Gram gümüş geçtiğimiz haftayı zayıf bir seyirle kapatmasına rağmen, bu haftayı son derece güçlü geçirdi. 10,16 TL desteğinden dönen gram gümüş haftayı güçlü bir şekilde kapatmaya aday görünmektedir.
Yukarıdaki grafik gram gümüşün günlük grafiğini göstermektedir. Alt kısımdaki göstergeler ise sırası ile RSI ve MACD göstergelerini göstermektedir. Geçtiğimiz hafta zayıf bir seyir izleyen gram gümüş yatay desteği olan 10,16 TL seviyesine dek yaklaştı. 10,19 TL seviyesini görüp yönünü yukarı çeviren gram gümüş böylece 10,16 TL'den geçen destek seviyesini bir kez daha onaylamış oldu. Bu seviye uzunca bir süredir her test edildiğinde bir destek görevi görüp fiyatın yukarı dönmesini sağladı. Bir kez daha fiyatın bu bölgeden dönmesi, bu bölgenin destek gücünü artırmış oldu.
Yaklaşık %7’lik yukarı yönlü oluşan marj teknik analiz kurallarını takip eden yatırımcılar için yakalanması zor olmayan bir tepki idi. Aşağıdaki grafik gram gümüşün saatlik grafiğine daha miyopik bir bakış açısı ile yaklaşmaktadır. Görüldüğü gibi gram gümüş iki ayrı saatte 10,19 TL seviyesini test etmesine rağmen bu seviyede kalıcı olmayı başaramamış. Bu nedenle geçtiğimiz hafta fiyatın bu bölgeden yukarı dönmesi teknik açıdan kuvvetle muhtemel bir ihtimal olarak masadaydı.
Tekrar yatay kanal içine dönen gram gümüşün, kanal içinde bulunduğu sürece 10,16 TL-12,40 TL bölgeleri arasında hareket etmesi beklenebilir. Fakat gram gümüş için asıl önemli hareket bu sınırların aşılması halinde yaşanması kuvvetle muhtemeldir. Özellikle ons gümüş cephesinde yaşanabilecek bir volatilitenin bu harekete neden olma ihtimalini daha yüksek görüyorum.
Son tepki yükselişi gram gümüş grafiğinde MACD grafiğinin al sinyali vermek üzere yukarı döndüğünü gösteriyor. Eğer bu yükseliş hareketi bir süre daha devam ederse MACD günlük grafikte pozitif tarafa geçebilir. Fakat RSI göstergesi yaşanan tüm hareketlerde negatif uyumsuzluk oluşturmaya devam ediyor. RSI göstergesinin üst kısmında yer alan düşen trend kırılmadan önemli bir yükseliş hareketinin başlaması zor görünmektedir. Göstergeler tarafında son olarak not etmek istediğim konu ise RSI göstergesinin her aşırı satış bölgesini sınırına (RSI=30) geldiğinde gram gümüşte bir dönüş yaşanmış olmasıdır. Fiyatın olası bir kez daha bu bölgeyi ziyareti gündeme gelirse, RSI göstergesinin değerlerini bu açıdan inceleyebiliriz.
Diğer taraftan ons gümüş tarafında da bu hafta güçlenme yaşandığını izledik. Her ne kadar son 4-5 günüdür bir tepki yükselişi içinde olsa da ons gümüş hala düşen trendini yukarı yöne kırabilmiş değil. Kritik 19,40 USD seviyesinin yukarı yöne kırılması ve bu seviye üzerinde kalıcı olması halinde yeni bir yükseliş hareketinden bahsedebileceğimiz ons gümüş için düşüş baskısının devam ettiğinden bahsedebiliriz. Ons gümüş göstergeleri özellikle 4 saatlik grafikte belirgin bir pozitif uyumsuzluk içinde olsa da fiyatın belirttiğim dirençleri geçemeden güçlenmesi zor görünmektedir.
Son olarak dün Powell’ın yaptığı açıklamalar sonrası değerli metallere küçük bir satış dalgası geldi. Açıklamaların satır aralarına baktığımızda şahin bir tonun kullanıldığını görüyoruz. Aşağıda özet olarak ileteceğim görüşleri FED’in faiz artırım sürecinde ve enflasyonla mücadele sürecindeki kararlılığını bir kez daha vurgulaması açısından önemliydi.
- FED enflasyonu kontrol edene kadar mücadele etmeye devam edecek (Hedef %2).
- FED fiyat istikrarı konusundaki sorumluluklarına bağlı kalacak.
- Enflasyon ne kadar hedef üzerinde kalırsa oluşturacağı risk de o denli büyük olur.
- Tarih, erken gevşeme politikasına karşı adeta bir uyarıda bulunuyor.