Gram altın, ons altında görülen geri çekilmenin de etkisi ile geçtiğimiz haftayı 1655 TL seviyesinden kapattı. 1720 TL zirvesinden başlayan bu düşüş hareketi böylece yedinci haftasını tamamlamış oldu. Bu düşüş esnasında oluşan alçalan trend ise gram altın yatırımcısının dikkat etmesi gereken bir direnç olarak karşımıza çıktı.
Gram altın gördüğü 1720 TL zirvesinden itibaren soluksuz düşüşünü sürdürmektedir. Zaman zaman düşüş volatilitesi dolar/TL’de yaşanan sert geri çekilme ile artsa da, neredeyse yükseldiği ivme ile düşüşünü sürdürmektedir. Böylelikle ise geçtiğimiz hafta bu düşüşün yedinci haftası da tamamlandı. Aşağıdaki teknik grafikte görebileceğiniz gibi gram altının her yükseliş denemesi kırmızı alçalan trend engeline takılmaktadır.
Kaynak: Tradingview
Gram altının bu düşüş serisinde dolar/TL’den kaynaklı sert düşüşünün tepkisi bile bu alçalan trendden geri döndü. Yaşanan son düşüş hareketinin dikkat çeken birkaç detayı daha vardı.
Öncelikle, gram altın düşüşünü sürdürürken alçalan trendden çok uzaklaşmıyor. Dolar/TL’nin sert hareket ettiği günü değerlendirme dışı bırakırsak, gram altın çok dar bir bant içinde düşüşünü devam ettiriyor. Bu da demek oluyor ki günlük mumların bar boyları yani bir nevi gün içi volatilite yüksek olmuyor.
Diğer taraftan, kırmızı alçalan trend pek çok kez test edilmesine rağmen bugüne dek kırılamadı (51 gün boyunca). İşte bu nedenle gram altın hareketlerini artık bu alçalan trend gölgesinde izleyeceğiz.
Olası tepki yükselişlerinde alçalan trendin kırılması ve üzerinde kalıcılık göstermesi gram altın için yön değişimine işaret edecektir. Son olarak, gram altın yükselen kanal desteği ve kırmızı alçalan trend arasındaki üçgen içinde sıkışmaya devam etmektedir. Bu sıkışma gram altının mevcut ivmesi bu şekilde devam ettiği sürece ancak 30 gün daha devam edebilir. İşte bu nedenle bu 30 gün içinde gram altının alçalan trendi ya da yükselen kanal desteğini kırmasını ve kalıcılık sergilemesini yeni yön tayini açısından yakından izleyeceğiz.
Ons altın
Ons altın geçtiğimiz haftayı zayıf bir seyir izleyerek 1919 USD seviyesinde kapattı. Özellikle cuma günü yaşanan hareket altın tarafındaki satıcıların ne denli baskın olduğunu gösterdi. Cuma günü gün içinde 1930 USD seviyesine dek tırmanan ons altın gördüğü zirve noktadan sert bir satış ile karşılaştı. Bu da ons altının günü “mezar taşı mum formasyonu” ile kapatmasına neden oldu.
Bu zayıf seyir sırasında gözlerimiz en çok EMA(200) seviyesi olan 1909 USD’de olacaktır. Olası geri çekilmelerin devamında bu seviyenin aşağı kırılması baskının bir süre daha devamını beraberinde getirebilir.
Ons altının göstergeleri de günlük grafikte geçtiğimiz hafta yaşanan zayıf seyir nedeniyle zayıflama emareleri gösteriyor. MACD göstergesi ile başlayabilecek negatif görünüm DMI ile devam edebilir. Fakat bu yorumu yapmak için henüz erken olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle haftanın ilk günlerindeki gün kapanışını görmemiz elzem olacaktır.
ABD 10 Yıllık Tahvil Faizleri
Altın üzerindeki baskının nedenlerinden biri olan ABD 10 Yıllık Tahvil Faizleri %4,36 seviyesindeki zirvesine şimdilik erişememiş görünüyor. Eğer bu hafta bu zirve seviye ve %4,30 lokal zirvesi aşılamaz ise kısa vadeli bir düşüş trendi başlayabilir. Bu da altın tarafına olumlu yansıyabilir. Fakat, %4,30 ve %4,36 seviyeleri sırası ile aşılır ise ons altında ve dolayısı ile gram altında yeni diplerin görülmesi kaçınılmaz olacaktır.