Çarşamba günü yapılan Fed toplantısı ardından gelen güvercin tonlu açıklamalar sonrasında değerli metallere gelen talep ile yükselen fiyatlar, dün gelen ani satış dalgası ile ons gümüş tarafında tüm kazançların silinmesine neden oldu. Güne 22,40 USD seviyesinden başlayan ons gümüş 22,10 USD seviyesi altını test etti.
Ons Gümüş
Değerli metallere gelen ani satış dalgası aslında sadece değerli metaller ile sınırlı değildi. Başta ABD hisse senedi piyasaları olmak üzere kripto paralar ve değerli metaller önemli bir satış ile karşılaşırken global dolar endeksi yükseliş kaydetti. Gümüş bir değerli metal olmanın yanı sıra aynı zamanda bir endüstriyel kullanımı olan bir metal olduğu için borsa endekslerindeki hareketlere de duyarlı hareket etmektedir. Küresel çapta derinliği altın piyasasına göre daha sığ olduğu için de hareketler çok daha sert yaşanabiliyor. Bu nedenle dün ons altın cephesinde sınırlı bir geri çekilme yaşanırken, ons gümüş %2’den fazla değer kaybetti.
Ons gümüş yatırımcısının orta vadede dikkat edeceği 2 önemli seviye var. Aşağı yönde 21,50 USD seviyesi her ne olursa olsun kırılmaması gereken çok önemli bir destek halini aldı. Son bir buçuk yıl içinde defalarca dönüş kaydedilen bu seviyenin kırılması gümüş cephesinde tüm resmin olumsuza dönmesine neden olabilecek güçtedir. Tabi ki burada kastettiğim anlık temastan ziyade bu seviye altında kalıcılaşmanın görülmesidir. Bu denli önemli bir geri çekilmenin yaşanmasını düşük ihtimal dahilinde görüyorum. Diğer taraftan 28,70 USD seviyesinden gelen düşen trendin bugün itibariyle direnç noktası 23,40 USD seviyesinden geçmektedir. Olası bir güçlenmenin yaşanması için bu seviye üzerinde kalıcılık görülmesi son derece önemlidir.
Son olarak ons gümüşün günlük grafiği izlenirken muhakkak 8 günlük hareketli ortalamanın grafik üzerinde olması gerekiyor. Son zamanlarda bu seviye aşağıdan gelen fiyat hareketi için önemli bir direnç, yukarıdan gelen fiyat hareketi için önemli bir destek görevi gördü. Çarşamba günü de 8 günlük hareketli ortalama değeri 23,06 iken kapanış rakamı 22,97 USD oldu. Bu nedenle 8 günlük hareketli ortalamanın altında ya da üzerinde olmak hareketin yönü açısından son derece belirleyici bir gösterge görevi görmektedir.
Gram Gümüş
Gram gümüş ons gümüş etkisinde değer kaybetmesine rağmen Dolar/TL’de global dolar endeksine bağlı değerlenme nedeniyle kayıpları daha sınırlı oldu. Ons gümüşe benzer şekilde gram gümüş de 8 günlük hareketli ortalama direncine takılarak yönünü aşağı çevirmiştir. Daha önceki gümüş analizimi okuyanlar dünkü kapanış rakamının ne denli önemli olduğunu hatırlayacaktır. Çünkü 10,70 TL seviyesinden geçen fibonacci 0,38 seviyesinin kırılması halinde, 10,1 TL seviyesi bir sonraki hedef olarak ihtimaller dahiline girmektedir. Gram gümüşte 12,30 TL seviyesinden gelen düşen trend dün kırılmaya çalışılsa da gelen satış dalgası ile fiyat yeniden trend altına indi. Tam da bu noktada gram gümüşün haftalık kapanışı 10,70 TL seviyesinin neresinde kapatacağı son derece önemli bir hal almış duruma geldi. Çünkü bu seviye bu hafta itibariyle hem düşen trendin trend dönüm noktası, hem de fibonacci 0,38 seviyesi. Bu nedenle gram gümüşün bu seviyenin neresinde konumlanarak kapanış alacağı, gelecek haftaki hareket açısından son derece belirleyici olacaktır.