Gram altında yeni kanal oluşumu dikkati çekiyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gram altında yeni kanal oluşumu dikkati çekiyor
Osman Bayrak
14.10.2024 08:43

Geçtiğimiz hafta kısa vadeli düzeltme hareketi başlatan ons altın, işaret ettiğim ilk destek seviyeden dönüş yaparak kısa vadeli kar realizasyonu sürecini tamamlamış oldu. Böylece, gram altın için oluşan orta vadeli yeni yükselen kanal bir kez daha teyit edilmiş oldu.

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Geçtiğimiz hafta yükselen kanal direncinden aşağı dönen ons altın için ilk önemli destek seviyesinin 2.600 USD’den geçtiğini belirtmiştim. Bu tarz destek bölgelerini, fiyatın önceki oluşumlarının izdüşümlerini analiz ederek elde edebiliriz. Örneğin geçtiğimiz hafta yaşanan düşüşteki ilk destek seviyesi olan 2.600 USD seviyesi, 2.380 USD’den gelen yükselen trendin temas bölgesine karşılık geliyordu. Ons altın tam da öngörülerimize uygun şekilde davranarak 2.604 USD seviyesine dek geri çekilerek yönünü yukarı çevirdi. Geçtiğimiz haftanın 3 gününü baz alırsak gün dipleri hep aynı yerde oluştu. Bu da bize grafikte yer alan 2.600 USD destek seviyesinin çalışacağına dair en büyük ipucu oldu.

Kaynak: Tradingview

Kısa vadede işaret ettiğim bu geri çekilme tepkinin yaşanması haftalık yapıda ons altını yükselişe aday bir noktaya taşımış oldu. Ons altının günlük grafiğine haftalık bazda baktığımızda ise aşağıdaki görüntü dikkati çekti.

Kaynak: Tradingview

İşaretlediğim bölgede oluşan haftalık mum, son derece güzel bir çekiç görünümü verdi. Piyasa ise bu mum hareketinin oluşumu ile bizlere geri çekilen ons altın fiyatını kabul etmediği mesajını verdi. Her ne kadar haftalık görünümde yükseliş yönlü mesaj içeren bir çekiç mum oluşmuş olsa da ons altının haftayı yine yükselen kanal direncinde kapatmış olduğunu göz ardı etmememiz gerekir.

Bu hafta için 2.600-2.685 USD bölgesi ons altın için kritik bir direnç olarak karşımıza çıkacaktır. Bu bölge üzerinde olası en az 2 günlük kapanış yukarı yönlü hareket olasılıklarını artıracaktır. Aksi her durumda temkinli iyimser görüşümüzü korumakta yarar olduğunu düşünüyorum. 

Gram Altın

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Yazımın başında belirttiğim yeni bir yükselen kanal yukarıdaki grafikte yeşil sınırlar ile çizilmiştir. Ons altında görülen kısa vadeli geri çekilme gram altını her ne kadar bu kanalın destek seviyesinin hemen altına dek sürüklese de ardından sert bir şekilde tekrar kanal içine girmesini sağlamıştır.

Gram altın tarafında yaşanan geri çekilmeleri mavi yükselen kanalın içine girip girmemesi açısından dikkatle izliyorum çünkü bu kanalın içine girmesi halinde önünde oluşacak direnç seviyeleri de artacağı için kısa orta vadeli pozitif görünüm muhakkak zayıflayacaktır. Geçtiğimiz hafta bu ihtimale sadece bir miktar yaklaşarak yön tekrar yukarı döndü. Bu sayede artık elimizde 4. bir dip denemesi olması nedeniyle daha kuvvetli bir ara yükselen kanalımızın varlığından rahatça bahsedebiliriz (Yeşil yükselen kanal).

Kısa vadeli bakış açımızda gram altının önündeki en önemli direnç seviyesi 3.030 TL seviyesinden geçmektedir. Her ne kadar teknik anlamda yeşil kanalın direnç seviyesi buradan geçse de 3.000 TL seviyesinin önemli bir psikolojik direnç olarak çalışacağını da unutmamamız gerekir.

Piyasanın her zaman çift yönlü çalıştığı, önemli yükselişler sonrası çeşitli geri çekilmelerin de çok normal olduğu (Kar satışı, köpük oluşumunun sonlanması, karşı yönlü haber akışı v.b.) akıllardan çıkarılmamalıdır. Bir yönde kendinizi çok emin, aksi yön için hiçbir gerekçe bulamaz halde buluyorsanız büyük ihtimalle ters yönde gelecek bir hareketin arifesinde olabilirsiniz (Bu konuda daha derin bilgiler için lütfen Yatırımcı Psikolojisi okumaları yapınız).

REKLAMI KAPAT X