisselerin de popülerliğinin artması beklenebilir.

Teknoloji hisseleri

Teknoloji şirketlerinin değerlemeleri büyük ölçüde gelecekteki kazançlara bağlıdır ve faiz oranlarının düşmesiyle birlikte gelecekteki kazançlar matematiksel olarak daha değerli hale gelecektir. Bu da faiz indirimleriyle birlikte teknoloji hisselerinin daha değerli hale gelmesine sebep olabilir.

Perakende ve temel tüketici ürünleri hisseleri

Temel tüketici ürünleri terimi, tüketiciler tarafından kullanılan bir dizi temel ürünü ifade eder. Bu kategori yiyecek ve içecekler, ev eşyaları ve hijyen ürünlerinin yanı sıra alkol ve tütün gibi ürünleri de içermektedir.

Bunlar ve perakende satış hisseleri tüketiciler tarafından günlük hayatın idamesi adına tercih edilen mallardan oluştukları için faiz indirimiyle yatırımcılar arasında popülerliği artabilecek sektörlerden biri olarak dikkati çekmektedir.

Gayrimenkul hisseleri

Faizin düşmesi ile birlikte ev kredilerinde uygulanacak faizler de gerileyecektir. Bu durum gayrimenkul piyasasına olan ilgiyi artırırken gayrimenkul hisselerini de olumlu etkileyecektir.

İLGİLİ HABER Merkez’in kararı öncesi bankalar konut kredisi faizlerini indirdi Konut satışları ağustosta yılın en yüksek seviyesine ulaşırken, bankalar da konut kredisi faizlerini düşürerek artan talebe katkıda bulundu. Peki, Merkez Bankasının faiz kararı öncesi ev almak isteyenler ne kadar faizle karşılaşıyor? İşte konut kredisinde güncel rakamlar..
REKLAMI KAPAT X