Gram altın için kritik 2 hafta

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gram altın için kritik 2 hafta
Osman Bayrak
26.06.2024 10:34

Gram altının teknik grafiği son derece önemli bir 2 haftalık karar sürecine girildiğine işaret ediyor.

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini gösteriyor. Grafikte gram altının 1.600 TL seviyesinden itibaren izlediği yükselen kanal yapısı ise mavi renkte gösteriliyor.

Kaynak: Tradingview

Yükseliş hareketinin ilk fazında sınırları daha dar, ilerleyen dönemde sınırları daha geniş bir yükselen bant içinde hareket eden gram altın, ons altında görülen zirve hareketleri nedeniyle 2.535 TL seviyesinde bu hareketini noktalamıştı. Önemli yükselişler sonrasında görülebilecek yatay konsolidasyon hareketi ise gayet normal karşılanmalıdır çünkü elde edilen kar yüzdesel olarak belirli bir büyüklüğü geçtikten sonra, yükselişi destekleyecek talep kadar, elde edilen karı sistem dışına çıkarmak isteyen bir grup da bulunmaktadır. Bu nedenle de fiyat belirli bir bölge içinde sıkışarak yatay bant hareketine başlayabilmektedir. Yukarıdaki yeşil yatay bant ise tam olarak gram altının son hareketinin sınırlarını çizmektedir.

Gram altını bu yatay bant içine hapseden temel fiyatlama argümanı, Dolar/TL’nin sınırlı bir yükselişe imza atarken, ons altının belirli bir volatilite içinde yatay alanda hareket etmesidir. Dikkat ederseniz her ne kadar yükseliş hareket yapısı bozulmuş ve hareket yataya sarmış olsa da fiyat yükselişte görülen kararlılıkla düşmemektedir. Bu da orta vadeli yükseliş umutlarını diri tutmaktadır. Fakat, yukarıdaki grafiğin zamansallık ilkesi gereği verdiği önemli bir mesajı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Gram altın son yaşadığı yatay bant hareketinin başlangıcında yükselen kanalın dışında yer alsa da yatay kanalın uzaması ile önce yükselen kanal içine tekrar girmiş, şimdi de yükselen kanalın destek seviyesine doğru hızla ilerlemektedir. Yükselen kanalların doğası gereği destek seviyesi ile kesişim noktası gün geçtikçe yükselir. Bu nedenle de gram altının içinde bulunduğu yatay kanalın destek seviyesi ile yükselen kanalın destek seviyesi tam olarak temmuz ortasında kesişmektedir. Buradan yapabileceğimiz ana çıkarımlar ise şu şekildedir:

📌 Gram altın yükselen bant ile yatay bandın kesişim bölgesinde en fazla 2 hafta daha hareket edebilir. Bu 2 haftalık dönem içinde gram altın bir karar vermek zorunda kalabilir. 2 hafta içinde eğer yatay kanal aşağı kırılırsa gram altın fiyatını önce yükselen kanal desteği karşılar, bu desteğin de fiyatı tutamaması halinde düşüşün derinleşmesi beklenebilir. Bu ihtimal kısa vadede ancak ons altında oluşan OBO yapısının işlerlik kazanması halinde meydana gelebilir. Bu konudaki detaylı analiz için pazartesi günü yayınlanan yazıma göz atabilirsiniz.

📌 Destekler aynı zamanda fiyatların olası dönüş bölgeleridir. Her ne kadar gram altın fiyatı destek seviyelere yaklaştıkça zayıf bir görüntü verse de olası yükselişlerin tekrar tetiklenebileceği ana bölgeler yine kesişen destek seviyeleridir. 2380 TL etrafında yaşanacak olası düşüşün son bulması ile yön tekrar yukarı dönebilir ve bu kez 2535 TL ilk, 2630 TL de ikinci direnç olarak karşımıza çıkabilir.

Son söz olarak, gram altın yatırımcılarının bir gözü muhakkak ons altında olmalı ve ons altının 2280 USD seviyesinin üzerinde kalıp kalamadığına odaklanmalıdır.

İLGİLİ ANALİZ Altında 2280 USD destek seviyesinin önemi Geçtiğimiz haftayı sert bir geri çekilme ile kapatan ons altın haftanın ilk günlerini kısmi toparlanma ile tamamladı. Henüz net bir dönüş momentumu yaşanmayan ons altında yükselişin devamı için ise 2280 USD desteğinin korunuyor olması kritik öneme sahip olacak.
REKLAMI KAPAT X