Son derece kritik bir FED toplantısının yapılacağı bir güne başladık. Ukrayna-Rusya savaşında en korkulan senaryonun olmaması ile birlikte, değerli metallerde bir düzeltme süreci başlamış oldu. Gram altın 930 TL’de bulunan desteğini, gram gümüş de 12 TL’de bulunan desteğini kırmış oldu. Peki, bundan sonra yol haritamızda neler var?
Ons Altın
Ons altın 2070 USD seviyesinde bulunan çanak tamamlama hedefinden sonra, çok kuvvetli bir düzeltme hareketine başladı. Gerek günlük grafiklerde, gerekse daha kısa vadeli grafiklerde hem göstergelerle uyumsuzluk, hem de yükseliş momentumunda güç kaybı göze yaşandı. Teknik analiz disiplini açısından ise söz konusu güç kaybı 3 aşamada meydana geldi. Öncelikle 1985 USD seviyesinden geçen trend altına iğne atıldı fakat tam da trend üstünde kapanış alındı. Ertesi gün 8 günlük hareketli ortalama olan 1980 USD seviyesi kırıldı. 3. Gün ise 1950 USD seviyesinden geçen yükselen trendin kuvvetli bir şekilde kırılmasıyla birlikte trend kırılımı meydana geldi.
Bu aşamada kuvvetli yükselen trendin kırıldığını söyleyebiliriz. Şu an için ons altın açısından en önemli iki destek noktaları sırası ile 1890 USD ve 1840 USD olarak düşünülebilir. Bu desteklerden 1890 USD seviyesinin kırılması için FED Başkanı’nın açıklamalarında son derece şahin bir ton kullanması gerektiğini düşünüyorum. Diğer taraftan ons altının yükseliş hareketine devam edebilmesi için bugün itibariyle 1960 USD seviyesi üzerine çıkması ve kalıcılık göstermesi bir ön koşul olarak karşımıza çıkmaktadır. Ardından ise 8 günlük hareketli ortalama olan 1980 USD seviyesi de yukarı yönlü kırılır ise ons altının bu sefer 2070 USD seviyesinde bulunan tarihi zirvesini kırmaya gidebileceğinden bahsedebiliriz.
Gram Altın
Ons altında yaşanan geri çekilmeye bağlı olarak gram altında da bir geri çekilme hareketi yaşandı. Hatta Dolar/TL’de yaşanan geri çekilmelerle de birleşince, gram altın düzeltmesi çok daha derin oldu. Ons altına benzer şekilde gram altın da 960 TL seviyesinde bulunan fibonacci 0,786 seviyesini geçemeyerek bir düzeltme hareketi içine girdi. 4 gün üst üste test edilmesine rağmen 960 TL seviyesinin geçilememesi, aslında düzeltme için çok açık bir işaret oldu. Önümüzdeki süreçte gram altın için en önemli destek seviyesi 880-890 TL bandından geçmektedir. 880 TL seviyesi fibonacci 0,618 seviyesini, 890 TL seviyesi ise yükselen trendin temas noktasını göstermektedir. Bu seviyelerin kırılması halinde bir sonraki hedef 825 TL seviyesi olabilir. Gram altında da tekrar bir yükseliş hareketinden bahsedebilmek için öncelikle fiyatın 8 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 930 TL üzerinde bir kalıcılaşma göstermesi gerekir. Eğer böyle bir senaryo yaşanır ise 960 TL-1060 TL sıralı hedefleri ihtimaller dâhiline alınabilir. Son derece yoğun bir gündem yaşandığı için bu aşamada grafikleri adım adım analiz etmek sağlıklı olacaktır.
Ons gümüş de gram altına benzer şekilde fibonacci 0,786 seviyesinden bir düzeltme hareketi içerisine girdi. Özellikle 25,60 USD seviyesinde bulunan trend desteğinin güçlü bir mum hareketi ile kırılması, düzeltmenin gücünü de göstermiş oldu. Ons gümüş tarafında fiyatlar 23 USD seviyesine kadar düşse dahi yükselen hareketi sorgulanmaz. Nedeni ise ons gümüş 28,50 USD seviyesinden başlayan düşen trend çizgisinin 23 USD seviyesine kadar hala üzerinde kalmasıdır. Bu da bu düşüşlerin bir pull back hareketi olup olmadığını izlememizi gerektirecektir. Fakat 23 USD seviyesi altında artık bir yükselişin devamından bahsetmek mümkün olmayabilir.
Gram gümüş her ne kadar bir düzeltme içinde olsa da 11,40 TL altında bir kapanış olmadan derin bir düzeltmeden bahsedilemez. Çünkü hala yükselen trend üzerindeki hareket devam etmektedir. Bu nedenle gram gümüş yatırımcıları 11,40 TL seviyesini bir pivot seviye olarak takip edebilir.