Gözler Merkez Bankası’nın faiz kararında

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gözler Merkez Bankası’nın faiz kararında
Hamit Alp Ünlü
20.08.2024 08:22

TCMB’nin bugün gerçekleştireceği PPK toplantısının ardından politika faizini yine sabit bırakması bekleniyor. Karar metninde vurgu yapılacak noktaların ise sonraki aylarda izlenecek yol adına önemli ipuçları verebileceği düşünülüyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) temmuz ayında olduğu gibi ağustos ayında da alışılagelenin aksine Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını perşembe günü değil salı günü gerçekleştirecek ve faiz kararını da saat 14.00’te açıklayacak. Piyasalar, TCMB’den ağustos ayında da herhangi bir faiz değişikliği beklemiyor. Buna göre politika faizi olan bir hafta vadeli repo faiz oranının ağustos ayında da yüzde 50 seviyesinde sabit kalması beklenirken TCMB kanadından ilerleyen aylarda gerçekleşebilecek olası bir politika değişikliğine dair ipuçları görülüp görülmeyeceği ise merak edilen konuların başında geliyor.

Dezenflasyon vurgusu devam ediyor

2024 yılı mayıs ayında tüketici fiyat endeksinde (TÜFE) tepe noktasının görüldüğü ve bunun devamında haziran ayından bu yana dezenflasyon sürecine girildiğie dair vurgu, TCMB kanadından gelen açıklamalarda kendine yer bulmaya devam ediyor. Bunu bir tür kararlı duruş vurgusu olarak okumak da mümkün fakat enflasyonun gerçekten de arzu edilen şekilde gerileyip gerilemediği tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Hatırlanacağı üzere son açıklanan enflasyon verisi olan temmuz ayı enflasyon verisi, TÜFE’nin yıllık bazda yüzde 71,60 seviyesinden yüzde 61,78 seviyesine gerilediğini göstermiş olsa da TCMB’nin 2024 yılı birinci enflasyon toplantısında asıl önemli gösterge olarak vurguladığı aylık TÜFE’nin ise yüzde 1,64 seviyesinden yüzde 3,23 seviyesine yükseldiği gözlemlendi.

Geçtiğimiz hafta gerçekleşen 2024 yılı üçüncü enflasyon bilgilendirme toplantısında da dezenflasyon süreci ve enflasyonla mücadelede kararlılık konuları TCMB Başkanı Fatih Karahan tarafından yinelendi. 2024 yılının üçüncü toplantısında yıl sonu TÜFE hedefi yüzde 38 olarak korunmuştu. Hatırlatmakta fayda var ki bu hedefe ulaşabilmek için yıl sonuna dek her ay aylık bazda yaklaşık yüzde 1,4 seviyesinde TÜFE açıklamak gerekiyor.

Yabancı bankaların TCMB beklentisi ne yönde?

Yabancı bankalar genel olarak TCMB’den bir süre daha bir faiz indirimi beklemiyor. Ağustos ayı başında açıklanan tahminlere göre Morgan Stanley yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 42,4 olarak açıklarken yıl sonuna dek faiz indirimi beklemediğini duyurdu. UBS ise 2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 43 olarak açıklarken TCMB’den üçüncü çeyrek sonuna dek faiz indirimi beklemediğini vurguladı. Benzer şekilde Citi Bank da kasım ayına dek faiz indirimi olmayacağı öngörüsünde bulundu.

Bank of Amerıca (BofA) baz etkisii ve para biriminin güç kazanmasıyla enflasyonun hızla gerilediğini vurgulayarak eylül ayına dek enflasyonun  yüzde 50' seviyesindeki politika faizinin altına ineceği tahmininde bulundu. Ancak TCMB’nin faiz indirimi gerçekleştirme konusunda temkinli davranacağını ve veri bazlı ilerleyeceğini tahminlerine ekledi. HSBC ise ilk faiz indiriminin 2025 yılı birinci çeyreğinde görüleceğini öngörerek dolar/TL çaprazının yıl sonunda 36 seviyesinde olacağı tahmininde bulundu.

Stagflasyon tartışmaları TCMB politikalarını etkiler mi?

Geçtiğimiz hafta açıklanan haziran ayı işsizlik verisinin düşüş göstermesi bekleniyordu. Fakat haziran ayında işsizlik oranı sürpriz bir şekilde yüzde 0,7 artarak yüzde 9,2 seviyesine çıktı. Yüksek enflasyonla birlikte işsizlik oranında da artış görülmesi ile birlikte olası stagflasyon senaryoları da tartışılmaya başlandı. TCMB’nin stagflasyon senaryosuna karşı bir dizi önlem almış olması ve bu senaryo için bir plan yapmış olması çok muhtemel. Ancak böyle bir senaryonun gerçekleşmesi durumunda 2024 yılı yıl sonu hedefi zora girebilir. Stagflasyon tartışmaları piyasa beklentilerini de etkiledi. TCMB ağustos ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'nde 2024 yılı yıl sonu tüketici enflasyonu tahmini yüzde 43,31 seviyesine yükseldi.

İLGİLİ ANALİZ Stagflasyon riski yıl sonu enflasyon hedefini etkiler mi? Pazartesi günü açıklanan işsizlik verisinin ardından beliren stagflasyon riski ile birlikte, olası bir stagflasyon senaryosunun TCMB’nin yıl sonu enflasyon hedefini etkileyip etkilemeyeceği sorusu gündeme geldi.
REKLAMI KAPAT X