Ons gümüşün özellikle 15 Kasım sonrası aşağı yönlü hareketi, ons gümüşü artık bir karar noktasına getirmiş gibi görünmektedir. 25,40 USD seviyesinden başlayan düşüş hareketi 22,50 USD seviyesinde duraksamaya çalışsa da, fiyatlar neredeyse soluksuz şekilde 22 USD seviyesine kadar geldi. Ons gümüş grafiğine geniş açıdan baktığımızda 22 USD seviyesi 4 kez test edilmesine rağmen fiyatın bu seviye üzerinde kalabildiğini görüyoruz. Bakalım bu sefer de aynı dönüş hareketi yaşanacak mı?
Yukarıda sizlerle paylaştığım ons gümüş grafiği, ons gümüşün yaklaşık 1,5 yıllık günlük bazdaki grafiğidir. 22 USD seviyesinin son 1,5 yılda destek olarak çalıştığını görmekteyiz. Fakat 5. Kez 22 USD seviyesini teste gelen ons gümüş fiyatı bu teste gelmeden önce sağlıklı bir TOBO görüntüsü vermiş, TOBO boyun çizgisini kırmış olmasına rağmen hedefine ulaşamadan tekrar dip seviyeye kadar soluksuz bir düşüş kaydetmiştir. İşte bu yüzden bir finansal enstrümanda pozisyon alırken fiyatların terse gittiği bir noktada stop loss olmak son derece önemlidir. Örneğin ons gümüş örneğinde fiyatların tekrar 24,80 USD seviyesini aşağı kırması stop loss yapılabilecek uygun bir seviye idi. Peki bundan sonra ne olabilir?
Ons gümüş cephesinde altına inilmemesi gereken en önemli destek seviyesi 21,50 USD’dir. Bu seviye altındaki kapanışlar öncelikle 19,50 ardından ise 18 USD seviyelerini gündeme getirecektir. Bu seviyelerden çok daha önemlisi ise yaklaşık 1,5 senedir kuvvetli destek görevi gören bir seviyenin kırılması halinde 21,5 USD seviyesinin kuvvetli bir direnç haline gelebilecek olmasıdır. Saatlik ve 4 saatlik grafiklerde oluşan pozitif uyumsuzluklar da şu ana kadar fiyatı döndürecek bir etkide bulunmadığı da göz önünde bulundurulursa, yükseliş yönünde net bir karar verebilmek için 23 USD üzerinde kapanışlar görmemiz artık çok önemlidir.
Gram gümüş tarafında ise USD/TL kaynaklı yükselişler nedeniyle güçlü duruş devam etmektedir. 10 TL zirve seviyesinde konsolide olan gram gümüş için de USD/TL cephesinde yaşanacak hareketler yön belirleyici olacaktır. Gram gümüşte sırası ile 9,50 ve 8,50 TL seviyeleri aşağı yöndeki yükselen trend destekleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Olası yükseliş hareketlerinde ise daha önce hareket ettiği paralel kanal hedefi olan 10,70 TL seviyesi karşımıza hedef olarak çıkmaktadır.
Bugün açıklanacak olan ABD enflasyon verisi değerli metallerde ciddi hareketlerin yaşanmasına aday bir veridir. Enflasyon verisinin beklenenin üzerinde gelmesi faiz artırım söylemlerinin artmasına neden olabileceği için fiyatlar üzerinde baskı yaratması olasıdır. Böyle bir senaryoda ise ons gümüşte kritik destek seviyenin kırılması gündeme gelebilir. Beklenenden düşük gelen bir enflasyon verisinin ise aksi yönde bir hareketi tetiklemesi de olasıdır. Bu nedenle verinin açıklandığı 16:30’da yaşanabilecek volatiliteye dikkat etmek ve kaldıraçlı işlemlerden uzak durmak yararınıza olabilir.
Güzel bir hafta sonu tatili geçirmeniz dileğiyle.