Gram altın yatırımcısının yüzünün güldüğü bir haftayı daha geride bıraktık. Eylül ayı ortasında gram altın fiyatları 470 TL seviyesinde iken, altın için düşüş senaryoları yazılmaya başlanmıştı. Fakat ben özellikle dolar/TL bacağındaki yılın son çeyreğinde yaşanabilecek yükselişlerden ötürü bu senaryolara hep mesafeli durdum. Önceki yazılarımda gram altın yatırımında bir fincan kulp formasyonunun hedeflendiğinden bahsetmiştim. Peki, formasyon tamamlandı ise bundan sonra ne olabilir?
Ons Altın
Gram altın fiyatlarındaki yükseliş dolar/TL kaynaklı olmaya devam ediyor. Ons altın fiyatları maalesef hala düşüş baskısı altındadır. Sizlerle daha önce paylaştığım Ons altın grafiğinde bahsettiğim iki düşen trend çizgisinden ilki bu hafta 1815 dolar seviyesi ile geçilmeye çalışıldı fakat ABD FED Başkanı’nın tapering açıklamalarının ardından, fiyatlar sert şekilde geri çekildi. Haftayı 1792 dolar seviyesi ile tam da ilk düşen trend çizgisi eşiğinde kapatan ons altın için baskı sürecinin devam edebileceğinden bahsedebiliriz. Daha önce de bahsettiğim 1830 dolar seviyesi ons altın için son derece hayati bir seviye olup, kırılmasının çok kolay olacağını düşünmüyorum. Fakat 1830 dolar üzerinde kalıcılık görmeye başladığımızda artık ons altın için yükseliş sürecinden bahsedebileceğiz. Öte yandan, ons altın fiyat hareketleri için global enflasyon beklentilerindeki değişimler ve söylem değişikliklerini, ülke Merkez Bankalarının fiziki altın taleplerini ve ülkeler arası gerginlikleri (Çin-Tayvan-ABD örneği gibi) yakından izlemeye devam edeceğiz.
Gram Altın
Gram altın haftayı 563 TL seviyesini test ederek, 553 TL seviyesinden kapattı. Önceki yazılarımda da belirttiğim gibi bu yükselişin mimarı olarak dolar/TL fiyatlarını görmeye devam ediyoruz. TCMB PPK kararları sonrası piyasada oluşan dolar/TL fiyat hareketi, gram altını da zirveye taşıdı. Sizlerle 8 Ekim tarihinde paylaştığım makalemde gram altın fiyatları için bir fincan kulp formasyonundan bahsetmiştim. Geçtiğimiz hafta 540 TL üzerindeki fiyat hareketleri ile fincan kulp formasyonunun direncinin kırıldığını görmekteyiz. Özellikle geçtiğimiz hafta Perşembe-Cuma günü oluşan fiyat hareketi son derece güçlü günlük fiyat barlarının oluşmasını sağladı.
Aşağıdaki grafikte görebileceğiniz gibi 9 Kasım 2020’den beri oluşan bu fincan kulp yapısı, direnç noktasını kırdığı için orta vade hedefi olarak artık 690 TL’den bahsedebiliriz. Fakat bu rakamdan bahsetmemiz demek, bugünden yarına bu rakamın görüleceği anlamına gelmemektedir. Gram altında bu hareketin başlayabilmesi için yukarıda bahsettiğim ve ons altını yeni bir zirveye taşıyacak koşulların oluşması gerekmektedir. Aksi takdirde gram altın hareketlerini salt olarak dolar/TL belirlemiş olacaktır. Son olarak gram altının günlük grafiğinde fark ettiğim bir detayı paylaşmak istiyorum. Gram altının günlük grafiklerine RSI göstergesi ekleyip, geçmiş 10 yılı incelediğimizde ortalama olarak RSI değeri 84-85 değerine ulaştığında yükselişe bir süre ara verdiğini (yatay bant ya da düşüş hareketi) görmekteyiz. Bu son yükselişte de RSI 83,41 değerinde geçtiğimiz haftayı kapatmıştır. Bu nedenle gram altın fiyat hareketlerini izlerken RSI değerinin geçmiş istatistiğini de göz önünde bulundurmakta fayda vardır.
Kazançlı bir hafta geçirmeniz dileğiyle.