Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu "BB-", not görünümünü "durağan" olarak teyit etti.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu "BB-", not görünümünü "durağan" olarak teyit etti.
Fitch, kredi notu değerlendirmesi ile birlikte bir açıklama da paylaştı. Açıklamada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB), 2024 yılı aralık ayından bu yana art arda iki kez 250 baz puanlık faiz indirimi yaparak parasal gevşeme döngüsüne başladığı ve politika faizini yüzde 45'e düşürdüğü vurgulandı. 2025 yılının sonuna dek ise politika faizinin yüzde 28 seviyesine düşürülmesinin beklendiği aktarıldı, "TCMB, makro ihtiyati tedbirlerin ve liranın reel olarak değer kazanmaya devam etmesinin (2024'e göre daha düşük derecede de olsa) yardımıyla enflasyonla mücadeleyi desteklemek için sıkı parasal duruşu sürdürecek." denildi.
Açıklamanın en dikkat çekici kısımlarından biri ise enflasyonel baskıların tekrar alevlenebileceğine ilişkin yapılan vurgu idi. Fitch'in açıklamasında, 2024 yılında yüzde 60,2 seviyesinde olan ortalama yıllık enflasyonun 2025 yılında belirgin bir düşüş ile yüzde 32,8 seviyesine inmesinin beklendiği ifade edildi. Açıklamada, “Türkiye, ‘B’ ve ‘BB’ notlu ülkeler arasında en yüksek enflasyona sahip olmaya devam edecek. Hâlâ yüksek öngörülen enflasyon, yapışkan beklentiler ve hâlâ dalgalı olan piyasa hissiyatı göz önüne alındığında, para politikasının hızlı bir şekilde gevşetilmesi veya temel senaryomuz olmayan mevcut politika yöneliminden vazgeçilmesi, enflasyonist baskıları ve dolayısıyla makro-finansal istikrarı ve ödemeler dengesi risklerini yeniden alevlendirebilir.” denildi.
Uluslararası rezervlerin 2024 yılında 14 milyar dolar artarak 155 milyar dolara seviyesine çıktığı ve kompozisyonun önemli biçimde iyileştiğine işaret edilen açıklamada, pozitif reel faiz oranları, düşük cari açıklar ve sermaye girişlerinin dış tamponlardaki iyileşmenin kalıcılığını destekleyebileceği ifade edildi.
Açıklamada, ekonomik büyümenin 2024 yılında yavaşlayarak yüzde 2,9 seviyesine indiğinin tahmin edildiği ifade edilirken, 2025 yılındaki büyüme oranının ise gerek sıkı para politikasının devam etmesi, gerek önemli ölçüdeki mali konsolidasyon ve gerekse asgari ücretteki ılımlı artış gibi sebeplerle yüzde 2,6 seviyesinde kalmasının beklendiği aktarıldı. Avrupa Birliğinde öngörülen kademeli toparlanmanın net ihracatı desteklemesinin öngörüldüğü de kaydedildi.
Fitch Ratings, en son geçen yıl eylül ayında, Türkiye'nin kredi notunu "B+"dan "BB-"ye yükseltirken, not görünümünü "durağan" olarak belirlemişti. 31 Ocak 2025 tarihinde gerçekleştirilen değerlendirmede, 2024 yılı eylül ayındaki değerlendirmede alınan karar teyit edilmiş oldu. Fitch’in Türkiye için teyit ettiği mevcut kredi notu, halen yatırım yapılabilir seviye olan BBB- seviyesinin üç seviye altında bulunuyor. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz hafta da bir diğer kredi değerlendirme kuruluşu olan Moody’s Türkiye'nin kredi notuna ilişkin değerlendirmeyi pas geçmişti. Moody's, 19 Temmuz 2024 tarihinde Türkiye'nin kredi notunu iki kademe birden artırarak "B3" seviyesinden "B1" seviyesine çekmiş, kredi notu görünümünü ise "pozitif" olarak korumuştu. Moody’s’in Türkiye için belirlemş olduğu mevcut kredi notu ise Fitch’in notuna benzer şekilde halen yatırım yapılabilir seviye olan Baa3 seviyesinin dört seviye altında bulunuyor. İktisatçı Mahfi Eğilmez de Türkiye’nin kredi notuna ilişkin değerlendirmesinde, Fitch’ten bir not artırımı beklemediğini ancak görünümde durağandan pozitife bir geçiş yapılabileceğini aktarmıştı, ancak açıklanan değerlendirme bu beklentiyi karşılamadı.
Bir sonraki kredi notu değerlendirmesi 25 Nisan 2025 günü S&P Global tarafından yapılacak. 25 Temmuz 2025 günü hem Fitch hem de Moody's 2025 yılının ikinci değerlendirmesini gerçekleştirecek. S&P Global ise 2025 yılının ikinci değerlendirmesini 17 Ekim 2025 tarihinde yapacak.