Gümüş fiyatı ABD Tarım Dışı İstihdam verisini bekliyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüş fiyatı ABD Tarım Dışı İstihdam verisini bekliyor
Osman Bayrak
06.09.2024 09:25

30 dolar direncinden önemli bir dönüş alan ons gümüş, bugün Türkiye saati ile 15.30’da açıklanacak olan ABD Tarım Dışı İstihdam verisine göre yeni bir yön sahibi olabilir.

Bugün açıklanacak olan ABD verileri bu ayın belki de en önemli veri seti olabilir. Faiz indirim sürecinin arifesinde olan ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz kararını doğrudan etkileme gücüne sahip olan veriler ise piyasada volatiliteye neden olabilir. Piyasa beklentisinden önemli oranda saparak gelebilecek veriler, her iki yönde de gümüş fiyatını etkileyebilir.

ABD ekonomisine dair zayıf bir görünüm FED’in faiz indirim sürecini kuvvetlendireceği için gümüş fiyatlarını destekleyecektir. Aksi bir gelişme de gümüş fiyatları üzerinde baskıya neden olabilir. Bugün açıklanacak olan ağustos ayı ortalama saatlik kazanç verisinde piyasa beklentisi bir önceki aya göre %0,3’lük artış olması yönünde. Piyasa ABD tarım dışı istihdam verisini ise 164.000 kişi artış yönünde fiyatlıyor (Bu veri bugün açıklanacak en önemli veri olarak dikkat çekmektedir). Son olarak ağustos ayı işsizlik verisi ise %4,2 olarak bekleniyor.

Gram gümüş düşüşünü nokta atışı işaret

Aşağıdaki grafik gram gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

23 Ağustos tarihinde sizlerle paylaştığım gümüş analizinde 32,50 TL seviyesinden başlayan geri çekilmeden ana destek seviyesini 30,20 TL olarak işaret etmiştim. Yukarıdaki grafikte noktalı çizgi halinde belirtilen 30,20 TL desteği grafikte iki ana sebepten ötürü önemli bir destek konumundaydı.

  • 30,20 TL desteği gram gümüşün iki kez destek olarak izlediği, bir kez da altına düştüğü için direnç olarak izlediği bir seviye olarak karşımıza çıkıyor.
  • 28,50 TL seviyesinden başlayan ve 33 TL zirve seviyesinin test edilmesiyle sonlanan yükselişin fibonacci 0,618 seviyesi 30,20 TL’den geçmektedir.

Teknik anlamda bir seviye iki veya daha çok gerekçe ile teyit ediliyorsa o seviyenin destek ya da direnç olma durumu çok yakından izlenmelidir.

Keza sizlerle 23 Ağustos’ta daha bu düşüşün ilk kırmızı mumu geldiğinde paylaştığım 30,20 TL hedefi bu hafta salı ve çarşamba günleri nokta atışı test edilerek fiyat yukarı dönmüştür. Bu sayede gram gümüş tarafında yaşanan %6’lık düşüşü nokta atışı şekilde grafiklerimizde analiz etmiş olduk.

Haftanın bu son gününde yukarıda belirttiğim gibi volatil bir gün bizleri bekliyor. ABD tarafından gelecek veriler gram gümüşün her iki yönde de sert hareket etmesini sağlayabilir. Bugün yaşanacak olası geri çekilmelerde 30,20 TL desteğinin kırılması halinde yeni hedef 28,40 TL’den geçen bir önceki dip seviye olabilir. Bu ihtimalin de masaya gelmesi halinde ikili dip ihtimali bir senaryo olarak konuşulmaya başlayacaktır fakat gelecek veriler eğer gümüş fiyatlarını destekleyici konumda olursa yukarıdaki grafikte yer alan yeşil yatay direnç seviye olan 32,60 TL seviyesi ana direnç seviyesi olarak takibimizde olacaktır.

REKLAMI KAPAT X