Haftaya olası güç kaybının sinyalleri ile başlayan ons altın düşüşünü 3. güne taşıdı. Güç kaybı yaşadığı bu günlerde altın için önemli gördüğüm destek seviyeleri sizlerle paylaşacağım.
Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.
Kaynak: Tradingview
Hafta başında sizlerle paylaştığım altın analizinde kısa vadeli süreçte altında görülen güç kaybına dikkat çekmiştim. Hatta MACD göstergesinin sat sinyali vermek üzere olduğunun altını özellikle çizmiştim. Haftanın ilk iki günü geride kalırken ons altın tam olarak belirttiğim şekilde hareket ederek kırmızı mumlar almaya devam etti.
Burada olası bir yanlış anlamanın önüne geçmek için bir uyarıda bulunmak istiyorum. Bu hafta her ne kadar altının kısa vadeli güç kaybına işaret etsem de ons altının ana yönünün hala yukarı olduğunu düşünüyorum. Gerek teknik gerekçeler gerekse bizi beklediğini düşündüğüm temel gelişmelerin altın fiyatını yükselteceğini düşünüyorum fakat bu yükseliş hareketi muhakkak ki belirli bir zaman dilimi içinde sağlıklı bir yükseliş formasyonu ile gerçekleşecektir. Bu sağlıklı yükseliş formasyonu da ons altın fiyatının soluksuz bir yükseliş hareketini başlatmasından ziyade, yeni yüksek tepeler yaparken oluşan diplerin birbirleri üzerinde olması yönündedir. Bu da demek oluyor ki yükseliş dönemlerini izleyen geri çekilme dönemleri gayet normal ve yükselişin de bir parçasıdır.
Bu önemli uyarıyı yaptıktan sonra ons altındaki geri çekilmeyi incelemeye devam edelim. Kısa vadede 2530 USD seviyesinin önemli bir direnç haline geldiği ons altında bu seviye üzerine çıkamadığı her gün için satış baskılarının artması gayet normaldir. Bu seviyeden gelen geri çekilmelerde ilk destek olarak gördüğüm 2480 USD seviyesi dün test edildi. Bugün itibarıyla ana destek seviyemiz 2450 USD seviyesi olacaktır. Bu seviye kısa vadede hem yatay kanalın artık destek olan çizgisi hem de yükselen kanalın destek çizgisinin kesişimini işaret etmektedir. Olası geri çekilmelerde bu seviyenin altı test edilse dahi bu seviye üzerinde kapanış alınması kısa-orta vadeli yükseliş hareketinin devamı açısından kritik öneme sahiptir.
Ons altını göstergeler açısından incelediğimde de yaşanan geri çekilme adeta teyit edilmektedir. MACD göstergesi sat konumuna geçmiş, DMI göstergesinde DI- uzun bir süreden sonra DI+ üzerine çıkmış ve RSI göstergesi fiyatın aksine yeni yüksek yapamadan yönünü aşağı çevirmiş durumda. Buradan hareketle fiyatta görülen zayıflığın göstergeler tarafında da teyit edildiğini söyleyebiliriz.
Son söz olarak bu hafta altın fiyatlarını etkileme gücü bulunan açıklanacak verilerden bahsetmek istiyorum. Cuma günü açıklanacak olan ABD ekonomik verilerinin açıklandığı saatlerde volatilite artış gösterebilir. Piyasa ağustos ayı ortalama saatlik kazançların %0,3 artmasını, ağustos tarım dışı istihdam verisinin 164.000 olmasını ve ağustos ABD işsizlik oranının %4,2’ye düşmesini bekliyor. Verilerde gelebilecek bir sapma ons altının her iki yönde kuvvetli hareketler sergilemesine neden olabilir. Bu nedenle anlık değişimlerden ziyade gün ve hafta kapanışlarının yukarıda belirttiğim seviyelerin neresinde olduğu bir sonrası haftanın hareketleri hakkında muhakkak bir işaret verecektir bizlere.