Piyasanın büyük bir dikkatle beklediği FED toplantısı Çarşamba günü yapıldı ve FED faizleri 0,25 puan artırdı. FED Başkanı’nın toplantı sonrası açıklamaları görece güvercin algılanmasıyla, ons altın 1895 USD, ons gümüş de 24,50 USD seviyelerinde düzeltmelerini sonlandırdılar. Altın ve gümüşte yaşanan fiyat-gösterge pozitif uyumsuzlukları adeta bir dönüş arifesinde olduklarını gösterdi.
Ons Altın
Ons altının FED toplantısı öncesi başlattığı düzeltme hareketi için iki destek hedefi paylaşmıştık. 1890 USD seviyesinin göreceli olarak dönüş için daha şanslı olduğunu analiz etmiştik. Analizimize uygun olarak faiz karar saatinde 1895 USD seviyesini gören ons altın bu seviyeden aldığı destek ile yönünü yukarı çevirdi. Yukarıdaki grafik ons altının saatlik grafiğinin küçük bir kısmını göstermektedir. Dikkat ederseniz ons altının saatlik grafiği yeni dipler yaparken, altta yer alan RSI göstergesi yönünü çoktan yukarı çevirmiş durumda. Bu duruma teknik analizde pozitif uyumsuzluk ismi verilmektedir. Pozitif uyumsuzluklar yukarı dönüş ihtimalinin yükseldiği bölgelerdir. Burada önemli olan nokta hala bir ihtimalden bahsediyor oluşumuzdur. Peki, bu noktadan sonra ons altın için hangi seviyeler önemlidir? Ons altın yükselişinin güç kazanabilmesi için sırası ile 1960 USD ve 1970 USD seviyelerini geçmesi çok önemlidir. Özellikle 1970 USD seviyesi üzerinde görülecek bir kalıcılaşma yükseliş umutlarını güçlendirecektir. Aksi takdirde düşüşün derinleşmesi beklenebilir. Olası düşüş senaryosunda yine 1890 ve 1840 USD seviyeleri kritik destek noktaları olacaktır.
Gram Altın
Ons altına benzer şekilde gram altında da güzel bir pozitif uyumsuzluk örneği görülüp düzeltme hareketi sonlanarak bir tepki hareketi başlamış oldu. Yukarıda sizlerle paylaştığım gram altının saatlik grafiğinde açıkça görebileceğiniz gibi gram altın 800 TL’den başlayan yükselen trend çizgisine temas ederek bir dönüş yaptı. Bu temas noktası aynı zamanda fibonacci 0,38 seviyesine denk gelmektedir. Bu tepki hareketinin gücü 960 TL seviyesini geçip geçemeyeceği ile ölçülecektir. 960 TL seviyesi üzerinde potansiyel hedef 1060 TL seviyesi olup, olası geri dönüşlerde yukarıda sizlerle paylaştığım yükselen trendin kırılıp kırılmayacağı izlenecektir. Trendin kırılması halinde ise yukarıda sizlerle paylaştığım fibonacci seviyeleri sırasıyla hedef haline gelebilir.
Ons Gümüş & Gram Gümüş
Ons gümüş tarafında yaşanan düzeltme hareketi sonrası şu an bir tepki yükseliş hareketi içerisindeyiz. Bu tepki yükselişinin bir yükseliş hareketine dönüşebilmesi için 26 USD üzerinde fiyatlamaların görülmesi son derece önemlidir. Aksi takdirde tepki hareketi gücünü kaybedip yeniden yönünü aşağıya çevirebilir. Fakat ons gümüş fiyatları 23 USD üzerinde oldukça ana düşen trendi üzerinde olacağı için önemli bir düşüş hareketi için fiyatın 23 USD seviyesini kırıp kırmadığı takip edilecektir.
Gram gümüşün ana yükselen trendi 11,40 TL seviyesinin kırılmaması nedeniyle devam etmektedir. Ana yükselen trend 7,50 TL seviyesinden itibaren hiç ihlal edilmemiş olması, yaşanan yükselen trendin gücünü göstermektedir. Bu nedenle gram gümüş fiyatı 11,60 TL seviyesi üzerinde oldukça sırası ile 12,50 ve 13,10 seviyelerini hedefleyebilir. 11,60 TL seviyesinin kırılması halinde ise ana yükselen trendi kırılmış olacak ve 10,70 TL, 10,10 TL ve 9,40 TL seviyeleri sırası ile hedef haline gelecektir.