TCMB, ekim ayı PPK toplantısını bugün gerçekleştirecek. Toplantı öncesinde piyasalar, TCMB’nin faiz artış döngüsüne devam ederek 500 baz puanlık faiz artışına gitmesini bekliyor.
Bugün gerçekleşecek Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından öğleden sonra saat 14.00’te ekim ayına ilişkin faiz kararı açıklanacak.
Yerli ve yabancı analistler, TCMB’nin haziran ayında başladığı faiz artış döngüsüne ekim ayında da devam edeceği konusunda hemfikir fakat Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamaları ve TMCB’nin toplantı tutanakları gibi göstergelerin de fiyatlamalar üzerinde etkili olması bekleniyor.
Piyasalar TCMB’den 500 baz puan artış bekliyor
Piyasalar bugün gerçekleşecek toplantıda TCMB’nin 500 baz puanlık bir faiz artış kararı daha alarak politika faizi olan bir hafta vadeli repo faiz oranını yüzde 35 seviyesine çekmesini bekliyor. Hafta başında 250 baz puanlık artışla yüzde 32,5 olan fiyatlama, toplantı öncesinde yukarı yönlü revize edildi. Geçtiğimiz hafta TCMB’nin açıkladığı ve güncellenmiş katılımcılarla ilk kez açıklanan ekim ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’nde de ekim ayı cari ay sonu politika faizi beklentisi yüzde 33,68 olarak kaydedilmişti.
ABD’li yatırım bankası Morgan Stanley analistleri de bugün gerçekleşecek toplantı için TCMB’den beklentilerini yukarı yönlü revize etti. Pazartesi günü yayımlanan notta, enflasyondaki yukarı yönlü riskler gerekçesiyle bugün gerçekleşecek PPK toplantısında 500 baz puanlık bir faiz artışı yapılmasının beklendiği kaydedildi. Buna ek olarak enflasyonun ekim ayında daha da yavaşlaması beklense de manşet enflasyonun yıl sonuna dek yüzde 67,1'e yükselmesinin ve 2024 yılının Mayıs ayında yüzde 73,4 ile tepe noktasına ulaşmasının beklendiği dile getirildi. Morgan Stanley analistleri ayrıca son verilerin yurt içi talepte daha ılımlı hale gelme işaretleri göstermesine rağmen ağustos ve eylül ayında gerçekleştirilen faiz artışlarının etkilerinin henüz görülmediğini ifade etti.
TCMB de eylül ayı PPK toplantısının ardından yayımladığı toplantı tutanaklarında benzer noktalara değinmişti. PPK üyeleri, yüzde 5’lik enflasyon hedefine dönme isteğine vurgu yapmış; mevcut enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulma sebebiyle enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risklerin canlı kaldığını ifade etmişti.
Kısaca hatırlamak gerekirse, TCMB, ortodoks ekonomi politikalarına dönüş bağlamında haziran ayında faiz artış döngüsüne başlamış ve haziran ayında 650 baz puan, temmuz ayında 250 baz puan, ağustos ayında 750 baz puan ve eylül ayında 500 baz puan olmak üzere, geçen sürede gerçekleştirilen son 4 toplantıda toplamda 2150 baz puanlık faiz artışıyla uzun süre tek hanelerde sabit tutulan politika faizini yüzde 30 seviyesine çekmişti. Ancak faiz artış hamlelerine karşın enflasyonel riskler yumuşatılamamıştı.
Bakan Şimşek mevcut politikaya devam sinyali verdi, yol haritasını paylaştı
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise mevcut para politikasıyla ilgili açıklamalarda bulunmuş ve piyasalara bu konuda güven aşılamaya çalışmıştı. Dün bir panelde konuşma yapan Şimşek, son yıllarda yürütülen para politikasının çatısında sorunlar olduğu eleştirisini yaparak, politikayı yeniden inşa ettiklerini belirtmişti.
Ekonomide “yeni normal”in sağlam politikalar yardımıyla güven inşa etmek ve inşa edilen bu güven neticesinde portföy ve doğrudan sermaye girişlerini çekmek olduğunu ifade eden Şimşek, sermaye girişlerinin dezenflasyon sürecini hızlandıracağını ve lirada reel değer kazancı yaratacağını söylemişti.
Yeni ekonomi programının devamlılığı hakkındaki endişelerin yersiz olduğunu da ifade eden Şimşek, programın devamlılığı hususunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın desteğine sahip olduklarını vurguladı.
Önceki analizlerimizde de belirttiğimiz üzere sağlam ve kararlı politikalarla yerli ve yabancı piyasaların güvenini kazanmak, şu anda Türkiye ekonomisindeki aktörlerin en büyük önceliği. Mevcut politikalara devam edildiği takdirde bu güvenin er ya da geç kazanılacağı aşikar; fakat asıl önemli olan nokta güvenin ne derece çabuk kazanılacağı. Bunu da yalnızca zaman gösterecek.