Haftaya düşüşle başlayan ons gümüş, salı günü sağladığı yaklaşık %5’lik yükseliş hareketiyle kayıplarını telafi etmişti. Bu yükselişin ardından son 2 gündür düşüş eğiliminde olan ons gümüşün orta vadeli yükselen trendini sürdürdüğünü söyleyebiliriz.
Aşağıdaki grafik ons gümüşün günlük hareketlerini DMI göstergesi ile göstermektedir. Her ne kadar son 2 gündür düşüş eğiliminde olsa da ons gümüş orta vadeli yakaladığı yükselen kanal hareketinin içinde hareketine devam etmektedir. Aralıksız bir yükseliş hareketi izlemektense, sindirerek yükselmesi; alıcı ve satıcıların dengelendiği bir yükseliş hareketi izlemesi çok daha faydalıdır. Çünkü aralıksız yaşanan yükselişlerde ortalama yatırımcıların çoğu yatırım yapamadan fiyatlar belirli seviyeleri aşar. Yükselen fiyatlardan da pozisyona girmek cesaret istediği için pozisyon açılamayan her yeni gün yatırımcı için yeni pişmanlık haline gelir. Fakat yukarıda gördüğünüz tarzda bir yükseliş trend desteği ihlal edilmediği sürece yatırımcıya hem yeni yatırım fırsatı verir hem de trade etme imkanı sağlar.
Kaynak: Tradingview
Ons gümüş için yükselen trend içinde en önemli destek bölgesi 22,60 USD seviyesidir. Bu seviye üzerinde kaldıkça yükseliş adına herhangi bir sorun görünmemektedir. Fakat bu tarz geri çekilmelerde olası fiyat sarkmalarında bile öncelikle gün kapanışı yapılması beklenir. Bu seviye altında ons gümüş için 21,5-22 USD yatay destek bölgesi de olduğu için stop olmaktansa fiyatın bu bölgede nasıl bir hareket sergilediğine bakmak daha mantıklı olur. Ayrıca, ons gümüşün yatay destek bölgesi üzerinde hareket ettikçe yeni yükseliş atakları sergilemesi de şaşırtıcı olmayacaktır.
Trend hareketlerinde DMI göstergesinin DI+ çizgisinin DI- çizgisi üzerinde olması yükselişi destekleyici bir unsurdur. Ons gümüş için bu açıdan 3 Kasım’da al sinyali üreten DMI göstergesi hala aynı sinyali sürdürmektedir. Yatay bölge hareketlerinde sıklıkla yön değiştiren çizgiler özellikle kuvvetli trendin devam ettiği bölgelerde önümüzü aydınlatmaktadır. Bu açıdan bakıldığında ons gümüş muhtemelen yatay destek bölgesi üzerinde kaldığı sürece DMI göstergesi yeniden sat konumuna geçmeyecektir. Fakat bu bölge altına bir sarkma olursa trenddeki güç kaybını bu göstergeden de anlayacağız.
Kaynak: Tradingview
Yukarıdaki grafik ise benzer şekilde gram gümüşün günlük hareketlerini DMI göstergesi ile göstermektedir. Dikkat ederseniz gram gümüşün yaklaşık 10 aylık yatay trend bölgesini 12,30 TL seviyesini aşarak kırmasıyla birlikte yukarı yönlü hareketi de hızlandı. Teknik analize göre yatay seyreden bir bölge hacimli şekilde yukarı kırılırsa, yukarı bölgede kanal boyu kadar yeni bir hareket alanı açılır. Geçmiş tecrübelerime dayanarak söyleyebilirim ki değerli metallerde uzun süren yatay bölge konsolidasyonlarının ardından kırılan dirençlerle yeni zirvelerin görülmesi çok uzun sürmüyor. Gram gümüş de kanal katlama hareketini yaklaşık 1,5 ay içinde tamamlamıştı.
Gram gümüşün hareketi ons gümüş kaynaklı olduğu için ons gümüşün hareketlerini bu açıdan yakından izleyeceğiz. Fakat gram gümüş için en çok göze çarpan husus oluşan yükselen trendin üzerinde kalıp kalamayacağıdır. Yukarıdaki grafikte yeşil çizgi ile belirttiğim yükselen trend kırılmadıkça gram gümüşün de yönü yukarı olacaktır.
Son olarak değerli metaller ile ters korelasyona sahip DXY ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin grafiklerini incelediğimde bir dip çalışması yapmaya çalıştıklarını, özellikle de ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin fibonacci 0,5 seviyesinden yönünü yukarı çevirdiğini görüyorum.
Her ne kadar ons gümüşte yukarı giden trendi takip etsek de, trendi bozabilecek bu tarz gelişmeleri de yakından izlemeliyiz. DXY ve ABD 10 yıllık tahvillerinde ons gümüşün yükselişini frenleyebilecek hareketler olması halinde ise analizlerimde sizlerle paylaşacağım.