Gram altın, 1040 TL’deki önemli direncini aştıktan sonra kanal katlama hedefi olan 1130 TL seviyesine ulaştı. Bu seviyenin ardından 1138 TL’nin de test edilmesiyle ise gram altın yatırımcılarına yaklaşık %8’lik bir yükseliş hediye etmiş oldu.
Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.
Kaynak: Tradingview
Yukarıdaki grafikte açıkça görülebileceği gibi gram altın 1040 TL’deki tarihi zirvesini geçtikten sonra içinden sıyrıldığı yatay kanalın kanal katlama hedefi olan 1130 TL’yi gözüne kestirerek yoluna devam etmişti. Dikkat ederseniz gram altın 1040 TL’yi kırdıktan sonra 1068 TL’ye ulaşmış, oradan 1040 TL’ye geri çekilmişti. Bu geri çekilme klasik bir pull-back hareketi olup, yeni pozisyon açmak için son derece önemli bir fırsattı. Bu nokta baz alındığında gram altın, yatırımcısına en az %8’lik bir yükselişi de armağan etmiş oldu.
Peki, bundan sonra ne olabilir? Bu soruya teknik açıdan yaklaşırsak gram altının öncelikle yükselen bir kanal içinde hareket ettiğini söylememiz gerekecektir. Gram altın, yaklaşık 2 aydır içinde bulunduğu yükselen kanalın üst bandını çoğunlukla test etmeden yükselişine devam etse de, destek çizgisini 1067 TL’deki zirvesine göre çektiğimizde gram altının kanal zirvesini test etmeye başladığını görüyoruz.
Yukarıda bahsettiğim yatay kanal katlama hedefi olan 1130 TL seviyesi de önemli bir yatay direnç olarak karşımıza çıkmaktadır. Her ne kadar yükseliş hareketi momentumunu korusa da (dolayısıyla yükselişin devam etmesi olası görünse de) potansiyel bir dönüş hareketi de teknik anlamda şaşırtıcı olmayacaktır. Ancak, yükselen kanal içinde fiyatın olası geri çekilmesi asla yükseliş trendinin bittiği anlamına gelmez. Bu nedenle olası geri çekilmelerde öncelikle 8 günlük hareketli ortalama değeri olan 1106 TL, sonrasında ise yükselen kanal desteği olan 1100 TL seviyesi önemli destekler olarak karşımıza çıkacaktır.
Diğer taraftan gram altındaki yükselişin ana kaynağı olan ons altın 1880 USD seviyesinde bir direnç ile karşılaştı. Dün ve önceki gün, ons altın bu seviyeyi aşmakta ciddi anlamada zorlandı. Kısa vadede bu seviyenin aşılamaması halinde ons altının 1845 USD seviyesine dek çekilmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Ons altının yükselen trend desteği olan bu seviyenin kırılmaması yükseliş adına umut verici olacaktır. Ons altının 1880 USD seviyesi üzerinde kalıcı olması halinde ise öncelikle 1897 USD, sonrasında ise 1973 USD seviyesi ana hedef olarak karşımıza çıkacaktır.
Altın/gümüş rasyosu bize ne anlatıyor?
Bir süredir altın/gümüş rasyosu düşen kanal içinde hareket ediyordu. Bu kanalın direnç çizgisi 5 kez test edilmesine rağmen direnç kırılmadan rasyo yönünü aşağı çevirmişti. Fakat ilk kez altın/gümüş rasyosu direnç çizgisini yukarı kırarak bir toparlanma emaresi göstermeye başladı. Altın/gümüş rasyosunun aşağı yönlü hareketi değerli metallerde bir değerlenmenin öncü işareti olarak kabul edildiğinden, bu rasyodaki yükseliş değerli metallere bir düzeltme hareketinin gelmesine işaret edebilir. Buradaki uyarım uzun vadeli yatırımcılardan ziyade, kısa-orta vadeli altının yönünü merak eden yatırımcılar için geçerlidir.
Son olarak, yükseliş hareketlerinde yükselen trend kırılmadığı sürece fiyatlarda yaşanabilecek volatilite, yatırımcıların yanlış kararlar vermesine neden olabilir. Unutmayalım ki ortalamasından ve trendinden uzaklaşan her fiyat muhakkak ortalamasına ve trendine geri döner. Bu nedenle içinde bulunduğumuz orta vadeli trendin ne yöne olduğunu doğru tespit ederek yaşanan volatiliteleri bu trend bakış açısı ile takip etmemiz kazancımızı yükseltecektir.