Fed desteği ile gram gümüş tüm zamanların rekorunu kırıyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Fed desteği ile gram gümüş tüm zamanların rekorunu kırıyor
Osman Bayrak
20.09.2024 09:13

Çarşamba akşamı ABD Merkez Bankası’ndan gelen 50 baz puanlık faiz indirimi ile gram gümüş tüm zamanların en yüksek seviyesini kırarak kapanış almaya başladı.

Son 4 yıl boyunca yaşanan yüksek faiz döneminin sonuna geldik. Geçtiğimiz çarşamba akşamı FED, 50 baz puanlık faiz indirimi yaparak piyasa beklentisini karşılamış oldu. Son haftalara kadar 25 baz puanlık bir indirim fiyatlanırken, son haftalarda faiz indirim oranı 50 baz puana dek yükselmişti. Bu beklenti yükselişinde etkili olan pek çok veri olsa da ben bu faiz indirimini ABD ekonomisinin yüksek faiz ortamından kaynaklanabilecek kayıplarını en aza indirgemek ve bu konuda geç kalmamak adına atılmış bir adım olarak görüyorum. Bu nedenle de her ne kadar faiz indirim süreci başlamış olsa da FED Başkanı Powell’a da sıklıkla sorulan “Acaba ABD ekonomisini bir resesyon dönemi mi bekliyor?” sorusu maalesef piyasa tarafından henüz fiyatlanmayan bir risk olarak da masadaki yerini almaya aday görünüyor.

Gram gümüş

Aşağıdaki grafik gram gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Bir süredir gram gümüşü takip ettiğimiz yukarıdaki grafik yapısında yükselen kanaldan ayrılan gümüşün adeta bir TOBO deseni işlediğini gözlemliyoruz. Teknik açıdan zirvede olmamız nedeniyle TOBO’dan bahsetmekte zorlansak bile ihlalli bir yatay kanaldan bahsetmek daha doğru olur. Bu yapının direnç çizgisini daha önce pek çok kez test edilen 33,50 TL seviyesi teşkil ediyordu.

FED kararı ardından gelen coşkulu hareketlerin ons gümüşü yukarı taşıması ile birlikte gram gümüş de dün ilk kez direnç seviyesi üstünde kapanış almaya çaba sarf etti. Yaşanan bu son yükseliş ile tarihi seviyelere yükselen gram gümüş için bu seviyelerin kalıcılık göstermesi son derece önemli çünkü önemli olan direnç konumunda olan bölgelere “erişim” değil, bu bölgelerde “kalıcılık” görülmesidir.

Teknik anlamda kalıcılık ile kastettiğim husus 33,50 TL seviyesi üzerinde en az 2 günlük kapanış ve hatta mümkünse haftalık kapanışın görülmesidir. Bu tarz kapanışların yaşanması gün içi girişilen mücadeleden boğaların ayıları zirve seviyelerde ekarte etmiş olmaları sonucu doğmaktadır. Bu nedenle de özellikle kritik seviyeler üzerinde gelecek haftalık kapanışlara özel önem veriyorum. Bugün gelecek haftalık kapanışın da 33,50 TL üzerinde olma ihtimalini bu açıdan yakından izliyor olacağım.

Ons gümüş

Aşağıdaki grafik ons gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Gram gümüşü zirvelere taşıyan ons gümüşün teknik görünümü ise gram gümüş kadar kuvvetli görünmüyor. Ons gümüş her ne kadar ilk direnç seviyesini başarılı bir şekilde aşsa bile henüz ana direnç bölgesinin altında fiyatlanmaktadır. Dün gelen kuvvetli hareket sonrası ana direnç bölgesinin test edilme ihtimali yükselmiş olsa bile ons gümüş için ana direnç bölgesinin geçilip geçilemeyeceği ana hareketin yönü açısından belirleyici olacaktır.

Son söz olarak, fiyatları etkileme gücü olan faiz indirim hikâyesinin artık gerçekleştiğini unutmamalıyız. Finans piyasalarında genel geçer bir kural olan “Buy the rumor, sell the fact” yani söylentiler alınır, gerçekler satılır yaklaşımına göre kısa vadede gelebilecek olası bir geri çekilme ihtimalini de hatırımızdan çıkarmamalıyız.              

REKLAMI KAPAT X