Gram altın, yaklaşık 2 haftadır üzerinde durduğumuz kritik 1040 TL direncine, geçen hafta yaptığı 1038,82 TL’lik kapanış ile ulaşmış oldu.
Önemli direnç bölgelerine ulaşan gram altının bir sonraki hedefi için bakış açımızı değiştirerek biraz daha geniş perspektiften potansiyel hedefleri inceleyeceğiz.
Yukarıdaki grafik gram altının günlük grafiğidir. Bu grafiği geçtiğimiz hafta sonuna kadar daha dar bakış açısı ile 1040 TL’yi ilk hedef olarak takip ediyorduk.
Bu hedefe geçen hafta sonu ulaşılması ile birlikte, artık bakış açımızı biraz daha genişleterek potansiyel yeni hedefleri görüş alanımıza dâhil edeceğiz. Yukarıdaki grafikte açıkça görülebileceği üzere gram altın Şubat 2022’den beri yükselen bir kanal içerisinde hareket ediyor. Bu hareket 2 kez zirve, 2 kez de dip seviyeleri test etti. Bu grafiği incelediğimizde aşağıda özetlediğim önemli noktalara dikkatinizi çekmek istiyorum.
- Grafiğe göre her bir yükseliş ve düşüş hareketi yaklaşık 40 gün sürüyor. Yani 40 günlük bir yükseliş dönemini, 40 günlük bir düşüş dönemi takip ediyor. Eğer bahsettiğim bu istatistik önümüzdeki süreçte hala devam edecek olursa, gram altının yükseliş hareketini bir süre daha devam edebileceğinden bahsedebiliriz. Bu senaryoda tarihi zirve seviye olan 1060 TL kısa vadeli hedef haline gelebilir.
- Grafik üzerinde görülen mavi çizgi 8 günlük hareketli ortalamayı göstermektedir. Dikkat ederseniz her yükseliş hareketinde 8 günlük hareketli ortalama fiyatı yukarı yönde takip etmektedir. Hareketli ortalamanın kuvvetli bir kırmızı bar ile kırılması halinde ise önce yatay bir süreç ardından ise düşüş hareketi gelmektedir. Bu nedenle yakın gelecekte fiyatın 8 günlük hareketli ortalama ile ilişkisini bu açıdan takip etmeliyiz.
- Gram altının içinde bulunduğu yükselen kanal hareketinin direnç seviyesi zamanla yükselmekle birlikte kanal direnci şu an için 1120 TL seviyesinden geçmektedir. Eğer fiyat bu kanal içinde yükselişine devam ederse kısa vadeli ilk direnç bölge 1120 TL seviyesi olabilir.
- Son olarak gram altının günlük grafiğinin altındaki RSI göstergesine dikkatinizi çekmek istiyorum. Yukarıda bahsettiğim yükselen kanal boyunca hareketine devam eden gram altının RSI göstergesi, fiyat ile negatif bir uyumsuzluk göstermektedir. Her ne kadar bir negatif uyumsuzluk görülse de fiyat bu negatif uyumsuzluğa rağmen yaklaşık 8 aydır yükselişine devam etmektedir. Her zaman belirttiğim gibi asıl olan fiyat hareketinin kendisi olmakla birlikte, bu negatif uyumsuzluğu da aklımızın bir köşesinde bulundurmakta fayda görüyorum.
Gram altının yukarıdaki yükselen kanal hareketini en fazla destekleyen unsur ons altın fiyatındaki güçlenme olarak görülebilir.
Geçtiğimiz haftayı 1800 USD üzerinde kapatan ons altın, 2070 USD seviyesinden gelen düşen trendi yukarı kırmayı başardı. Kırılım üzerinden henüz uzun zaman geçmediği için bu kırılımın kalıcı olup olmayacağını ons altının bu haftaki hareketi belirleyecektir.
Ons altının 1800 USD üzerinde kalmaya devam etmesi ile birlikte bir sonraki hedefleri 1830 ve 1875 USD olacaktır. Bu seviyeler ons altının 2070 USD’den gelen düşen hareketinin sıralı fibonacci değerleri olup, 1875 USD seviyesinin göreceli olarak kuvvetli bir direnç bölgesi olması muhtemel görünmektedir.