FED toplantısının kripto para piyasalarına olası etkileri

Okuma Süresi: 3 Dakika
FED toplantısının kripto para piyasalarına olası etkileri
Emre Buruk
02.11.2021 11:13

Bitcoin’in yükseliş trendinin güçlü seviyede kalmaya devam ettiği şu günlerde fiyatlanmanın hangi yöne doğru gideceği bazı önemli piyasa gelişmeleri ile tahmin edilebilir. Bu piyasa haberlerinin başında da FED toplantı çıktıları yer almaktadır. Özellikle pandemi sürecinde vatandaşlara sunulan düşük faizli krediler ve destekler ile enflasyon artışını tetikleyen ülkelerin başında ABD geliyor.

Enflasyon artışı yatırımcıları enflasyondan korunma amaçlı sınırlı varlıklara yöneltmenin yanında, doğası gereği bu varlıkların fiyatlanmalarında olumlu gelişmeler yaşanmasını tetikliyor. Bunlara ek olarak, 2-3 Kasım tarihlerinde düzenlenecek FED toplantısı içerisinde 120 milyar dolarlık varlık alımlarını azaltmaya başlamasını planladığının duyurulması bekleniyor. Bunun yanında, FED’in faiz arttırımı ile ilgili açıklamalarının da kripto para piyasalara önemli etkileri olabileceği öngörülmektedir. FED’in ilk faiz artışını Kasım 2022’de yapabileceği birçok analist tarafından tahmin ediliyor ve bu durum Bitcoin gibi sınırlı varlıklara sermaye girişinin artmasını sağlayabilir.

Bitcoin

Son yazılarımda da demeçlerine yer verdiğim PayPal’ıon kurucularından ünlü milyarder Peter Thiel, Bitcoin’in yüksek fiyatının gerçek enflasyona işaret ettiğini ve mevcut enflasyonun geçici olmadığını belirtti. Thiel, 60.000 ABD Doları seviyelerinde işlem gören Bitcoin’in agresif bir şekilde satın alınması gerektiği konusunda şüphelerini belirtti.

Rusya Federasyonu’nun üst makamlarından kripto para piyasaları ile ilgili gelen açıklamaların ardından dev rus bankası Tinkoff , çok sayıda müşteri talebi nedeniyle kripto varlık sektörüne adım atmaya hazırlandığını belirtti. Şirket CEO’su Dimitry Panchenko Rusya’nın kripto paralar ile ilgili düzenlemeleri henüz mevzuatta net bir şekilde belirtmediği için temkinli yaklaştıklarını belirterek şirketin araştırma ve geliştirme bölümüne fon ayrıldığını vurguluyor.

Bitcoin an itibari ile 20 günlük hareketli ortalaması olan 61.467 doların altında 61.426 dolar seviyelerinde işlem görüyor. Günlük bazda RSI(14) değeri 58,113ve STOCHRSI(14) değeri ise 22,553 seviyelerinde olumlu olarak görülmektedir. Bitcoin için önemli destek seviyeleri 56.862/58.176/59.540; önemli direnç seviyeleri ise 62.469/63.733/64.648 olarak öngörülmektedir.

Ethereum

Tarihi en yüksek seviyesi 4.460 ABD Doları olan Ethereum, yeni zirvelere imza atma hedefiyle fiyat hareketlerine devam ediyor. Son gerçekleşen, Beacon Chain’in ilk güncellemesi Altair yükseltmesi ile Eth 2.0’a daha da yaklaşıldığı söylenebilir. Bu gelişmelerin de etkisi ile gelişmekte olan Ethereum’un kullanım ve etki alanını arttırarak yaygınlaşmasıyla sermaye girişini arttırabileceği düşünülerek orta ve uzun vadede olumlu fiyat hareketleri sergilemesi öngörülebilir.

Avustralya’nın menkul kıymetler düzenleyicisi Bitcoin ve Ethereum ETP’leri özelinde yatırımcıları koruyabilecekleri kontrollü, adil, düzenli ve şeffaf bir piyasa oluşturmayı hedeflediklerini belirtti. Bitcoin’in küresel piyasalarda kabul görmesi(özellikle SEC’in Bitcoin ETF’lerini kabul etmesi) ile birlikte Ethereum ve diğer lider kripto paraların da bu aşamalardan geçebilmeleri bu kripto paralar ve yatırımcıları için beklenen çok önemli gelişmeler arasında yer alıyor.

An itibariyle 4.339 seviyelerinde alıcılarıyla buluşan Ethereum, 20 günlük hareketli ortalaması olan 4.083 seviyesinin ve 50 günlük hareketli ortalaması olan 3.604 ABD Doları seviyesinin üzerinde hareketine devam etmektedir. Günlük bazda RSI(14) değeri 62,554 ve STOCHRSI(14) değeri 52,30 olarak görülmektedir. Ethereum için önemli destek seviyeleri 3.973/4.066/4.193 olarak görülürken, önemli direnç seviyeleri ise 4.412/4.504/4.626 olarak görülebilir.

REKLAMI KAPAT X