Güç kaybeden altının teknik görünümü

Okuma Süresi: 3 Dakika
Güç kaybeden altının teknik görünümü
Osman Bayrak
09.09.2024 08:13

Geçtiğimiz hafta altın yatırımcıları için kafa karıştıran bir hafta oldu. Bu haftaya başlarken öncelikle geçtiğimiz hafta yaşanan volatilitenin şifrelerine ardından ise altının teknik görünümüne odaklanacağız.

Geçtiğimiz hafta ABD tarafında açıklanan veriler ABD Merkez Bankasının (FED) faiz indirimi konusunda elini güçlendirdi. Bu beklentilerin desteğiyle altın ve diğer değerli metallerin değer kazanmasının beklenendiği haftanın son iş gününde ise altın değer kaybı yaşadı. Cuma günü yaşanan fiyatlamaya bakıldığında küresel borsalar, değerli metaller ve hatta kripto paralar da günü değer kaybederek kapattı.

Tüm yatırım araçlarının değer kaybederek haftayı kapatması piyasa oyuncularının pozisyon kapamaları ve nakite dönme arzuları ile ilgilidir. Burada dillendirilen 2 ana nedeni sizlerle paylaşmak istiyorum. İlk nedeni ABD tarafında olası bir sert iniş ya da resesyon kaygılarının gelen bilançolar sonrası yükselmesi olarak ifade edebilirim.

ABD Merkez Bankası piyasa beklentilerini aşacak bir faiz indirimi ile indirim sürecine başlarsa (ki umut ediyorum böyle bir hata yapmaz) piyasa tarafından aşırı reaksiyon alabilir. İkinci neden ise Japonya kaynaklı “Carry Trade” endişeleridir. Cuma günü hem Japonya Borsası sert değer kaybetti hem de Dolar/Japon Yeni değer kaybetti. Japon Merkez Bankası’nın faiz artırım tavrına karşılık carry trade tarafında bozulan dengeler piyasalarda ciddi oranda volatiliteye neden olmaktadır. Özet olarak, global ölçekte yaşanan çalkantılar ve yükselen kaygılar tüm piyasalara negatif etki ederken, korku endeksinin (VIX) yükselmesine neden olmaktadır.

Son olarak, akıllara gelebilecek bir soruya peşinen cevap vermek istiyorum. Altının her ne kadar güvenli liman algısı ile böyle zamanlarda talep görmesi gerekirken düşmesinin nedeni, piyasa oyuncularının bir anda yüksek miktarda nakit pozisyona ihtiyaç duymalarıdır. Bu nakit ihtiyacı elde bulunan değerli metal pozisyonlarının da realize olmasına neden olabilmektedir (Pandeminin başladığı ilk günlerde görülen fiyatlama örnek alınabilir).

Ons altın

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki analiz kapsamında ons altın hareketlerini incelediğimizde ons altının yükseliş denemelerinde 2530 USD seviyesini defalarca test etse dahi geçemediğini görmekteyiz. Bu da ons altın cephesinde kısa vadeli en önemli direncin 2530 USD seviyesinde oluştuğunu göstermektedir. Olası bir güç kazanımında bu seviye üzerinde yaşanabilecek bir gün kapanışı, yön değişimini teyit edebilecektir.

Olası güç kaybının devamında 2450 USD seviyesi artık son derece kritik bir destek olarak takibimizde olacaktır. Bu destek kısa vadeli hareketlerde kırılırsa eğer piyasada kısa pozisyon sahiplerinin cesaret kazandığına şahit olabileceğimiz için kısa-orta vadeli yükseliş potansiyelinin devamı için ons altının 2450 USD üzerinde fiyatlanması son derece önemlidir.

Gram altın

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.

 

Kaynak: Tradingview

Ons altında görülen zayıf seyir maalesef gram altının tekrar yükselen kanal içine girmesine neden oldu. Kanal içinde geçirilecek zamanın artması gram altın üzerindeki baskının artmasına neden olabileceği için görünümü zayıflatmaktadır. 2700 TL seviyesini burada kısa vadeli destek olarak izlemeye devam ediyoruz.

Olası yükseliş hareketinin görülmesi halinde ise ATH kapanış seviyesi olan 2770 TL seviyesi önemli bir direnç olarak takibimizde olacaktır eğer gram altın tarafında yeni zirvelere doğru cesaret artırıcı bir ortam oluşacak ise muhakkak 2770 TL seviyesinin üzerinde bir kalıcılık sergilenmesi gerekecektir.

İLGİLİ HABER Tarih tekerrür eder mi?: Altında eylül sendromu 2017'den bu yana eylül aylarında ortalama yüzde 3,2 düşen altın, bu yılın eylül ayına da aşağı yönlü bir seyir ile başladı. Peki, bu yıl altında eylül sendromu aşılabilir mi? İşte altının seyri için yatırımcıların takip edeceği gelişmeler..
REKLAMI KAPAT X