Gümüş haftayı kazançla kapatmaya hazırlanıyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüş haftayı kazançla kapatmaya hazırlanıyor
Osman Bayrak
27.09.2024 09:07

FED kararı sonrası yukarı yönlü tepki veren ons gümüş, bu haftayı da önemli bir kazanç elde ederek kapatmaya hazırlanıyor.

Aşağıdaki grafik ons gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

FED’den beklediği gelişmeyi alarak yönünü yukarı çeviren ons gümüş, gelen 50 baz puanlık faiz indiriminin ardından pozitif görünümünü sürdürdü. Değerli maden yatırımcısı için alternatif risksiz getiri oranının düşmesi, değerli madene olan bakış açısını kuvvetlendirmektedir.

Gümüş bir değerli metal olmakla birlikte aynı zamanda bir endüstriyel metaldir. Endüstride yaygın kullanım alanının olması nedeniyle başlayan faiz indirim süreci gümüşü bu yönden de pozitif etkilemektedir çünkü inen faizler nedeniyle canlanacak bir piyasa, yükselecek talepler ve artacak yatırımlar, muhakkak ki gümüşe olan endüstriyel talebi de doğrudan ya da dolaylı olarak artıracaktır. Bu nedenle gümüş fiyatlarının ortaya çıkan bu durumdan pozitif etkilenmesi ve hatta tarihi zirve fiyatlarını test etmesi şaşırtıcı olmasa gerek.

Bu ortamda ons gümüşün teknik görünümüne baktığımızda ise önemli ayrıntılar dikkat çekmektedir. Öncelikle halihazırda bir yükseliş hareketi içinde olan ons gümüşün gelen karar sonrası vites yükseltmesi ons gümüşü ana direnç bölgesine dek yükseltti. 32,57 USD seviyesinin son 12 yılın zirvesi olduğunu not edersek, dün itibarıyla bu seviye ve hatta 32,71 USD seviyesi test edildi ve gün ana direnç bölgesi içinde kapatıldı. Bu bölge daha önceki hareketlerde de defalarca kez test edilmiş fakat bölgenin zirvesini teşkil eden seviye üzerinde kapanış alınmamıştı. Uzun zaman sonra ilk kez ATH seviyesi üzerini test eden ons gümüş için bu seviye üzerinde kapanış alınması son derece önemli oldu çünkü mevcut bilgi seti ile bu seviyeye kadar yükselen ons gümüşün ATH seviyesi üzerinde haftalık kapanış alması demek fiyatın önümüzdeki dönemde de yükselmeye iştahlı olduğunu gösterecektir. Bu nedenle de bugün gelecek haftalık kapanışın burada belirttiğim seviyeler üzerinde olması halinde yükseliş yönündeki pozitif görünüm önümüzdeki hafta için de sürecektir.

Diğer taraftan haftalık kapanışın ana direnç bölgesi ve hatta altında gerçekleşme bu kez kısa vadeli kar satışını ya da bir realizasyon hareketini akıllara getirebilir. Önemli bir yükseliş hareketi sonrası eğer önemli bir direnç bölge aşılamıyor ise teknik anlamda bu bariyer fiyat yükselişinde görülen momentumu sönümleyebilir. Yükseliş hareketini bu yönden de değerlendirdiğimizde bugün gelecek olan haftalık kapanış daha da önem kazanmaktadır. Bu nedenle ons gümüşün 32,57 USD seviyesi altında gelecek bir haftalık kapanış bu kez önümüzdeki hafta için olası kar satış ihtimalini gündeme getirebilir.

Son olarak göstergeleri incelediğimde gerek RSI gerekse MACD göstergesinin saatlik ve 4 saatlik zaman dilimlerinde fiyat ile negatif uyumsuzluk içinde olduğunu görüyoruz. Yaşanan bu negatif uyumsuzluklar illaki bir düzeltme habercisi olmamakla birlikte önemli direnç bölgelerinde muhakkak göz önünde bulundurulması gereken bir zayıflık olarak dikkati çekiyor.

İLGİLİ HABER Gümüş son 12 yılın zirvesini test etti Küresel piyasalarda parasal gevşeme başlarken ons gümüş fiyatı da 32,71 dolara kadar çıkarak son 12 yılın en yüksek seviyesini gördü.
REKLAMI KAPAT X