Gümüş fiyatlarında yükseliş ivmesi güç kaybediyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüş fiyatlarında yükseliş ivmesi güç kaybediyor
Osman Bayrak
19.08.2022 14:45

Gümüş fiyatlarında hafta başından beri devam eden güç kaybı hafta kapanışına doğru da devam ediyor.

Ons gümüş kritik 21 USD direncinden, gram gümüş de 12 TL seviyesinden yönünü aşağı çevirdi. Yükseliş ivmesini kaybeden gümüşün ayak izlerini analiz edelim.

Yukarıdaki grafik gram gümüşün günlük grafiği olup, aşağıdaki gösterge ise RSI göstergesidir. Yukarıdaki grafikte yukarı yönlü kırmızı çizgi gram gümüşün 6 TL’den başlayan yükselen ana trend çizgisidir.

Geçtiğimiz hafta kuvvetli bir mum ile bu trendin üzerine atmayı başaran gram gümüş, maalesef bu trend boyunca sürdürdüğü hareketini kuvvetlendirip bir sonraki direnç olan 12,40 TL seviyesine yükselemedi. Aksine, güç kaybeden gram gümüşün trendi kırarak yönünü aşağı çevirmesi ile son 2 gündür içinde bulunduğu kanalın orta bölgesi olan 11,25 TL seviyesi bir ara destek olarak fiyatı karşıladı. Burada önemli olan önemli bir görüntü, gram gümüşün 8 günlük hareketli ortalamasını aşağı kırmasıdır. Bu nedenle şu an gram gümüş için 8 günlük hareketli ortalaması yeniden bir direnç haline geldi.

Gram gümüşün son dönemdeki hareketi kanal hareketine çok güzel bir örnek oluşturuyor. Kanalın alt ve üst sınırları önemli birer destek ve direnç bölgeleri olarak çalışmaktadır. Yönünü aşağı çeviren gram gümüş için bu nedenle en önemli ana destek bölgesi 10,15 TL seviyesidir. Şu an için bu seviyeye uzak olsa da gram gümüşün düşen hareketi tekrar yönünü yukarı çevirene kadar bu destek üzerinde hareket etmeye aday görünmektedir.

Gram gümüşün RSI göstergesi de yükselen trendinin kırmış görünmektedir. Bu da yaşanan düşüşü destekler nitelikte bir görüntü izlemektedir. Olası bir yükseliş hareketi öncesi RSI göstergesinin 70 üzerine atması yükselişin kuvveti açısından dikkatimizi çekecektir. Bu nedenle güç kaybeden RSI göstergesinin daha kısa aralıklarda (saatlik örneğin) olası bir pozitif uyumsuzluk göstermesi dönüş için bir işaret olabilir.

Gram gümüşün son dönemdeki volatilitesinin asıl kaynağı olan ons gümüş de benzer bir güç kaybı yaşamaktadır. Kritik 22 USD direncine kadar yükselemeden yönünü tekrar aşağı çeviren ons gümüş de aynı gram gümüş gibi 8 günlük hareketli ortalamasının baskısı altındadır. Şu an için 20,25 USD seviyesinden geçen 8 günlük hareketli ortalama seviyesi yukarı yönlü kırılmadan yeni bir yükseliş hareketinden bahsetmek güç olacaktır.

Değerli metal hareketlerini incelerken Altın/Gümüş rasyosunu yakından izlemek fiyat hareketleri hakkında fikir verebilir. Şu an için 90 seviyesinden geçen altın/gümüş rasyosu eğer 92 seviyesini geçmeden yönünü tekrar aşağı çevirir ise bir OBO formasyonunun oluşumundan bahsedebileceğiz. Fakat yine 82 seviyesi altına inmeden bu formasyonun çalıştığından bahsedemeyeceğimiz için bir ihtimal dahilinde olası bir yükseliş hareketi öncesi bu formasyonun oluşumunu izleyeceğiz.

Gümüş analizi yaparken dikkatimi çeken önemli bir trend kırılımı da ons altın tarafında yaşandı. 2070 USD seviyesinden başlayan ve 1997 USD seviyesinden geçen düşen trend geçtiğimiz hafta yukarı yönde kırılarak 1800 USD üzerinde kapanış alan ons altın bu hafta yaşanan güç kaybı nedeniyle bu trendi 1772 USD seviyesinde aşağı yönde kırdı. Bu bölge aynı zamanda fibonacci 0,236 seviyesi olduğu için bu kırılım yükseliş umutları açısından hoş bir görüntü sergilememiş oldu. Bu trend altında kalınan her gün fiyat üzerindeki baskı artacağı için fiyatın düşen trend ile ilişkisini önümüzdeki hafta yakından izleyeceğiz.

REKLAMI KAPAT X