Ekim ayı başından itibaren kayda değer bir yükseliş hareketi sergileyen gram gümüş, yatırımcısına 2,5 ay gibi kısa bir zamanda %100’ü aşkın bir kazanç getirdi. Dolar/TL cephesinde yaşanan kuvvetli bir düzeltme hareketi ile zirve seviyeden dönüş yapan gram gümüş 9,5-10 TL bandında fiyatlanmaktadır. Geçtiğimiz hafta ons gümüş çok önemli bir desteği test etmesine rağmen desteği kırmayarak üzerinde kalmayı başardı.
Ons Gümüş
Ons gümüş FED haftasında toplantı öncesi çok çok kritik bir desteği tekrar test etti. Fakat piyasa destek altında fiyatlamaların yaşanmasına izin vermedi. Bu sayede ons gümüş fiyatı 21,5 USD seviyesi üzerinde 4. Kez tutunmayı başardı. Aşağıdaki grafikte daha detaylı inceleyebileceğiniz gibi ons gümüş 21,5 USD seviyesinden döndükten sonra ilk direnç noktası olarak görebileceğimiz düşen trendi 22,5 USD üzerinde fiyatlama yaparak kırmıştır. Ardından ufak bir geri çekilme ile bir pull back hareketi sergilemiş ve yükseliş onayı almıştır. 22 USD üzerinde yükseliş için artık uygun bir grafiğin ortaya çıktığını göstergelere bakarak da anlayabiliriz. Hem RSI hem de MACD göstergeleri günlükte 22 USD seviyesi itibariyle al pozisyonuna geçmiştir. Ons gümüşte yaşanan bu kısa yükseliş gram gümüş fiyatlarını da destekleyici bir unsur olmuştur. Yakın vadede 24,50 USD seviyesi olası hedef olarak ortaya çıkmaktadır.
Gram Gümüş
Gram gümüşte çok kısa bir zaman zarfında çok kuvvetli bir yükseliş ile %100 üzerinde bir değerleme gördük. Bu yükselişin ana unsurunu Dolar/TL oluşturmakla birlikte, ons gümüş de son birkaç günlük toparlanması ile destek verdi. Gram gümüş 13 TL üzerinde zirve fiyata ulaştıktan sonra çok kuvvetli bir şekilde geri döndü.
Gram gümüş yaşanan bu ani yükseliş öncesi uzun süredir bir bant hareketi yapıyordu. 1 yıldan eski yatırımcıların ortalama maliyeti 3-4 Lira seviyelerinde, son 1 yılda yatırım yapanların ise 6-7 Lira seviyesindedir. Bu nedenle gram gümüş yatırımcılarında son dakika köpük fiyatlara aldanıp yatırım yapan yok ise maliyet problemi yaşayan olduğunu düşünmüyorum.
Gram gümüş geri dönüşünde dönüşün bir Fibonacci seviyesinden gerçekleşeceğini biliyorduk. Bu seviyeleri aşağıdaki teknik grafikte görebilirsiniz. Ani yükseliş hareketleri sonrası yaşanan geri dönüşler genellikle %61,8 Fibonacci seviyesinden ya da %78,6 Fibonacci seviyesine iğne atarak gerçekleşir. Gram gümüş de dönüşünü ani çıkış hareketinin %78,6 Fibonacci seviyesinden gerçekleştirdi. Şu an için hala ani çıkış sonrası yaşanan kuvvetli dönüşün tepki hareketi içerisinde olduğumuzu düşünüyorum. Teknik analiz tabiri ile bir “ölü kedi sıçraması” olarak değerlendirebileceğimiz tepki yükselişi Fibonacci %50 seviyesine kadar ulaştı. Gram gümüş fiyatlarının orta vadede konsolide olması ve bir bant hareketi ihtimalini çok kuvvetli görüyorum. Şu an fiyatın bu bandın alt ve üst sınırlarını tespit etmeye çalıştığını düşünüyorum. İçinde bulunduğumuz yükseliş hareketinin kalıcı olması ihtimalini ya da bir “V” çıkışı yaşanması ihtimalini çok düşük görüyorum. Özellikle 2021 yılının son işlem gününde olmamız nedeniyle yılsonu rakamlarının belirleneceği işlem gününden ziyade, gelecek hafta göreceğimiz işlem hareketleri gram gümüş fiyatlarının geleceği açısından daha belirleyici olacaktır.
Son olarak gram gümüşün haftalık grafiğini incelediğimizde uzun vadeli yatırımcı olmanın bizleri son dönemde yaşanan yüksek volatiliteye karşı dahi koruma altına aldığını görmekteyiz. 2020 yılı ortalarında 3 TL seviyesinde olan gram gümüş bir sıçrama yaparak 6-7 bandına hareket etmiş ve yine bir sıçrama daha yaparak benzer bir bant hareketi yapmaya aday görünmektedir. Uzun vadeli yatırımcılık sizleri kısa vadede yaşanan yoğun streslerin etkilerinden de uzak tutabilmektedir.
2022 yılının size ve sevdiklerinize mutluluklar getirmesi dileğiyle.