Haziran sonundan itibaren gram altın analizlerimde kullandığım yükselen kanalın direnç seviyesi dün test edildi.
26 Haziran tarihinde paylaşmış olduğum analizimi hatırlayanlar, gram altının dün test ettiği 1718 TL’lik zirveyi memnuniyetle karşılamışlardır. Dün yaşanan zirve seviyenin sırrını aramak için ise aşağıdaki teknik grafiği inceleyebiliriz.
Uzunca bir süredir gram altını yukarıdaki günlük grafik aracılığı ile inceliyoruz. Yukarıda yer alan 3 ayrı renkteki paralel yükselen kanalın kanal genişliğinin aynı olduğuna dikkatinizi çekmek istiyorum. Gram altın içinden sıyrıldığı paralel yükselen kanaldan sonra aynı kanalı dün itibarıyla tam 2 kez katlamış oldu.
İlk paralel kanal içinde tam 490 gün geçirirken, ikinci kanal katlama hedefine sadece 42 gün gibi kısa bir sürede ulaşmış oldu. Analizlerimi takip edenlerin yolunu bu dönemde aydınlatabildiysem ne mutlu bana.
Dün yaşanan yükselişin bu denli sert olmasının nedeni ise aynı gün hem dolar/TL’de, hem de ons altında kuvvetli yükselişlerin yaşanması oldu. Dolar/TL ve ons altının aynı dönemde yükselmesi gram altına hesaplama formülü itibarıyla iki kat etki etmektedir. [1 gram altın = (Ons altın x Dolar/TL)/31.1]
Üçüncü kanalın da direnç bölgesinin test edilmesi ile birlikte akıllara bundan sonraki yol ile ilgili soru işaretleri gelmeye başladı. Bugüne kadar adım adım izlediğimiz analiz yöntemimizi yine izleyebiliriz. Analiz stratejimize göre gram altının hafta kapanış değeri son derece önemli. Eğer gram altın haftayı 1720 TL üzerinde kapatmayı başarırsa önünde yeni bir marj açıldığından bahsedebiliriz.
Özellikle Dolar/TL tarafında yaşanabilecek hareketin devamı ya da kazanılan seviyenin korunması halinde mümkün olan bu senaryonun nasıl bir haftalık kapanış ile sonuçlanacağını izlememiz gerekiyor. Kapanış değerine göre yeni marj alanının özelliklerinden ve olası hedeflerinden bahsedebiliriz.
Ons Altın
Ons altını izlediğim teknik grafiğin son hali aşağıdadır.
1935 USD direncine takılan ons altının gelen ABD TÜFE verisi ile bu dirençten kurtulması ve soluğu 1960 USD direncinde almasının ardından gözler 1985 USD seviyesinden geçen bir sonraki dirence odaklanmıştı. FED’in ilk toplantıda faiz artırmasını desteklemeyecek verilerin gelmesi ile yükseliş ivmesi kazanan ons altın için 1985 USD üzerine çıkması halindeki ilk direnci psikolojik eşik olan 2000 USD ve 2020 USD olacaktır.
Her ne kadar yükseliş hareketi içinde olsa da ons altını FED üyelerinin sözlü yönlendirmelerinin frenleyebileceğini düşünüyorum. Son dönemde ABD enflasyon verisinin düşüşüne işaret eden veriler sonrasında mevcut faiz oranının artırılması yönünde görüş bildiren üyeler sözlü yönlendirme metodunu kullanmaya başlamışa benziyorlar. Bu nedenle sıradaki FED toplantısına kadar FED üyelerinden faiz artırıma yönelik sinyallerin gelmesini olası görüyorum.
Özellikle Brent petrolün alçalan trendini yukarı kırması ve OPEC üyelerinin daha yüksek bir petrol fiyatını arzu ettiklerine dair yaptıkları açıklamalar petrolün yükselişini desteklemektedir. Dolayısı ile yükselen petrolün ABD enflasyonu üzerinde negatif etkisi olabileceğinden önümüzdeki günlerde petrol fiyatındaki volatiliteyi bu açıdan yakından izlememiz gerekebilir. Aşağıda Brent petrolü takip ettiğim grafiğin son halini paylaşıyorum. Önümüzdeki dönem bu grafiğe ara ara referans vereceğimiz yorumlarda bulunabiliriz.