Gram altının Fibonacci analizi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gram altının Fibonacci analizi
Osman Bayrak
05.01.2022 14:35

Gram altın 1070 lira seviyesinde anlık gördüğü tarihi zirvenin ardından kuvvetli bir düşüş ile 597 lira seviyesini yine anlık olarak test etmişti. Bu tarz kuvvetli düşüş hareketlerinden sonra yaşanacak tepki yükselişleri, ölü kedi sıçraması (dead cat bounce) olarak adlandırılır ve olası geri dönüş seviyeleri için sıklıkla Fibonacci geri dönüş seviyelerinden yararlanılır. Bugünkü yazımda gram altın için Fibonacci analizimi sizlerle paylaşacağım.

Ons Altın

Ons altın yıl kapanışını 1820 USD seviyesinden yaptıktan sonra yılın ilk iş günü ile yine kuvvetli bir düşüş ile 1800 USD seviyesini test etti. 1820 USD seviyesi ve üzerindeki seviyeler yükseliş hareketini ciddi anlamda desteklediği için bu seviyelerin aşılması da kolay olmamaktadır. Muhtemel yükselişlerde 1835 ve 1860 USD seviyelerinde de benzer zorlanma ile karşılaşılması muhtemeldir.

Ons altının günlük grafiği incelendiğinde büyük resimde bir fincan-kulp yapısının oluşmaya başladığı gözlemlenmektedir. Bu yapının çalışması için ons altının 2075 USD seviyesi üzerinde fiyatlanması gerekmektedir. Bu hareketin 2022 yılı içinde FED baskısına rağmen olması çok kolay olmasa da karşılaşabileceğimiz bir küresel stagflasyon riski ya da politik bir risk bu ihtimali tetikleyebilir. Bu hafta açıklanacak FED tutanaklarının satır aralarını, ons altının 2022 yılı hareketlerini ön görebilmek için inceleyeceğiz.

Gram Altın

Gram altın cephesinde yazımın başında bahsettiğim tepki hareketi devam etmektedir. Şu an içinde bulunduğumuz bu yükseliş, teknik tabir ile ölü kedi sıçraması (dead cat bounce) olarak tabir edilir. Sebebi ise çok yüksekten düşen her nesnenin düşüş koşullarına bağlı olarak düştüğü yerden bir miktar sekmesi prensibine dayanır. Bu en temel fizik kanunlarından da biridir aslında. Finans dünyasında ise bu tarz kuvvetli düşüşler, stopların çalışması ile ya da panik satışlar ile meydana gelir. Panik havası ortadan kalkınca da tekrar bir yükseliş hareketi görülmesi çok normaldir. Fakat unutulmamalı ki içinde bulunduğumuz sürecin yeni bir yükseliş olarak adlandırılması için hem çok erken hem de destekleyici yeni doneler henüz bulunmamaktadır. Fibonacci geri dönüş seviyelerinden %50 geri çekilme seviyesi olan 830 TL seviyesi bu hafta yaşanan yükseliş dalgalarında direnç olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu seviyenin aşılması halinde 884 TL seviyesi çok kuvvetli bir direnç seviyesi olarak karşımıza çıkacaktır. Olası geri dönüşlerde ise 743, 720, 696 ve 663 TL seviyelerini sıralı destekler olarak izleyeceğiz.

Öte yandan son 2 haftadır Dünya genelinde Omicron varyantının etkileri giderek artmaktadır. Bulaşıcılığı son derece yüksek, fakat aşılı bireylerde yan etkilerinin zayıf seyrettiği bildirilen bu varyantın 2 etkisi söz konusu olabilir. Öncelikle yeni kapanmalar nedeniyle ons altın cephesinde bir yükselişe neden olma ihtimali kısa vadeli olarak bir ihtimal dahilinde masadaki yerini almaktadır. Diğer taraftan ise bulaşıcılığın yüksek olması toplumsal bağışıklıkları artırıp pandemiyi zayıflatma ihtimalini de masaya taşıdığı için risk azaltıcı bir unsur olarak ons altın fiyatlarını daha ileri vadede aşağı çekebilir. Bu nedenle piyasa algısını bu açıdan takip edeceğiz.

Son olarak bu hafta yayınlanacak ve ons altın fiyatlaması üzerinde etkili olabilecek önemli verileri sizlerle paylaşmak istiyorum.

  • 5 Ocak: ABD ADP Aralık Tarım Dışı İstihdam Değişikliği (Tahmin: 400K, Bir önceki veri: 534K)
  • 6 Ocak: ABD İşsizlik haklarından yararlanma başvurusu (Tahmin: 200K, Bir önceki veri: 198K)
  • 7 Ocak: AB TÜFE (Tahmin: %4,7, Bir önceki veri: %4,9)
  • 7 Ocak: ABD Tarım Dışı İstihdam (Tahmin: 400K, Bir önceki veri: 210K)
  • 7 Ocak: ABD İşsizlik Oranı (Tahmin: %4,1, Bir önceki veri: %4,2)

Sağlık ve mutlu bir hafta geçirmeniz dileğiyle.

REKLAMI KAPAT X