Gümüş için kritik verilerin açıklandığı bir haftayı geride bırakıyoruz. Gelen veriler sonrası tepki yükselişleri sergileyen gram gümüşün, haftayı tüm zamanların en yüksek seviyesinde kapatıp kapatamayacağı büyük merak konusu halinde.
ABD tarafında dün açıklanan enflasyon verileri, piyasa beklentilerinden daha pozitif geldi. Haziran ayı çekirdek TÜFE %0,2’lik artış beklentisine karşılık %0,1 artış kaydetti. Haziran ayı TÜFE verisi %0,1’lik artış beklentisine karşılık %0,1 azalış kaydetti. Böylece ABD yıllık TÜFE verisi %3,1 beklenirken %3 olarak açıklanmış oldu. Verilerin bu şekilde gelmesi değerli metallere ve borsalara alım getirirken, ABD Dolar endeksi DXY’ye ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerine satış getirdi.
Bu hareketlerin temelinde açıklanan verilerin FED’in mevcut faiz politikasını değiştirmesine neden olabilecek yönde olması yatmaktadır eğer önümüzdeki dönemde de açıklanacak veriler piyasa beklentilerinden pozitif olursa, FED üzerinde faiz indirimleri konusunda baskılar muhakkak yükselecektir. Gelecek verileri bu açıdan değerlendirmeye devam edeceğiz.
Ons Gümüş
Aşağıdaki grafik ons gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.
Kaynak: Tradingview
Ons gümüş grafiğini yukarıdaki yükselen trend ve alçalan kanal yapısı ile izlemeye devam ediyorduk. Dikkat ederseniz son yükseliş öncesi ons gümüş önce yükselen trend altına kadar gevşedi ardından sert yükseliş hareketiyle hem 30 USD yatay direncini hem de alçalan kanal direncini kırarak düşüş hareketini sonlandırdı. Burada yükselen trendin geçici olarak kırılması teknik analizde bahsedilen “Ayı Tuzağı” hareketine çok güzel bir örnek olarak kayda geçmiş oldu.
Analizlerimi yakından izleyenler kırılan her destek/direnç için “kalıcılık” ifadesini kullandığımı anımsayacaktır. Kırılan her destek ya da direnç önemli olmakla beraber, gelen hareketin aynı yönde kalıcı olması da bir o kadar önemlidir. Burada trend kırılımı ile pozisyonunu bozan bir yatırımcı, fiyatın tekrar trend üzerine atması ile pozisyon açamıyor ise piyasadaki volatiliteye karşı kendisini koruyacak mekanizmalar geliştirmesi gerekecektir.
Ons gümüşün son hareketinde dikkat edeceğimiz en önemli konu öncelikle yükselen trendin üzerinde ardından ise 30 USD yatay desteğinin üzerinde haftalık kapanış almasıdır. Bugün gelecek haftalık kapanışı bu açıdan takip edeceğiz.
Gram Gümüş
Aşağıdaki grafik gram gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.
Kaynak: Tradingview
Ons gümüşte yaşanan ayı tuzağı hareketi, aynı zamanda gram gümüşte de yaşandı. Yükselen kanal desteği altına düşen gram gümüş, kısa sürede tekrar kanal içine girerek toparlanmayı başardı. Gram gümüş, yükselen kanal desteği üzerinde kaldıkça ise grafikte çizdiğim mavi yatay direnç ile yükselen kanal destek çizgisi arasında sıkışmaya devam edecektir.
Mavi yatay direnç ons gümüşün daha önce gördüğü tüm zamanların en yüksek kapanış değeridir. Fiyat bu seviye üzerini test etmiş olsa da kalıcılık sergileyememiştir. Bu nedenle bugün gelecek olan haftalık kapanışın 33,30 TL üzerinde olması, gram gümüş için kapanış değeri itibarıyla tüm zamanların rekoru olarak kaydedilecektir. Bu da önümüzdeki hafta için gram gümüşe yeni bir yükseliş alanı açabilir.
Özet olarak gram gümüşün bugünkü kapanışı 33,30 TL üzerinde olursa yükseliş adına, 32,30 TL altında olursa ise düşüş adına tetikleyici bir unsur olarak değerlendirilebilir.