Bu hafta 22 USD seviyesine çıktıktan sonra 20,80 USD seviyesine kadar gerileyen ons gümüş fiyatlarında yükselişi frenleyen teknik ve temel gelişmeleri birlikte inceleyelim.
Gümüşün son 3 gündür yaşadığı geri çekilmeyi öncelikle temel analiz bakış açısı ile inceleyelim. ABD’den gelen düşük enflasyon verileri Fed’in daha fazla şahin bir ton kullanmayacağı yorumlarının yapılmasına neden olmuştu. Piyasaya hâkim olan bu algı da değerli metallere bir alım dalgasının gelmesine neden oldu. Fakat zaman geçtikçe tek bir haberden kaynaklanan yükseliş güç kaybetmeye başladı.
Bu güç kaybını artıracak bir gelişme de dün yaşandı. St. Louis Fed Başkanı James Bullard son döneme ait görüşlerini aktardı. Özet olarak şimdiye kadar yapılan faiz artırımlarının enflasyon üzerinde sınırlı etkisi olduğunu ifade etti. Ayrıca para politikasının durumu konusunda “güvercin” varsayımlar dahi daha fazla faiz artırımının haklılığını ortaya koyduğunu iddia etti. Açıkçası bu son ifadeyi piyasa pek de sevmedi. Çünkü geçtiğimiz hafta esen bahar havasının aksine sert faiz artırımlarının enflasyonda kesin ve kalıcı düşüşler görülene dek devam etmesi gerektiği ifade edilmiş oldu. Buradan görüleceği üzere gümüş piyasası gelen haber ve yorumlara son derece hassas bir hale gelmiştir.
Diğer taraftan ons gümüşte görülen geri çekilmeyi teknik anlamda da açıklayabiliriz. Aşağıdaki grafik ons gümüşün günlük hareketlerini RSI göstergesi eşliğinde göstermektedir. Açık mor dikdörtgen alanı özellikle incelerseniz uzunca bir süre destek görevi görev bu alan, artık ons gümüş için önemli bir direnç bölgesi haline gelmiştir. Daha önceki analizlerde de bu bölgenin olası yükselişlerde önemli bir direnç bölgesi olarak çalışmaya aday olduğunu ifade etmiştim. Son 3 günde görülen geri çekilme ile bu beklentinin de hayata geçtiğini görmüş olduk. Ons gümüşte asıl yükselişin başlaması için ons gümüş fiyatının 22 USD seviyesini geçmesi ve kalıcı olması önemli bir adım olarak takip edilecektir.
Kaynak: Tradingview
Ons gümüşün haftalık kapanışı yükseliş dalgası için önemlidir. Yukarıda 22 USD seviyesinin kuvvetli bir direnç bölgesi olan ons gümüş için ana destek seviyesi 19,70 USD seviyesinden geçmektedir. Bu seviye üzerinde kaldıkça ons gümüş için yükseliş hareketinin devamından bahsedebiliriz. Aksi taktirde kısa vadede görülen yükseliş trendi kırılmış olacaktır.
Gram gümüş
Aşağıdaki grafik gram gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.
Kaynak: Tradingview
Ons gümüşte görülen yükseliş hareketi sonrasında gram gümüş içinde bulunduğu yatay bandı yukarı yöne kırarak önemli bir yükselişe imza atmış oldu. Gram gümüş fiyatı 12,30 TL seviyesi üzerinde kaldıkça yaşanacak geri çekilme kırılan direncin testi anlamına geleceği için yükseliş sorgulanmayacaktır. Fakat 12,30 TL altına doğru bir fiyatlama görülürse yaşanan yükseliş hareketi bir boğa tuzağı halini alabilir. Bu ihtimali düşük bulmakla birlikte fiyatın esas olduğunu düşünerek fiyatı teknik anlamda takip etmeye devam etmeliyiz. Gram gümüş 8 günlük hareketli ortalamasını aşağı kırmasıyla 21 günlük hareketli ortalaması olan 12,29 TL ve 50 günlük hareketli ortalaması olan 11,82 TL sıralı destekleri olarak karşımıza çıkmaktadır.