FED toplantısı öncesi ons altın ve ons gümüş göstergeleri

Okuma Süresi: 3 Dakika
FED toplantısı öncesi ons altın ve ons gümüş göstergeleri
Osman Bayrak
26.01.2022 14:28

Bu akşam kritik FED FOMC toplantısı ve FED Başkanının açıklamaları gündemi belirleyen ana unsur olacaktır. Ocak ayının belki de en önemli olaylarından biri olan bu toplantıda alınacak kararlar ve yapılacak açıklamaların tonu piyasaların alacağı pozisyonlar açısından önemli olacaktır. Bu nedenle FED öncesinde değerli metal hareketlerini gösteren göstergelerdeki son durumu ve dikkat edilmesi gereken noktaları sizlerle paylaşacağım.

Altın/Gümüş Rasyosu (XAU/XAG)

Altın gümüş rasyosu değerli metallerin değerlenmesini destekleyecek şekilde 77 seviyesindeki kritik desteğini kırmıştı. Fakat bu hafta içinde 200 günlük hareketli ortalamasından destek alarak yönünü yukarı çevirdi. Değerli metallerde bir yükseliş görebilmek için 77 seviyesi üzerinde mi altında mı kalıcılık yaşayacağını izleyeceğiz. (77 seviyesinde bulunan desteğin aşağı kırılması gümüşün altına göre daha fazla değerlenmesi anlamına gelmektedir.)

ABD 10 Yıllık Devlet Tahvili Getirisi

Sizlerle ilk kez paylaşacağım ABD 10 Yıllık Devlet Tahvili Getirisini gösteren yukarıdaki grafikte pandemi döneminde görülen dipten itibaren görülen toparlanma ve yukarı yönlü ivme, değerli metaller için izlememiz gereken önemli bir göstergedir. FED’in faizleri artırması tahvil faizlerinde de bir yükselişe neden olacaktır. Tahvil faizlerinin yükselmesi de değerli metal cephesinde hoşnutsuzluğa yol açabilecek bir gelişmedir. Bu nedenle diğer göstergeler ile birlikte bu grafiği de yakından izleyeceğiz. (Mavi çizgi 200 günlük hareketli ortalamayı ifade etmektedir.)

Ons Altın

Ons altın teknik olarak FED toplantısına bir karar bölgesinde girmektedir. Toplantı öncesinde 1850 USD seviyesi üzerinde bir kalıcılık görmediğimiz gibi, bu seviyeden bir kopuş da görmedik. Muhtemelen toplantı sonrası yapılacak açıklamalara göre ons altında yön belli olacaktır. Ons altın için yukarıda 1860 USD seviyesi, aşağıda ise 1805 ve 1770 USD seviyeleri yön tayini için kritik seviyeler olacaktır. Yön tayini için bu seviyelerin altında ya da üstünde kalıcılık görülmesi önemlidir.

Ons Gümüş

Ons gümüş cephesinde ise 28 USD seviyesinde başlayan alçalan trend kırılmasına rağmen ons gümüş fiyatı ikinci kez 200 günlük hareketli ortalamadan geri döndü. 200 günlük hareketli ortalamanın ons gümüşün geçmiş hareketlerinde de belirleyici olduğunu görmekteyiz. Teknik açıdan bakıldığında bu alçalan trendin yukarı yönde geçilmesi ve 200 günlük hareketli ortalamanın üzerinde kalınması halinde alçalan üçgen yukarı kırılacağı için üçgen boyu kadar bir hareketin görülmesi olasıdır. Aşağı yönde 23,50 USD ve 21,50 USD seviyeleri önemli desteklerdir. Yukarı yönde ise 24,60 USD önemli bir direnç olup üzerinde 25,40, 25,60 ve 28 USD seviyeleri kritik direnç noktaları olarak görünmektedir.

Son olarak kritik FED toplantısı öncesi finansal piyasalardaki genel durumdan bahsetmek istiyorum. Gerek global hisse senedi piyasaları, gerekse kripto para piyasalarında ciddi oranda bir düzeltme hareketi yaşandı. Bu düzeltmenin pek çok nedenlerinden biri de FED’ın para politikasında yapabileceği sıkılaştırmadır. Gözler bu akşam FED’in özellikle bilanço küçültme konusunda ne denli istekli olduğunda olacaktır. Çünkü daha önce açıklanan faiz artırımı ve varlık alımı konuları yavaş yavaş fiyatların içine girmektedir. Fakat olası bir bilanço küçültme hareketi piyasalardan kuvvetli bir para çekilmesi anlamına geleceği için, riskli varlıklarda bir geri çekilme görülmesi son derece normaldir.

Tüm bu gelişmeler ışığında Değerli metallerin enflasyondan etkisinde mi, sıkılaştırılmış para politikası etkisinde mi hareketlerine devam etmeye başlayabileceğinin ipuçları yavaş yavaş ortaya çıkacaktır. Bu nedenle burada bahsettiğim gerçekleri jeopolitik risklerle birlikte yorumlamak değerli metallerin geleceği için daha anlamlı olacaktır.

REKLAMI KAPAT X