Gümüş fiyatları kritik Jackson Hole toplantısına sakin bir seyir ile giriyor. Hafta başından beri bir toparlanma çabası içinde olduğunu gözlemlediğimiz gümüşün yapılacak açıklamalar sonrasında volatilitesinin artması normal karşılanabilir.
Geçtiğimiz hafta önemli bir değer kaybı yaşayan ons gümüş 21 USD seviyesinden yönünü tekrar aşağı çevirmişti. Ons gümüşün yaşadığı kısa vadeli düşüş 18,65 USD seviyesine kadar devam ederek yaklaşık % 10’luk bir düşüşe imza attı. Ons gümüş için yakından izlediğimiz 22-22,5 USD bandı önemli bir direnç bölgesi olduğu için, önemli bir yükseliş hareketinin başlaması için bu seviye üzerinde kalıcılaşma görülmesi son derece önemlidir. Şu an bu seviye altında hareket ettiği için fiyat hareketindeki zayıflık normal karşılanmalıdır.
Diğer taraftan bu akşam yapılacak olan Jackson Hole toplantısından göreceli olarak şahin açıklamalar gelmesi beklenebilir. Çünkü bu güne kadar yapılan faiz artırımları her ne kadar ABD ekonomisinin çeyreklik büyüme verilerini aşağı çekse de, Ağustos ayında açıklanan ekonomik verilerin güçlü gelmesi FED’in elini faiz artırımı konusunda güçlendirmektedir. En son açıklanan enflasyon verisinin beklenti altında gelmesi bir sonraki enflasyon verisinin önemini bir kat daha artırdı. Fakat bir sonraki enflasyon verisi öncesi yakından izleyeceğimiz iki önemli fiyat kalemi enerji ve gıda kategorisi olarak gruplanabilir. Bu iki kategoride görülecek kalıcı bir iyileşmeye dek ABD enflasyon verisinin de kalıcı olarak düşmesi çok mümkün olmayabilir.
Ons gümüşün 4 saatlik grafiğinde dipten toparlanma çabaları görülmekle birlikte bu kısa yükseliş hareketinin başarısız olması halinde teknik açıdan ters bayrak formasyonu oluşma ihtimali söz konusu olabilir. Bu nedenle gün sonuna doğru ons gümüş fiyatında görülebilecek ilave zayıflık 17,50 USD seviyesini hedef haline getirebilir. Yukarı yönde ise ilk karşılaşılacak direnç 20 USD seviyesinde olacaktır. Bu seviye üzerinde bir kalıcılaşma olması halinde yeni bir yükseliş hareketinin varlığından bahsedebiliriz.
Gram gümüş tarafında ise görüntü ons gümüşe göre bir miktar daha iyi görünmektedir. Çünkü gram gümüş tarafındaki düşüş Dolar/TL’de yaşanan ufak bir yükseliş hareketi sonucu daha sınırlı oldu. Şu an için gram gümüşün içinde bulunduğu yatay bandın orta bölgesi direnç görevini sürdürmektedir. Olası geri çekilmelerde 10,15 TL desteğini kuvvetli destek bölgesi olarak izleyeceğiz. Olası bir yükseliş ortamında ise öncelikle 12 TL ardından 12,35 TL bölgeleri potansiyel direnç olarak karşımıza çıkabilir. Gram gümüşte asıl hareket içinde bulunduğu yatay bant sınırları dışına çıktığında yaşanabilir. Bu nedenle 10,15 TL – 12,40 TL bant hareketini bu açıdan izlemeye devam edeceğiz. Gram gümüşün göstergelerini incelediğimizde yatay bant içinde yaşanan her yükseliş hareketinin RSI göstergesi tarafından desteklenmediğini izliyoruz. Fiyat önceki zirvelerine gelse de RSI göstergesi eski yükseğine gelemeyerek adeta bir negatif uyumsuzluk içinde hareket etmektedir. Olası bir yükseliş hareketi halinde ilk bakacağımız nokta RSI göstergesinin düşen trendini yukarı kırıp kırmadığı olacaktır. RSI’da bu yönde bir kırılma olması halinde önemli bir yükseliş hareketinin de eşlik etmesi son derece olası olacaktır.