Geçtiğimiz hafta altında yaşanan sert geri çekilmenin şifreleri

Okuma Süresi: 3 Dakika
Geçtiğimiz hafta altında yaşanan sert geri çekilmenin şifreleri
Osman Bayrak
10.06.2024 08:48

Ons altın cephesinde bir süredir devam eden zayıf seyir, geçtiğimiz cuma günü büyük bir geri çekilme ile taçlandı. Yaşanan bu sert geri çekilmenin teknik taraftan ziyade temel nedenleri olduğu için haftaya ons altında yaşanan sert geri çekilmenin şifrelerini inceleyerek başlayacağız.

Altın neden sert düştü?

Yazılarımı yakından takip edenler, ons altını içinde bulunduğu yükselen kanalın destek seviyeleri kırılmadığı sürece yukarı yönlü okumanın teknik anlamda doğru bir yaklaşım olduğunu aktardığımı biliyordur. Temel gerçeklerde dramatik bir değişim olmadığı sürece yükselen kanal içinde yaşanabilecek volatiliteler normal karşılanmalıdır fakat cuma günü gelen haberler ve veriler ons altının aleyhinde koz olarak kullanılabilecek nitelikteydi.

Geçtiğimiz hafta cuma gününe aslında sakin başlamıştık. Ta ki Çin Halk Bankası PBOC’nin açıklamasına kadar. Son 18 aylık dönemde altın tarafında net alıcı olan ve altın fiyatını destekleyen banka, cuma günü ani bir şekilde altın alımlarını durdurduklarını açıkladı. Haberin hemen ardından ons altın gelen habere saat 11.00 sularında %1 düşüş ile cevap verdi.

İLGİLİ HABER Çin 18 ay sonra altın alımını durdurdu: Altında ABD bekleyişi başladı Çin Merkez Bankası, 18 aylık alımın ardından mayıs ayında altın alımlarını durdurdu. En fazla altın alan merkez bankalarından biri olan PBOC’nin ardından yatırımcılar ise ilerleyen dakikalarda açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisini beklemeye başladı.

Temel anlamda altın fiyatını destekleyen bir talebin ortadan kalkmış olması, muhakkak ki fiyatlara negatif etki edecektir fakat asıl hareket cuma öğleden sonra ABD’den gelen veriler ile yaşandı. Mayıs ayı ABD ortalama saatlik kazançlarında %0,3 artış beklentisine karşın %0,4 artış; Tarım Dışı İstihdam verisi de 182.000 kişilik artış beklentisine karşın 272.000 kişilik artış olarak açıklandı.

İLGİLİ HABER ABD'de kritik istihdam verileri açıklandı ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre ülkede tarım dışı istihdam mayıs ayında piyasa beklentilerinin üzerine çıktı.

ABD tarafında açıklanan her iki veri de enflasyonu tetikleyici ve ABD Merkez Bankasının faiz indirim sürecinin ötelenmesi konusunda belirleyici veriler olmaları nedeniyle ons altına düşüş getirdi. Tetiklenen robotik emirlerle derinleşen düşüş gün sonunda %3,45 seviyesine kadar yükseldi. Ben bu tarz durumları kart oyunlarındaki kozunu iyi belirleyen oyuncunun sinek 2 ile bile el almasına benzetiyorum.

Gelen haberlerin birleşik gücü maalesef bu satışın derinleşmesine neden oldu. Burada özellikle dikkat edeceğimiz konu Çin tarafından gelen açıklamanın gerçeklik kazanıp kazanmayacağıdır. Her ne kadar geçtiğimiz ay PBOC tarafında net alım olmasa da önümüzdeki aylardaki altın işlemlerini yakından izleyeceğiz.

Teknik görünüm ne mesaj veriyor?         

Sizlerle bir süredir paylaştığım grafiklerde aşağı yönde 2280 USD seviyesinin öneminden bahsediyorum. Aşağıdaki grafikte gördüğünüz gibi cuma günü ons altın 2286 USD seviyesini test ederek 2294 USD seviyesinden günü kapattı.

Şu an maalesef ons altın için negatif bir görünüm ortaya çıktı çünkü ons altın hem %3,45 gibi sert bir geri çekilme yaşadı hem de yeşil yükselen kanalı aşağı kırarak haftalık kapanış aldı. Bu noktada bu hafta dikkat edeceğimiz en önemli destek yeşil renk ile işaretlediğim 2280 USD desteğidir. Eğer bu destek de aşağı kırılırsa İkili Tepe ya da bir noktada OBO diyebileceğimiz yapı tetiklenecektir ki bu ihtimal teknik anlamda ons altın için 2150 USD ve 2100 USD seviyelerini hedef haline getirebilir.

Son bir not olarak her zaman söylediğim gibi finansal piyasalar çift yönlüdür. Her iki yönde de stratejiniz belli olmalıdır. Gelecek bir haberin yıkamayacağı destek ya da direnç yoktur. Eğer o haberi önceden öğrenme gücünüz yoksa sizi bu piyasalarda tutabilecek yegâne güç, her iki yönde de gelen haberlere karşı önceden hazır olan stratejinizdir. (Ne olursa, ne yaparım?)

Kaynak: Tradingview

**Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

REKLAMI KAPAT X