Gram altın 2900 TL'nin üzerine çıkarak rekor tazeledi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gram altın 2900 TL'nin üzerine çıkarak rekor tazeledi
Osman Bayrak
25.09.2024 09:11

Ons altının yaşadığı rekor serisinin ardından gram altın da bu yükselişe ayak uydurarak dün itibarıyla 2900 TL seviyesini aşarak zirve tazeledi.

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Gram altın analizlerimde sıklıkla kullandığım grafiğin son hali yukarıda yer almaktadır. Dikkat ederseniz takip ettiğim bu grafik içerisinde çeşitli hareketli ortalamalar, fibonacci seviyeleri ya da göstergeler yer almıyor. Çünkü fiyatın ne yapmaya çalıştığını, bizlere hangi mesajı vermeye çalıştığını en başarılı şekilde yalın grafiklerde görebiliriz. Bu bahsettiğim yardımcı unsurları kullanmadığım anlamına gelmiyor ama burada salt olarak fiyata odaklanmak istiyorum.

Buna göre ons altında görülen yükseliş ile birlikte USD/TL kurunda da bir geri çekilme olmaması nedeniyle gram altının benzer bir hareket sergilediği görüldü. Öte yandan Ekim 2023’ten beri içinde bulunduğu yükselen kanal, gram altın için en belirleyici hareket alanlarından birini oluşturdu. Pek çok kez direnç seviyesini test eden gram altın bir kez daha yükselen kanalın direnç sınırlarının dışına çıkmayı başardı ve bu başarısını 8 gün boyunca sürdürdü. Bu da demek oluyor ki gram altın yükselen kanal direnç seviyesi üzerinde tutunmayı başarmış durumda. Bu tarz önemli kanalların dışına doğru bir sürüklenme olduğunda, kanal dışındaki alanda görülen hareketler nispeten daha sert yaşanmaktadır çünkü uzunca bir süredir fiyatı frenleyen direnç seviyesi ortadan kalkınca boğa yatırımcılar yeni pozisyon açma ya da var olan pozisyonlarını güçlendirme konusunda daha cesur oluyorlar. Bu da ayılar ile boğalar arasındaki denge savaşında ibrenin boğalar lehine dönmesine neden oluyor.

Gram altında takip edilmesi gereken seviyeler

Yaşanan bu yükseliş sonrası gram altın için en önemli destek seviyesi olarak yükselen kanalın direnç hattı olan 2820 TL seviyesini takip edeceğiz. Grafik zamanla yükselen bir yapıda olduğu için gram altının direnç üzerinde geçirdiği her an bu seviye de yükselmeye aday konumdadır. Yükseliş hareketinin devamında ise haftalardır vurguladığım genişleyen direnç çizgisi fiyatı karşılamaya aday konumdadır. Bu hafta için 2980 TL’den geçen bu seviye de zamanla yükselmeye aday konumdadır. Bu hattı oluşturan çizgi gram altının yükselen kanalı ile paralellik gösterip, başlangıç seviyesini ise gram altının kanal dışına çıkarak oluşturduğu lokal zirve noktasından almaktadır. Olası yükselişlerde bu potansiyel direnç yakın takibimizde olacaktır.

Gram altının göstergelerine baktığımızda ise yükselişin aksi yönünde uyarı veren bir durumla henüz karşılaşmıyoruz. Gerek günlük grafik gerekse daha alt zaman dilimlerinde yükseliş ile negatif uyumsuzluk gösteren bir gösterge bulunmuyor. Bu tabii ki yükselişin soluksuz süreceği anlamına gelmiyor çünkü göstergelerin de bu yönde bir olumsuzluk içine girebilmeleri için fiyatın durağanlaşması ya da kısa periyotlu geri çekilmeler göstermesi gerekebilir.

Son söz olarak, gram altın yatırımcılarının bir gözünün muhakkak ons altında olması gerektiğini düşünüyorum. Eğer bu yükselişin ana kaynağı gram altın ise “olası” bir düzeltmenin de ana kaynağı Dolar/TL değil, ons altın olacaktır. Bu nedenle de ons altının direnç hattı etrafındaki hareketi bu hafta son derece kritik görünmektedir.

İLGİLİ HABER Deutsche Bank yıl sonu dolar/TL tahminini düşürdü Türkiye'nin ilk dokuz ayını olumlu olarak değerlendiren Deutsche Bank Türkiye Ekonomisti Yiğit Onay, dolar/TL'de yıl sonuna ilişkin beklentilerini düşürdüklerini duyurdu.
REKLAMI KAPAT X